Påskafton 2011 – Årets första långtur

24 04 2011

Hoj Hoj,

En så underbar dag det varit. Strålande sol hela dagen utan det minsta moln på himlen. En riktigt lång hojtur avverkades idag.

Messade Tommy och Jonathan i början på veckan och frågade om vi skulle ta en tur till Öregrund eller Sigtuna i påskhelgen. Tommy messade tillbaka : Varför välja vi tar båda. Med siktet inställt på båda gjorde jag upp en tur och skickade över den till navigatorn. Testade den hemma och konstaterade ganska snart att överföringen inte var helt lyckad. Prövade igen med samma resultat. Knappade in delmål istället i navigatorn.

Vi startade klockan 10:00 från Rimbo och åkte mot Öregrund. Vi åkte väg 280 mot Edsbro. En liten mini sjö (Gäddsjön)ligger alldeles bredvid vägen strax efter Görvelstorp. Den låg alldeles spegelblank. Inte en endaste liten krusning på ytan. Vi passerade Edsbro (N59 53.786 E18 29.667), en gammal bruksort med ruiner efter en masugn (se bild) och klensmedja.

Strax efter Edsbro vid korningen till Söderbykarl byter vägen nummer till 76. Vid Edebo finns det en grotta (Gillberga Gryt). Det är en klippgrotta och jag var där en sommar för många år sedan och minns hur kallt och fuktigt det var i grottan. Med utrustning för grottforskning kan man fira sig ner till en större sal.

 Vi tog av från 76:an mot Hallstavik ( N60 03.020 E18 35.850) för att ta en roligare väg mot Hargshamn. På väg ner mot Hallstavik kom jag på att Pelles Service AB var distrubitör för en hjälm jag var intresserad av. Urban Warrior Summit 3.0 heter den. Har enligt det Engelska testcentret (SHARP)  fått 4 st stjärnor av 5 möjliga. Schubert C3 och Shoei Multitec har också fått 4 st. Det är en öppningsbar Integralhjälm med inbyggd bluetooth och solvisir. Beställde en vit i hopp om att man ska synas bättre. Liknar ju någon annan känd yrkeskårs hjälm också. Ska bli kul å testa mot Scalas enheter.

Vi åkte vidare mot Öregrund via Kustvägen. En smal asfalterad väg som går mot Hargshamn (N60 10.237 E18 27.669). Tyvärr har tjälen gått hårt åt vägen som verkar bli sämre och sämre. Dåligt underhåll under flera år har satt sina spår. Dom boende utmed vägen tar väl det onda med det goda. Stor risk att detta blir typ Slingerbulten eller Bogesundsvägen om vägen var bättre. Ut mot 76:an igen och sista biten fram till Öregrund (N60 20.333 E18 26.500). En mycket trevlig liten stad som blommar upp under sommaren. Vintertid ligger den öde. Orten har omkring 1600 invånare, och är därmed en av Sveriges minsta städer. Staden grundades 1491.

 

 Vi tog en korv och en dricka innan vi fortsatte mot Sigtuna via Gimo och Almunge. Gimo är en gammal bruksort som än idag domineras av en hårdmetallindustri i form av Sandvik Coromant som säkerligen dom flesta känner till. Sandvik Coromant ger arbete åt  c:a 700 av Gimos innevånare. Totalt finns c:a 2.700 innevånare i Gimo.

Vår resa fortsatte mot Almunge via väg 288 en bit innan vi tog väg 273 mot Almunge. 273:an mot Almunge är en riktigt fin hojåkarväg. Ganska bred med många svepande kurvor. Vägens standard är mycket bra. Några men mycket få skador i asfalten. Ganska livligt trafikerad då den är vad jag förstår en slags genväg om man ska söderut mot Arlanda eller Stockholm.

Nästa stopp vi gjorde blev vid ICA Almunge. Jag med min lilla bensintank var tvungen att fylla på lite för säkerhets skull. Jag blev påmind om att kaffeintaget denna underbara dag var för litet och en begynnande huvudvärk började komma. Bäst att mota Olle i grind. In och köpa huvudvärkstabletter. När jag kom ut igen så meckades det på parkeringen. Det var Johans hoj som inte ville starta, men han konstaterade ganska snart att batteri polerna var ergade och gav inte ordentlig kontakt. Lite putsning på platsen och hojen startade igen.

 

Vi for vidare på 273:an mot 77:an. Ute på 77:an tog vi mot Knivsta och sedan Vassunda och Sigtuna. Våfflan i Sigtuna var minsta sagt välbesökt denna underbara dag. Nu skulle det bli kaffe och en mjukglass. Hojar åkte och nya kom hela tiden.

 

Vi styrde sen våra hojar mot Rimbo igen.

Turen finns upplagd på Garmin sidan under länken på fliken GPS Rutter-

Ha de!


Åtgärder

Information

3 responses

24 04 2011
Macke

Ser ut som en härlig tur! Och hjälmen Urban Warrior Summit 3.0 ser spännande ut. Blir lite sugen på att skaffa en sådan.

24 04 2011
Runar

Den var riktigt skön att ha på sig. Smidigt med inbyggt solvisir. Kommer nog att bli väldigt vanlig då priset är riktigt bra för det man får med. Kommer någon gång i veckan.

24 04 2011
Runar

Det var över ett år sedan jag läste om den och nu har jag hållit i den. Snart kommer den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: