Vinterns tidsfördriv..

23 01 2012

Hoj Hoj,

Det gäller ju att få detta halvår att rusa förbi så gott det nu går. Vad är då bättre än att sitta och planera säsongens turer. Det får bli vinterns tidsfördriv.

Sommarens långa tur är klar sedan länge. Nu är en dags tur på 28 mil klar och den kommer att gå delvis på grusvägar upp till Dannemora och vidare mot Lövstabruk och ut till Stånggrund och sedan söderut ner till Forsmark. Ut till Gräsö för en macka och kaffe och sedan Östhammar, Hargshamn och den lilla krokiga vägen därifrån till Hallstavik. Många mindre vägar blir det. En del som jag redan åkt på, men också helt nya för mig.

Lite kul faktiskt att sitta med Mapsource programet och göra lite turer. Lägger först en grovplanering och sedan går jag ner i kartstorlek. Mapsource redan iställd på att ta kortaste vägen vilket innebär att även grusvägar kommer med. Finns en speciell ruta att kryssa om man vill undvika grusvägar. Med Intrudern så var den i kryssad. Nu har jag tagit bort det krysset. Så kul att kunna åka där man vill. Blir inget grusbus, men ändå. När grovplaneringen gjord, så går jag ner till 700 meters nivå på kartan eller lägre och drar lite i den föreslagna rutten och mapsource ritar om rutten. Bara att pilla på tills man är nöjd. Skulle det sedan visa sig att vägen är alldeles för dålig, så har man ju ändå målet lagt och det är bara att köra i rätt riktning så räknar Garmin om rutten.

I senaste tidningen MC Folket är en test med olika GPS modeller. Gamin Zumo 660 och TomTom Rider 3 är dom för hojbruk, vilket innebär att dom tål alltså regn och det händer ju att det förekommer ibland. Går också att manövrera med handskar. Många anser att en GPS inte hör hemma på en hoj, men jag tycker det är ett utmärkt sätt att kunna utforska nya vägar. Reportern hade ett bra namn på det sätt som jag använder ibland. Vilsenavigering. Det innebär att du har ett mål eller en rutt inlagd i GPS´n, men du följer nödvändigtvis inte den exakta färdvägen. Ser du en väg som ser kul ut så kör man in på den och efter ett tag så ”lyder” man damen i GPS´n igen för att komma på spåret igen. Garmin Zumo spar ju också hur du åkt och skulle det visa sig att vägen du tog var något du vill köra igen så har du ju det i GPS´n att läsa ut. Jag läser ut mina turer till Garmin Connect. Tyvärr verkar det som man nu måste ha ett konto där för att kunna ladda ner dom. Så för dom som inte har ett Garmin konto, så är dom lite utom räckhåll. Går förstås att skapa ett och det kostar inget. Jag har testat att lagt upp turer på Google Maps och på Google Earth men bara blivit knas. Jag la in en tur och jag hamnade i Afrika. Hade ju varit spännande, men nä, så var det inte riktigt.

När det börjar bli dags att ta turen så meddelar jag via Facebook. Titta även i min blogg där jag kommer att skriva det. Bara att hänga på om Ni känner för det.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: