En liten sväng blev det.

4 04 2011

Hoj Hoj,

Vädret styrde upp sig på eftermiddagen och det var sol och +9,5 grader hemma när jag åkte från Tekniska med bussen. Läge för en kvällstur innan solen går ner. Sagt å gjort. Käka fort och på med kläderna. Klockan 19:00 rullade Sussie ut ur garaget. Första biten får man ta mycket försiktigt då det är ett tjockt lager med grus på vägen. Jag tänkte vi skulle ta en liten runda. Blir kallt fort när solen gått ner. Ut på 77:an mot centrum. 280 mot Stockholm. Vid Väsby Stuteri tar vi vänster och kör gamla vägen mot Norrtälje.

Vi kommer fram till Sandal. När gamla E18 gick här så fanns en ICA affär med bensinmack precis bredvid vägen. På sommarhalvåret så var det alltid liv och rörelse vid affären. Busslaster till och från Finlands färjan i Kapellskär passerade här och stannade förstås till för att ta en glass och någon dricka. När nya E18 kom så blev platsen öde och affären och macken stängdes. Fastigheten sålldes. Dom nya ägarna bedriver ett hojfik (N59 42.048 E18 24.256) mest på skoj skulle jag tro då öppettiderna inte är speciellt många. Dom är anpassade till hoj gängens veckoturer under sommaren. Fiket är alltså öppet onsdag och torsdag kvällar fram till runt 20:00.

Vi kör vidare mot Norrtälje och kommer fram till Frihamra. Ett litet ställe med några utspridda hus. Förr fanns här en färgaffär som hade ett litet urval av tapeter. Här kan man välja om man vill ta av mot Finsta eller fortsätta mot Norrtälje och ta av mot Finsta vid Lybby. Det var än så länge ganska varmt och solen hade fortfarande en bit kvar innan den försvinner så vi fortsatte mot Libby. Strax för Libby fanns det ytterligare en bensinmack för länge sedan. Tror det var en Texaco mack. Vid Libby tar vi av mot Rimbo igen och kommer åter på 77:an.

Snart är vi framme vid Finsta. Finsta har bibliska anor då det sägs att Heliga Birgitta föddes i Finsta. Många säger att hon föddes i Vadstena så ingen vet väl hur det egentligen var. Jag tror ju förstås att det var i Finsta. Finsta var en gång en av järnvägsstationerna mellan Rimbo och Norrtälje. Stationsbyggnaden (N59 44.247 E18 29.875)  finns kvar på samma plats som förr. I den bedrev för ett par år sedan ett par gamla damer ett fik med ny gräddade hembakta bullar och kakor. Gissa om det var gott. Priset var nästan självkostnadspris så dom drev det inte i vinstintresse. Dom berättade också om stationshuset för dom som var intresserade.Tyvärr fick dom stänga då dessa damer inte sökt tillstånd att bedriva verksamheten. Jag tror nog att den närbelägna etablerade serveringen hade ett finger med i spelet då dom kände ett hot av damerna som lockade till sig många kunder. Rykten om gott bröd och kaffe sprider sig snabbt.

Vi passerade Finsta och närmar oss Kundby. Folk på orten uttalar det med ett stumt d så det blir (kunnby). Detta var också en hållplats för tåget mot Norrtälje. En sinnrik annordning med en skylt som var gul i mitten med en röd bård fanns på en stollpe och skylten gick att vrida 90 grader. Skulle man med tågen vred man skylten så den blev synlig för lokföraren som då stannade. Den som klev på vände tillbaka skylten innan han/hon klev ombord. Vid Kundby finns även Kundbysjön (N59 44.087 E18 24.058). På senare år har ett hägerpar häckat vid sjön. Sjön är påväg att växa igen som så många andra mindre sjöar. Trisst. Solen börjar nu gå ner och det känns i luften direkt såhär tidigt på säsongen. Som tur är så har vi bara en liten bit kvar. Vi rullar ut från 50 sträckan och har bara några svepande kurvor kvar tills vi kommer in i Rimbo igen. Vägarna så här tidigt på våren är riktigt dåliga. Vid varje vägtrumma så uppstår en rejäl svacka då vägen sjunkit undan. Detta reparerar sig självt med tiden.

Vi rullar in i Rimbo igen med endast en bemannad mack kvar. OK/Q8 macken på Roslagsvägen (N59 44.714 E18 22.266) . För övrigt så finns det bara än mack till och det är en obemannad Shell mack (N59 44.732 E18 22.647).  OK/Q8 Macken har ett otroligt bra sortiment.

Så rullar vi in igen på våran väg och dom handskar jag köpte till frugan på Lelle dagarna fick godkänt. När vi kom hem var temperaturen +6,3 grader. Vid starten hade vi +9,5 grader.

Ha de!


Åtgärder

Information

4 responses

18 06 2011
moa

damena i stationshuset med bullarna jobbade genom finsaföeningen o ville låna ut 50 000 till den som öppna finstakiosken igen… stängde för att föreningen måna om att de ska va öppet…

19 06 2011
Runar

Hej Moa,
Jag förstod inte riktigt det du skrev. Damerna jobbade åt Finstaföreningen, som ville att den var öppen, därför stängde dom? Varför stängde dom då om nu föreningen ville att den skulle vara öppen som den då var?

19 06 2011
moa

nej… dom ville att kiosken brevid ska va öppen…

19 06 2011
Runar

OK, Finstaföreningen ville att Finstakiosken skulle kunna ha öppet. för den servar ju Finsta året om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: