Öregrund 2011-07-29

30 07 2011

Hoj Hoj,

Idag blev det en riktig långtur med Björg. Det går framåt och hon har nu kört c:a 90 mil skulle jag tro. Alla 90 milen har inte körts med mig utan Palle kör också med Björg. Bra med fler som kan köra och desto mer mil blir det för Björg 🙂

Dagens runda blev på c:a 22 mil (finns upplagd på min Garmin sida under fliken GPS Rutter). En solig dag, men satan vad det blåste. Kastvindar som ibland kom från vänster och ibland från höger. Det gällde verkligen att vara alert och parera. Vi körde väg 280 och 76 mot Hallstavik. Vid Hallstavik tog vi Kustvägen till Hargshamn. Ut mot 76:an igen, men vid Söderharg tog vi av in genom brukssamhället och kom ut igen ungefär vid Hargs Kyrka. Klockan som sitter i tornet restaurerade våran granne för ett par år sedan. Han är förstås en skicklig urmakare av den gamla klassen. Urverket vägde 400 kilo och som ni förstår, sa tar man inte ner det så lätt. Han plockade isär det bit för bit och forslade det i bilen hem till Rimbo. Han rengjorde hela urverket och monterade ihop det för att testa det. Han hade det i garaget och jag var in och tittade på det. En svensk var det som gjort urverket en gång i tiden vilket var lite ovanligt då urverken oftast var gjorda av tyska urmakare. Han sa namnet som jag förstås har glömt. Det var ett enormt urverk. Varenda pryl var handgjord. Olle (urmakarn) berättade hur dom filade på kugghjulen och plockade ihop verket och provade om det behövde justeras. Var så fallet var det bara att plocka ner hjulen igen och fila lite till. När Olle testat verket igen, så var det bara att plocka ner det för att forsla tillbaka det upp i stapeln och plocka ihop det där igen.

Vi tog av ner mot Östhammar för att köra småvägaar till Öregrund. Färden gick via Husbackavägen – Björnäs – Söderby – Kavarö. Fint allternativ till att ligga på stora vägen som kan vara lite tråkigt. Väl framme i Öregrund blev det en 90 grammare med fritte för Björg och mig. Andreas slog till med en Kebab i bröd. Mycket folk ifarten förstås. Jag och Tommy var där sent förra säsongen och då gick det att räkna folken på ena handens tumme. När maten var uppäten så var det dags att äntra hojarna igen. Nu skulle vi ta lite småvägar ner mot Gottröra igen.

Ut mot 76:an igen och följde den söderut till 288:an mot Uppsala. Vid Gimo tog vi av mot 292:an som vi körde typ 100 meter. Där tog vi av på en mindre väg till Knutby via Bladåker. En mycket fin väg som jag rekommenderar fler att pröva (om ni är i dom trakterna). Det som slog mig var att dom som var ute från sina villor vinkade glatt när vi åkte förbi. Lite Mälaren Runt känsla faktiskt. En bonde stod på sin åker och bärgade hö och även han vinkade glatt. En liten vink från någon helt okänd gör en glad i själen. Har åkt vägen förut och det var samma sak då.

Vid Bladåker fortsatte vi rakt över mot Knutby. Knutby som vid det här laget har försvunnit nästan i glömska igen efter Pastor Helge Fossmo´s upptåg. Knutby Krog (N59 54.579 E18 16.048) skall enligt vad jag hört servera riktigt god mat och i generösa portioner. Har ännu inte prövat själv. Vi fortsatte mot Uppsala på 282:an i 2 km och tog sen av mot Rörsby. Ännu en liten kurvig asfalterad väg. Denna är populär vet jag bland sporthojsåkare. Möter ibland en 6 – 10 hojar. Vid Gavel tog vi av mot Almunge. Passerade Korsnäs Gården som är kanske bekant för den äldre generationen. Ett tidiga naturprogram som gick på TV för många år sedan. 3,5 km på grus blev det. Enda gruspartiet på denna tur. Undviker grusvägar med denna hoj, men nästa säsong blir det ändring.

Från Rörsby slingrade vi oss ut på 77:an igen och mot Gottröra där jag lämnade Björg för denna gång. Andreas och jag rullade hemåt den sista milen och så var denna resa klar. Mätaren stannade på 22,5 mil och vi hade varit ute i c:a 6 timmar. Tyvärr blev det inga kort denna gång. Vet inte vad som hände där. Tycker det är kul med kort och tar gärna många i vanliga fall. Bättring på mig.

Ha de!


Åtgärder

Information

2 responses

4 08 2011
Yvonne

Hej, hej!
Så du är inte i Öregrund nu under Båtveckan och Roslagsloppet?
Nu är här fullsmockat med folk och vädret är på sitt bästa humör!
Ha det fint!
/ Yvonne

4 08 2011
Runar

Hej Yvonne,
Missat detta helt då vi inte har Norrtälje Tidningen eller Uppsala Nya. Jag har haft å göra ändå, men jag vet inte med vad. Dagarna bara rullar förbi. Just nu är det hojbytarplaner, så med den ev nya hojen lär det bli en resa till Öregrund.
Ha de!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: