En längre tur blev det.

10 04 2011

Hoj Hoj,

Igår den 9 April så blev det en längre tur. Monica och jag åkte ut till Kaggeboda och instruerade dottern i hur man använder Sony Ericsson Arc telefonen. Hennes första möte med Android. Det var ingen direkt sol och runt +9 grader. Blåste rejält, så det gällde å hålla i hojen. En tur på runt 4 mil tur och retur.

Tommy och Emma var på väg över och vi skulle ta en sväng. Tommy på sin hoj och Emma med mig. Dom kom runt 16:00 och tempen hade stigit någon grad så nu var det +10 grader. Vinden hade inte avtagit utan var den samma. Vi tog en fika och synkade tänderna (blåtänderna). Vi bestämde oss för att ta en runda som skulle bli runt 10 mil.

På med kläderna och ut till hojarna. Min var ju redan ute på gården efter förra turen. Ner till Shell och tankade upp. Vi åkte mot Vallentuna via väg 280 (gamla Stockholmsvägen). Strax utanför Rimbo så kom det en ordentligt sidvind som fick hojen att gunga till och Emma, som åkte med mig, fick hjärtat i halsgropen. Det var första riktigt hårda sidvinden och det blev fler, men hon vande sig och slappnade av. Emma följde med bra i kurvorna efter kort tid. Annars e problemet med dom ovana som sitter på att dom vill räta upp hojen i kruvorna och det kan få ett riktigt dåligt resultat. Man känner ganska fort, redan i dom första kurvorna, hur följsam den som åker med är, Innan dess får man ta det riktigt lugnt i kurvorna. Det gäller som förare att få den som åker med att tycka det är behagligt och mysigt och definitivt inte sätta skräck i dom, så att dom aldrig mer sätter sig på en hoj.

Vi tog av strax efter Brottby på (N59 32.177 E18 10.283) på väg 268 mot Vallentuna. Strax efter avfarten från väg 280 så finns det ett populärt ställe där Bill å Bull brukar stå och skjuta laser (N59 32.154 E18 08.840). Men det har man lärt sig utan att fastna på grund av strålen. Vi passerade Vallentuna och fortsatte på 268:an mot Upplands Väsby. Vid Vallentuna kom ett gäng plastraketer ikapp oss. Dom försvann som en avlöning efter Vallentuna. Vägen mellan Vallentuna och Upplands Väsby är en populär gasa fort sträcka på dom ställen det inte sitter en kamera. Ganska månfa sådana alltså då sträckan blivit populär.

Vid Upplands Väsby tog vi vänster och styrde mot McDonalds för en Cheese. Vi rundade hörnet på macken och såg då ett helt gäng med hojar. Det var tydligen ett gäng sporthojar som hade varit ute och åkt för dom gled iväg sedan åt olika håll. Det var ett stort gäng på c:a 15-20 hojar. En Cheese satt fint och vi fortsatte snart mot Arlanda. Passerade Öhlins och tänker alltid på att dom blivit så enormt stora. Sitter Öhlins dämpare som original på vissa höjar.

I korsningen Hagängsvägen och Almungevägen kör alltid Tommy rakt fram istället för att svänga höger. Så även denna gång. Vi hade bytt blåtand vid McDonald, så Tommy var master och kunde bestämma med vilken han pratade. Jag var för sent ute att påkalla att vi ska ta av åt höger. Blev den vanliga rundpallen strax efter korsningen. Nu var vi på rätt väg igen och passerade Cross banan. En bit längre fram kom vi ifatt en traktor med släp i ett kurvigt parti. Vet att en bit längre fram så blir vägen rak, men samtidigt så är det en avtags väg till vänster med en jordbruks fastighet längre in. Ja la ihop 1+1 och var nästan 100 på att traktorn skulle dit. Jag var beredd på att ta kontakt med Tommy,så han inte skulle ge sig på nån omkörning, men det verkar som mitt tjat har gett effekt. Han låg lugnt bakom och väntatde på vad som skulle ske. Och mycket riktigt så blinkade traktorn vänster och svängde. Vad som också imponerade på mig var att blinkersen på släpet fungerade. Det e inte ofta. För det mesta brukar dom inte fungera eller hänga löst då dom blivit sönderbackade.

Vi passerade Arlanda avfarten och strax därefter svängde vi höger mot Gottröra via lilla vägen. På denna väg finns det risk för grus i kurvorna året om då bilar går ner med höger hjulpar utanför asfalten och drar upp grus. Man kan alltså inte ligga för nära högerkanten i högerkurvor. Inga problem för övrigt med grus. Den är ganska livligt trafikerad då många tar denna väg till Arlanda istället för att åka ut tll Almunge korset, som nu är en rondell, och sen mot Rimbo. Strax innan man kommer ut på 77:an vid Gottröra  passerar man Nivsta (N59 43.736 E18 08.791). Vid Nivsta så är det träff på Onsdag kvällar på sommaren, där man kan kolla på hojar och bilar. Volvo och Audi göre sig icke till besvär att placera sig på gräset. Här är det ovanliga bilar som gäller. En hel del hojar finns också.

Vid Gottröra tog vi av mot Rimbo igen på 77:an. Klockan började närma sig 18:30 och det kändes i luften. Växlande molnighet hade vi haft under hela resan, med mer moln än sol. Blev lite kyligt för Tommy och Emma på slutet. 9 mil stannade trippmätaren på.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: