Kedjeolja vs lithiumfett

7 05 2012

Hoj Hoj,

En ständig diskussion bland hojåkare som har kedjedrift är hur den skall underhållas och med vad. Utan att vara någon slags expert på området så har jag kommit underfund med vad jag kommer att använda. Beror också på vilken typ av underlag man främst åker på.

Förr hade man mindre val då o-rings kedjor är lite känsligare mot vad som får läggas på. Nu är nästan alla olika smörjalternativ, vågar jag påstå, anpassade att klara det. Jag har prövat kedjeolja, men tyckt att det inte håller måttet, då det bara efter några mil åker av och lägger sig på bakfälgen. Även om hojen är ren för övrigt så är bakfälgen konstant skitig.

En annan rekommendation för kedjor har jag sett är hypoid olja 80-90. Den har jag inte ens sett som ett alternativ då den är tunnare än vanlig 30-40. Den lär ju åka av den första kilometern.

Så har vi då fett av olika former. Själv använder jag lithiumfett. Detta är det jag har tyckt fungerat allra bäst. Det sitter kvar även efter många mils körning och så gott som inget av det ligger på bakfälgen. Nu kör jag mest på asfalterad väg. Är man däremot en utpräglad grusåkare, så får man nog tänka på att eftersom fettet ligger kvar länge så fastnar även grus lätttare på kedjan. Det gör ju då att kedjan behöver rengöras oftare. Normalt brukar jag göra den ren någon gång om året om det ser ut att behövas. Bilden visar kedja och bakhjul efter nysmord kedja med lithiumfett och med 14 mils körning i farter upp till 110 km/h.

Alla som haft mopeder på den tiden då fotogen fanns vet att ett bad, kanske under en natt, gjorde kedjan som ny. Bara att fetta in igen och sätta på. Nu ser ju verkligheten lite annorlunda ut. Traditionell fotogen finns inte och kedjor på hojar över 800 cc pressas kedjelåset. Det gör ju att man inte kan ta av kedjan utan att förstöra låset. Som fotogen får man nu använda lysfotogen. Kanske till fördel då denna innehåller en liten mängd olja.

Vill man kosta på sig så finns en anordning med borstar som man fixerar på ett ställe på kedjan och tillför lysfotogen medans man snurrar på hjulet. Lite meckigt att få på utrustningen och med vanlig borste har man nog avverkat halva kedjan innan man fått på utrustningen. Efter rengöringen torkar man torrt så gått det går och sedan lägger man på lithiumfett igen. Lägg på i längdriktningen från utsidan och insidan och från båda kortsidorna. Använder man kedjevax så bör kedjan vara lite varm då vaxet läggs på. Då smälter det något och tränger in bättre i kedjan.

Med detta kanske ni fått några tips och jag vill säga igen att jag inte är någon expert på området utan detta är vad jag tycker passar bäst för mig.

Ha de!

20120507-080625.jpg


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: