God fortsättning med en summering av 2011.

2 01 2012

Hoj Hoj,

Då har vi ett nytt spännande år med förhoppningsvis mycket hojåka framför oss. Vad hände 2011 då?

Året började med ett besök på mässan På Två Hjul i Älvsjö. Hade redan då planer på att byta hoj, men var öppen för intryck av olika touring/off road hojar. Ville ha en hoj som är lite mer all round främst för att kunna åka på grusvägar någon gång utan att vara på helspänn vid farter över 30 km/h. Intrudern flöt runt som på blöt is. Åkte lika mycket i sidled som rakt fram. Riktigt obehagligt. Fick parera hela tiden. På asfalt var det inga problem utan den rullade på mycket fint och bekymmersfritt. Många fina hojar fanns det och provsatt alla tänkbara objekt. Hade sneglat lite Zusuki Bandit 1250, men efter en provsittning så skönk den i skalan. Passade inte min längd så att säga. Likaså var inte passagerar platsen så optimal. Sneglat på Yamaha Super Tenere och satt bra på den. Hamnade till slut framför en Honda Varadero. Provsatt den och var såld. Nu behövdes det bara lite sedvanlig bearbetning av partnern för att få ett ok. Alla gifta män vet att det tar lite tid, men efter 25 år med ring så vet man hur man gör. 😉 En provkörning på Honda MC Center i Upplands Väsby gjorde mig ytterligare säker på mitt val. Satt otroligt skönt på den, med god utiskt från den höga positionen, jämfört med Intrudern´s. Nu skulle det bara prövas med Monica på. Vi kom bara till en provsittning med Monica på i Linköping. En försäljare och ett par framför oss som tog all hans tid i anspråk. Hon satt helt ok på den. Nu var det godkänt :-). Övertalningen gick fortare än väntat och det var inte tänkt att det skulle bli ny hoj detta år men…Intrudern togs ut den 20 Mars, då vi tog en tur till Norrtälje. Snön låg fortfarande kvar vid sidan om vägen där det var skugga, men vägarna var torra och fina. Viss varning fanns där snön smält under dagen och om den hade runnit ut på vägen, med risk för isfläckar. Det hade varit en snörik vinter för andra året i rad. Behövde inte skotta taket detta år. 2010 skottade jag taket och fick skotta en gång så jag kom ut med hojen från garaget. 2011 räckte det med att skotta en gång och lägga ut ett lager grus så Intrudern kom upp. Väl ute ur sin vinterförvaring så fick Suzzie värma sig lite i vårsolen. Putsen var redan fixad under den långa vinter som äntligen passerat. Kylan och snön kom redan den 9 November 2010 och låg sedan kvar till slutet av Mars. Vägarna var som sagt farbara från den 20 Mars.

Första turen gick, som sig brukar, till Norrtälje. Ett lagom avstånd att känna på hojen och vägarna igen. Den 10 April tog jag, Tommy och Emma en sväng. Upplands Väsby och en hamburgare satt fint. Hem har jag för mig att vi tog lite specialvägar och lät GPS´n guida oss.

Den 23 April blev det en ganska lång tur upp till Öregrund och hem igen via Gimo och Almunge. En som ni ser strålande dag igen. Denna gång var Jonathan med på sin Kawasaki GPZ 500.

Kände att det var dags att pyssla om Suzzie lite en solig dag. Det blev rengöring av luftfilter och nya stift. Det främra luftfiltret var i stort behov av rengöring. Stiften var också i behov att bytas. Lite ny olja blev det också. Suzzie var redo igen för nya mil.

Den 6 Juni blev första besöket till Venngarn. Traditionsenlig räkmacka slank ner i halsen och värmde gott i magen. På bilden Andreas, Stefan, Ronny och Patrik.

I början av året så fick jag en förfrågan via vänner som sett ett inlägg i ett hojforum om en tjej som sökte handledare för att ta MC kort. Hon bodde i Gottröra som är en mil utanfölr Rimbo och jag har redan haft två innan som jag var/är handledare åt så jag nappade. Vi gjorde upp planerna och den första övningen var på Rimbo Kyrkas parkerings plats dit jag brukar åka dom första inledande timmarna innan vi tar oss ut bland bilarna. Där får dom känna på hojen lite mer. Känna varför man i första hand ska bromsa med frambromsen och hjälpa till med fotbroms. Sen plågar jag dom med krypkörning. Alla kan köra fort, i alla fall en bit, , men inte sakta. På bilden har det gått en tid sedan första körningarna ocg nu är vi i Venngarn. På Bilden Palle, Björg (elev) och Monica.

I Juli sålde Tommy sin Suzuki GS500 och såg detta spjut i en annons. Bil och släp till Skellefteå. Jag provkörde hojen och strax därefter så stod den på släpet på väg mot Rimbo. Det blev en Suzuki GSX R-1000. Inget för en annan. Prövkörde den till Norrtälje och hem igen. Enn mycket nöjd ägare som ni kan se på bilden.

Många turer blev det med nya hojen och Tommy märkte att den nya hojen drog lite mer än den gamla GS 500 :an. Det blev å tanka lite mer än med den andra. Jag med min Intruder och 10 liters tank var ju van med det.

Så blev det julafton för mig också. Efter koll i annonser så hittade jag några objekt. En var helt klar och bara tid när jag skulle titta på den var kvar att betsämma. Säljaren hörde inte av sig så jag ringde igen och fick veta att han ångrat sig. En annan såg jätte fin ut, men stod för tillfället på verkstad efter ikull åkning och var inte intressant längre. Då såg jag en i Gävle som jag ringde på och saken var klar. Tåg upp till Gävle för att titta och provköra och provkörningen kändes helt ok. Centralstöd och sidoväskor fanns som var några av sakerna jag ville ha. Enda som jag saknade var topbox, värmehandtag och motorskydd. Det gick ju att greja efterhand, så jag slantade upp och skrev papper och snart vände vi hemåt. En strålande dag med en molnfri himmel. Kunde inte bli mycket bättre på väg hem. Rullade in på närmaste mack för att tanka upp den och såg då att jag inte kunde få i en droppe till, så det vara bara att gasa på hemmåt. På E4:an passerade jag den ena bilen efter den andra. Efter en blick mot hastighetsmätaren såg jag varför. Marchfarten låg på 140, så jag fick lätta på rullen. Nere i 110 och det kändes som 80-90 km/h. Nu var jag mera i fas med övrigt trafik. Stannade bara 1 gång på hemvägen och detta inte för att jag behövde utan för att ringa och meddela att jag snart var hemma igen.

Hemma igen. Ville bara fortsätta. Gjorde det en sväng till med Monica på. Då skulle den kompletteras med lite godsaker bara.

Handtagsvärmare var det första som monterades. Handtagsvärmare är skönt att ha och gör resorna behagligare när kylan kommer. 12V uttaget för GPS´n.

Den 17 Augusti tog Jennifer och jag en tur till Vaxholm och över till Rindö för att vända hemmåt igen via Gustavsberg. En härlig dag. Nyasfaltering på Rindö gjorde vägen glashal. Hemsk vägbeläggning. Säkert något försök med ny asfalt. Undrar hur många har stupat på den efter detta. Det såg ut som det hade regnat och bilarnas strålkaster glänste i asfalten.

En fika hos Systrarna Delselius på hemvägen är ett måste. En räkmacka slank ner utan större motstånd.

Ett besök på Fjällgatan är ett måste när man är vid Stadsgården. Underbar utsikt. Jag ska ta mig till Fåfängan under kommande säsong. Utsikten därifrån ska vara minst lika bra. Möjligen får man promenera upp så det talar väl emot det 🙂

Den 27 Augusti monterade 12V uttaget och GPS´n var då på plats. Nu kan man hitta hem igen om man åkt vilse. Har den mest för att se vilka alternativa väger det finns omkring mig. När jag inte lägger upp riktiga rutter förstås.

Den 20 Augusti var det Mälaren Runt. Ett lätt duggregn hemma skulle inte hindra oss. Tommy kom över och strax därpå Jonathan. Lasse Grewell mötte upp hemma och vi åkte ut till Roslagsstoppet där Lillen väntade på oss. Det lätta duggregnet hade nu tilltagit till lätt regn. Vi chansade och åkte mot Solna. På vägen hade det lätta regnet hade nu blivit regn och utsikterna för en tur runt Mälaren såg mörka ut. Vi stannade vid Shell macken i Solna för att vänta på en eventuellt 5 åkare. Dom flesta av oss var redan genömblöta, så en vidare tur runt Mälaren var inte så lockande. Regnet hade dessutom ytterligare ökat så vi bestämde oss för att åka hemåt igen.

Veckan efter (28 Augusti) tog vi igen lite av den missade hojturen. Vi tog en sväng till Rosenhill. Premiär för mig så GPS´n fick leda oss fram. Något gick tydligen fel vid överföringen av färdvägen så GPS´n talade om att vi var framme, men vi såg varken fik eller åkt på någon slingrig väg. Lite knappande på GPS´n skulle kanske lösa det. Medans vi stod där så kom det hojar med jämna mellanrum från en väg. Förstod att Slingerbulten låg åt det hållet. Slutade knappa på GPS´n och la i ettan på Varaderon som fick morra lite och sen bar det iväg. Efter ett tag så märkte vi att nu var det rätt. Såg nästan baklyset på oss själva. Några km in på vägen kom en störtskur, så vi kröp in under ett träd som skydd. Några minuter senare var regnet över och vi fortsatte mot fiket och den hägrande räkmackan.

Ett annat givet resmål är förstås Våfflan i Sigtuna. Dit blev det även några gånger under denna säsong. Träffade en annan hojåkare där som var lite nyfiken på min MRC ruta. Han hade en Transalp och funderade på att skaffa en sådan ruta till sin hoj. Spanade även in 12v uttaget.

En ny jacka blev det också detta år. En Halvarsson med lysande färg. Gör underverk i trafiken vill jag meddela. Denna jacka tillsammans med min vita hjälm och Varaderon gör på något underligt sätt att bilarna håller undan och ger mig plats i vänsterfilen att köra om. Kan det vara så att jag förväxlas med något?

Den 17 September gjorde vi ( Emma, Palle, Björg och Tommy) en härlig tur runt Ekoln. Rutten var programmerad och vi gav oss iväg på denna tur via små asfalterade kurviga vägar. En tur på c:a 16,5 mil blev det i strålande väder igen. Palle har också skaffat tillstånd att köra med Björg så sedan en tid tillbaka var vi två som kunde köra med henne. Perfekt då det kanske inte passar den ena eller den andre alla gånger.

Den 25 September tog Monica och jag en tur till Uppsala och Gränby Centrum som vi inte varit på flera år. Efter en rundvandring på centret så tog vi en fika. Fick för mig att besöka Uppsala Högarna som jag inte varit till sedan lågstadiet. GPS´n kom till pass igen och lotsade oss fram. Odinsborg låg där som jag minns det och högarna likaså. Minns än idag att jag köpte ett par mini-mini kikare som man fäste med en säkerhetsnål på jackan. Kikade man i den så såg man en bild av Uppsala Högarna. På väg därifrån såg vi Uppsala Domkyrkas magnifika torn och när vi ändå var på upptäckarstråt, så passade vi på att besöka även Domkyrkan. Detta var faktiskt första gången som jag var in i Domkyrkan. Vilken byggnad. Varje Lördag gavs det olika konserter i kyrkan och jag ska nog ta mig dit någon lördag kommande säsong. En kantor satt och övade på orgeln i kyrkan och det lät underbart. Vilket ljud det är i kyrkoorglar.

Den 29 September var det dags för 3000 mila sevice på Varaderon. Det betydde att jag kört 500 mil sen den 13 Augusti då jag hämtade hem den från Gävle. Service gjorde jag på JHam Motorservice i Uppsala. Har blivit rekommenderad dom av andra hojåkare. Lämnade hojen på förmiddagen och tog en räkmacka på ett närliggande fik. Sen tog Jennifer och jag bussen ner till centrum. Strax efter lunch så var hojen klar att hämta igen. 1450 kr för stift och olja känns helt ok. Lämnade den mest för att få stämpel i boken. Nästa service blir en mer omfattande, men även den får JHam ta hand om.

Satt en kväll i sängen och surfade runt och kom att tänka på att göra ett försök att hitta ett kort på min äldsta bror när han körde i ”Tunnan”. Lyckades hitta ett kort och blev glad och överraskad. Min bror är han till höger på motorcykeln. Hade han levat idag, så hade han säkert velat hänga med på en tur. Han gillade att vad motorer hette. Själv hade han en Husqvarna Silverpil som jag som 12-13 åring prövade lite då och då. En Triumph Bonneville var även en hoj jag prövade på. Han är sörjd och saknad. 😦

I december så blev dom sista delarna monterade på hojen. Toppboxen, Motorbågen kom på plats och eldragningen för GPS´n blev klar. Toppboxen var perfekt för Monica som gav riktigt bra stöd för ryggen. Köpte en stor så båda integralhjälmarna får plats.

Den 26 December (Annandag jul) så blev det årets sista tur. Den blev som vi började, en sväng in till Norrtälje och lite lätt shopping på ÖB. Det var c:a +8 grader och solen sken. Kändes som tidig vår faltiskt.

Det var säsong 2011 i stort. Ser nu framemot 2012 då vi ska ta en 217 mila tur i norra delen av vårt avlånga land.

Med detta får jag önska alla läsare en mycket god fortsättning på det nya året och hoppas att ni får det som ni vill. Jag vill åka mycket hoj. Vi kanske syns på vägarna.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: