Hojsäsong 2011 invigd!!

20 03 2011

Hoj Hoj,

Så var hojsäsongen 2011 invigd! Förra årets säsong startade på exakt samma dag. Det blev en sväng in till Norrtälje. Tänk så skönt det var igen att glida iväg. Man såg hur många höjde på ögonbrynen lite extra och insåg att det faktiskt börjar bli vår. Några vinkade glatt.

Förberedelserna började redan runt klockan 10:00 med att sopa vägen utanför för att samla upp grus att lägga i garageuppfarten. Väldigt mycket snö/is kvar där. Snön driver igen precis dår sä det blir lite extra med snö och sen tar inte solen så bra där, så snösmältningen går långsamt. Men det blev en fin ”startbana” för hojen att ta sig upp på. Otroligtr mycket grus detta år. På bara runt 20 meter lyckades jag få ihop nästan 120 liter med grus. Man kan bara föreställa sig hur mycket det är bara på våran väg.

När det var klart så övergick jag till förberedelserna med hojen. Kollade att alla lysen fungerade som dom skulle. Fyllde på luft till rätt tryck. Hojen har stått nästan hela vintern uppallad på lyften för att undvika att däcken plattas till. Annars brukar jag flytta den med jämna mellanrum i garaget. Sen blev det en tvätt utanför garaget. Måste ju få bort allt damm som kommer trots kapell, så att den glänser i vårsolen.

När tvätten var klar blev det varmkörning. Gick igång direkt. Nya gel batteriet fick visa vad det gick för. Nu var det ingen större belastning, då hojen gick igång efter kanske 3 sekunder.  När motorn var varm så var det dags för olje- och filter byte. Biltema olja funkar alldeles utmärkt. Prövade Castrol GTX, för några år sedan, som ska va top-of-the-line, men efter bara en kort stund märkte jag att hojen slirade på 4:an. Smög då hem och kollade nivån och den var rätt. Ställde hojen och tömde den på olja. Köpte Biltema olja och filter, fyllde på och efter bara några kilometer så kunde jag dra på igen utan kopplingsslir. Risken är ju att har det börjat slira så kommer det att fortsätta tills lamellerna byts.

När allt var klart så var det bara att börja synka blåtanden i hjälmarna och det var inga problem. Hel nöjd med våra Scala Rider Q2. Förutseende som jag var igår kväll, så satte jag dom på laddning.  Med alla kläder på, så var det bara att äntra hojen för en underbar tur. Det var c:a 6 grader när vi åkte iväg. Det är ändå något speciellt med första turen för säsongen. Tänk att känna den där speciella känslan som man får när man sitter där på hojen och glider iväg dom första metrarna. Obeskrivligt. Jag tror bara dom som kör hoj kan förstå detta.

Den första biten fick man ta det riktigt försiktigt då det är otroligt mycket grus utlagt. Ute på 77:an var det inget grus på vägbanan så där kunde man vrida på lite. Vi åkte mot Norrtälje. Vägarna var mestadels torra, utom på några ställen där smältvatten runnit över körbanan. I Norrtälje på Posthusgatan låg isen kvar fortfarande, så man fick hålla sig till det bästa av dom två bilspåren som fanns och även det var kantat med isvallar, men tar man det lugnt så går det.

Ett kort stopp blev det på Coop i Norrtälje för att handla livets nödtorft. Kaffet var slut hemma och det är ju en katastrof. När vi handlat färdigt så åkte vi hemmåt igen via 77:an. Tar sällan eller nästan aldrig E18 när jag åker hoj. Mycket trevligare på gamla 77:an även om den nu på våren är som en berg-och-dal bana. För varje vägtrumma, så sjunker vägen och det blir ett litet dike. Detta är bara nu i början av våren och försvinner sedan. Utanför Asplund brukar diket bli så stort att vägverket sätter ut varningsskyltar.

Hemma igen blev det en kopp kaffe innan färden skulle fortsätta, fast denna gång med bil. Andreas skulle hämtas upp ifrån Vallentuna där han varit hos en kompis.

Ha de!


Åtgärder

Information

3 responses

20 03 2011
Jonas Sjösteen

Härlig och inspirerande läsning! Snart ses vi on the road!

20 03 2011
Runar

Tackar Jonas. Ja det får vi se till å göra.

Ha de!

15 03 2016
cooking Sets on sale

cooking Sets on sale

Hojsäsong 2011 invigd!! | MC Turer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: