Söderköping 2

24 07 2011

Hoj Hoj,

Så var vi hemma igen efter resan till Söderköping. Den blev en dag längre än väntat. Alltid lika trevligt å komma ner till Söderköping och hälsa på släkten. Visserligen var början av visteslen dyster då en bagravning skulle ske. Den var fin. Imponerad ev den unga prästen som hade starkt nedsatt syn. Hon hade skrivit ner griftetalet i blindskrift. Hon hade tagit några få anteckningar när anhöriga berättade hur Anna´s liv varit. Hon hade fått med allt i talet.

Efter bragravning och kaffe så bar det iväg till Linköping. Målet var Beviks som hade en Honda Varadero till salu. Hjälmarna var med för en eventuell provkörning. Nu var objektet inte ett som för mig var intressant för en affär då pris/utrustning/mil var högt/inte allt/6600 mil. Det intressanta med besöket skulle bli hur Monica satt på den. Många hojar hade dom av olika typer och märken. Semestertider som det är fanns bara en försäljare och han var upptagen med en annan kund under vårt besök, så någon provtur blev det inte. Jag satte mig på den och Monica hoppade  upp och kände efter hur hon satt. Den hade sidoväskor och toppbox. Monica satt skönt med ben och toppboxen gav ett bra ryggstöd. Hon blev såld :-). Jag visste väl det. Min taktik brukar fungera, så även denna gång. Första uttalandet hon sa när jag visade henne en Varadero på bild var: ”Näää en sån ska vi inte ha, Den var inge snygg”. Nu 6 månader senare heter det ”Kolla va aggresiv hojen ser ut. Jag satt skönare på den än på Intrudern.” Mission Completed!! Hon e för rar min fru..

Så till säsong 2012 kommer Intrudern att säljas och en Varadero köpas. Mina kriterier för att objektet skall vara intressant är: Inte äldre än 2003. Ungeför 2000 – 3000 mil. Sidoväskor och toppbox med ryggstöd. Värmehandtag. Gärna centralstöd. Ev högre vindruta. Jag har semester nu så det blir lite kolla vad som finns i närheten för en provtur med frugan bakpå.

Resan hem med bilen blev ett litet äventyr. Det började redan på eftermiddagen då vi var på väg ner till Gryt. Jag skulle köra om en bil och blinkade och växlade ner för att gasa på och då hände ingenting. Inget drag alls. Snarare tvärtom så ville motorn dö. Ktöp tillbaka igen till högersidan. Vi kom fram till Björns farmor å farfar. Ewa, Björn och Dexter var där. Vi fick kaffe och Björns farmor bullade upp med massor av gott kaffebröd. Rikgtigt goa människor där man verkligen kände sig välkommen direkt. Vi hade det jättetrevligt och pratade om allehanda ting. Dexter bjöd moffa på kex. Det var bara moffa som blev bjuden på kex. Dexter visade sin spark motorcykel när vi skulle åka och vilken fart han fick på den.

Vi vinkade adjö och åkte tillbaka till Söderköping där vi bara skulle packa bilen för att fortsätta till Rimbo. Bilen gick lika illa nu, så innan vi skulle åka hem till Rimbo måste detta fixas. Vi hade åkt några kilometer då det liksom puffade till i motorn och sen gick den som vanligt igen. Bilen gick bra hela vägen tillbaka till Söderköping, c:a 4 mil. Bilen packades och vi styrde mot Rimbo. Klockan hade blivit närmare 19:00 så vi räknade med att vara hemma runt 21:45. När vi skulle lämna Norrköping bakom oss, så kom felet tillbaka. Max 80 km/h gick bilen och helt orkes lös. Vi fick ta av mot Åby och hoppades på att någon mack skulle finnas där. Vi hittade en mack som stängde 17:00. Det verkade som bilen inte gick på alla cylindrar och jag prövade att ta bort en tändhatt och märkte ingen skillnad. Tydligt var att den inte tände på den cylindern och började jaga runt efter tändstift. Ska väl inte va nån svår sak trodde jag som är van vid OK/Q8 i Rimbo som har tändstift även till MC och gräsklippare. Jag inser nu att vårat OK/Q8 är en bensinmack värd namnet. Heder åt denna mack som behållit sin nisch och inte blivit ett snabbköp.

Ringde runt till nästan alla mackar i Norrköping och 3 utav dom visste inte vad ett tändstift var. En del besökte jag och frågade om dom hade tändstift men svarat var förstås nej. Frågade om dom hade 1 liter mjölk och ett raskt och pggt svar kom: ”Ja det har vi. Den står därborta” sa expediten och pekade bort i ett hörn. Då sa jag:”Bra låt den då stå kvar där” och gick ut. Det finns i dag ingen mack ( utom i Rimbo förstås) som har tändstift kvar i sortimentet. Bildelar har fått gett vika för mjölk, bröd, smör och  andra dagligvaror. Illa. Ska tänka på det hedanefter och ha stifft och fläktrem i bilen och verktyg för det. Blev till att vänta tills dagen efter för att köpa stift på Mekonomen.

Anita ringde upp Ammy och sa att hon behövde sova en natt till. Tonna var där och sa att vi alla kunde sova hos dom. Nu hade räddnings expeditionen kört igång i Söderköping. Alla bidrog på sitt sätt att hjälpa oss i vår situation. Alla möjliga personer och vagassistans hade kontaktats för att få fram stift. Det fanns inga att få tag på denna kväll. Hade vi inte kommit ifrån Norrköping till Söderköping med bilen så var Elisabet i Norrköping och kunde ta oss med. Bilen startade ju iaf och vi rullade på ner mot Söderköping igen. Det pluffade till igen och bilen gick som vanligt igen. Vi kom ner till Tonna och Åsa igen. Bengt och Ammy var där och nu var det grejat med ett besök hos en bilverkstad i Ö Ryd nästa dag (lördag). Bengt och Jag körde dit och nu gick bilen utan problem. Bilverkstaden var  Hasse Möller  Bilservice och Hasse själv har varit tagit flerfaldiga SM guld i backtävlingar. Han och hans söner driver verkstaden. Mycket trevliga. Hasse bygger nu bilar åt rallyåkare och då inte bara i Sverige. Allt han behöver är en kaross och sen plockar han ihop bilen och vissa delar finns inte att få tag på så dom gör han själv. Stift och bränslefilter byttes ut. Bränslefiltret var i stor behov av att bytas ut. Jag tackar er ännu en gång på Hasse Möllers Bilservice för att ni ställde upp på en lördag.

Vi åkte ”hemåt” igen mot Söderköping för att nu starta om på nytt mot Rimbo. Efter en macka så packade vi bilen igen och drog norröver. Det blev en bensträckare och en glass vid Sillekrog. Vi åkte vidare och efter någon kilometer så var felet tillbaka igen. Min teori om igensatt vevhusventilations filter kanske inte var så fel ändå. Kröp vidare i 70 km/h tills vi kunde ta av på en väg och stanna. Upp med huven och kolla. Såg nu oljefläckar som jag inte sett förut. Tydligen så hade lite olja tryckts ut ur motorn. Blir vevhusventilationen igentäppt så blir det ett tryck som gör att oljan vill tryckas ut och då tar den ägen dit den kan. Min teori var att olja trycktes upp i någon kolv och släckte något stift. I vissa fall trycks packboxen ur på grund av övertrycket i motorn. Tog loss en slang som sitter i ventilationen kopplat till vakumet och testade. Bilen gick bättre än innan. Inte bra, men tillräckligt bra för att komma hem. Vi kom hem utan problem och nu ska ventilationen rengöras.

Hemma var alla barn med respektive på plats för å fira Monica som fyllde år. Kaffe med bullar och tårta blev det. Den vita Suzukin stog på gården redo för att sluka lite asfalt. Gästerna började droppa av och det var dags att ta en tur med hojarna. Jonathan kom också för att ta en tur. Det var premiär turen för Tommy med nya hojen. En sväng in till Norrtälje blev det innan vi skulle hem och äta. En mycket nöjd Tommy syns på bilden 🙂

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: