Ytterby gruva

6 05 2012

Hoj Hoj,

Då var denna helg passé. Gick fort som vanligt. Fredag kväll och Måndag morgon känns det som. Fick iaf hojen besiktad och klar denna helg. Vädret var skapligt 12-15 grader, men på lördag en var det blåsigt som satan.

Idag tog jag en tur till Resarö. Ett ställe som man bara passerar avfarten till på väg till Vaxholm men typ aldrig svänger in på. Satt i morse och surfade runt lite och hamnade till slut på gruvor av någon outgrundlig anledning. Sökte sedan på gruvor i Uppland och såg då att det har funnits en känd gruva i Ytterby på Resarö. Hela 6 grundämnen är döpta efter fynd från gruvan. Ett av ämnena används i bildrör i s.k tjock tv´n (CRT). Nu fick man ju en anledning att svänga av mot Resarö och kolla in detta närmare. Efter en hojtvätt och smörjning av kedjan med lithiumfett så bar det iväg mot sena eftermiddagen. Glänsande fin igen är min Varadero. Klar för att sluka nya mil.

Matade in adressen på ett ungefär i GPS´n och sen bar det iväg. Monica jobbade och Adde ville inte följa med, så det blev lonely rider idag. Växlarna gick i som smör med lithiumfettet på kedjan. Tog vägen över Länna och ut på Kustvägen (276:an) mot Åkersberga. Därifrån via Svinninge mot Resarö och Ytterby. Resarö verkar vara ett litet trevligt ställe. Ganska trånga vägar och 30 km/h rådde överallt. Tog mig ner till Ytterby Brygga som var typ 25 kvm.

Strax intill fanns stigen upp till det som en gång i tiden var gruvschaktet. Gruvschaktet var på den tiden 170 meter djupt. Stigen var mycket brant så man flåsade på bra nog när man kommit upp. Schaktet var förstås igenfyllt, men man såg ju vart det en gång varit. Lite kul att se och tänka sig tillbaka då det en gång i tiden var full fart med brytning av mineraler i gruvan.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: