Tur med Hojgänget.

12 05 2012

Hoj Hoj,

Då har jag guidat runt delar av Hojgänget på några av Roslagens krokiga vägar. Regnet hängde i luften och några stänk fick vi på oss. Två tappra riddare och 2 prinsessor slöt upp vi macken i Gottröra. Färden skulle mestadels gå på mindre asfalterade vägar, där man ibland nästan var uppe på trappen till husen man passerade. Så är det här ute på många ställen. Jag tog med dom från macken mot Rånäs via Fasterna. Vägen har fått lite mer tjälskador sen förra året, men ok ännu. Därifrån genom Rånäs och ut på vägen mot Lejdet med framlyset pekandes åt Rimbo.

En liten bredare väg mot Rimbo, men ändå en 70 väg. Vid Bobacken tog vi av mot Edsbro för att köra över Norrbyggeby. Otroligt många dofter som passerar näsan vid sådana här turer. Häggen står ju i full blomm, så den kändes lång väg. Ganska många jordbruk med djur, även om dom börjar bli få, passerades och även det ger ju en speciell lukt.

Vi kom ut på Norrtälje vägen och körde mot Norrtälje och passerade Finsta. Där kan det lukta riktigt illa då svinskötsel äger rum där. Det dessa djur ger ifrån sig luktar fruktansvärt illa. Nu klarade vi oss från det, som tur var. Vi tog av mot Malsta. Ännu en mindre krokig väg. När vi passerade Malsta Bilskrot såg jag något jag inte sett förut. På taket hade dom ställt upp en hoj med en stor docka på. Kul inslag i skroten. Får bli ett kort någon gång när jag passerar igen.

Vi tog oss ut på på 76:an ungefär vid Estuna. Strax efter kyrkan svängde vi höger mot Roslagsbro. Denna väg var det ganska länge sedan jag också åkte, så jag höll på missa den trots GPS. Hade siktet inställt på nästa väg mot Roslagsbro. Vi passerade många hagar med kor och får och en skogsavverkning gjorde att det luktade så där som det bara kan göra om nyhuggen skog. Ett uppslag till en parfym kanske. Namnet skulle kanske vara Fallen Fura, men det skulle nog misstolkas 🙂

Efter Roslagsbro så tog vi oss mot Norrtälje och siktet inställt på Landkrabban som fick stå för lunchen. För mig blev den en baguette med skagenröra. Satte sig inte på tvären kan jag säga, utan den gled ner så lent och fint. Efter intagen lunch så fortsatte vi ut på 276:an kustvägen mot Åkersberga. Vi tog av mot Länna. En liten krokig  väg igen. Vi körde in mot Länna Kyrka. Denna lilla vägsträcke är så tjusig med gärsgård längs hela vägen nästan och ett litet böljande landskap. Här snuddar men bokstavligen husens trappor när man passerar. Länna församlinghem ligger vackert vid Länna Kyrksjö. Ut igen mot Addarsnäs.

Ut på gamla Norrtäljevägen mot Stockholm. Passerade Rö Café som är ett hojfik men vet inte om dom vaknat för säsongen. Hem igen mot Rimbo och en tur på lite mer än 10 mil avklarad. Mycket trevligt hade vi, som alltid med hojfolk, och nya bekantskaper gjordes. Inte nog med att man får dela körglädjen uten man får även nya hojvänner.

På bilden syns från vänster Kattis, Danne, Mats och Eeva.

Turen vi körde finns under fliken ”GPS Rutter”.

Tack för en mycke trevlig dag med många skratt vid Landkrabban!!
Ser framemot att få guida er igen.

Ha de!


Åtgärder

Information

2 responses

12 05 2012
Daniel Dahlgren

Bra skrivet, man får verkligen inlevelse och sug att åka på vägan igen!
Ha det!! Danne

13 05 2012
Runar

Tackar. Jag försöker beskriva färdvägen lite och dom upplevelser jag får runt i kring denna. Många intryck får man under resan. Det gällaer bara att lägga dom på minnet efter en lång tur, men det brukar gå bra. Speciellt om man skriver lite om färdvägen också. Då är man där typ en gång till. Man minns lukten av nyfälld skog, man minns katten som sprang över vägen, man minns lukten av hägg, man minns hur man nästan var uppe på trappen till husen, man minns den långa gärdsgården längs vägen mot Länna Kyrka. Detta även när man går tillbaka om flera år och läser gamla inlägg. Rätt fantastiskt faktiskt.

Ha de!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: