Långtur med Hojgänget 2012-05-13

14 05 2012

Hoj Hoj,

Helgen som var fick vi äntligen känna på lite sommar. I alla fall på söndagen som bjöd på kalas väder. Sol från morgon till kväll och vilken söndag det blev. 35 mil på hojen med sällskap av fantastiska människor.

Efter lördagens tur tur med Mats, Eeva, Danne och Kattis så blev jag inbjuden i Hojgänget. Ett gäng som nu i skrivande stund är uppe i 39 medlemmar. Det är en samling killar och tjejer vars intresse är att köra hoj och uppleva saker tillsammans med gänget. Passar mig perfekt då jag hellre kör hoj än bestämmer när nästa styrelsemöte skall vara. Spelar ingen roll vilken typ av hoj du har. En blandad skara av custom, touring och någon sport hoj. Jag har ju inte träffat alla ännu, så det finns säkert fler.

Morgonen började för mig med uppvaknande tidigt som vanligt, men det var ok då jag hade lite marktjänst som behövde göras först innan jag kunde ge mig iväg på turen. Solen sken från en klarblå himmel och så skulle det enligt prognoserna bli för resten av dagen. Klockan 9:00 gav jag mig iväg mot Gullmarsplan där en grupp skulle samlas. Jag var där ungefär klockan 10 och då var det 4 hojar som stog på torget. Jag gled upp bland dom och frågade om detta var Hojgänget och så var det. Man vet aldrig om man inte frågar. Det kan ju vara flera som träffas där. Piotr anlände och vi körde mot Hallunda via E4:an där en grupp till skulle vara klockan 10:30.

Dom stog och väntade på oss när vi gled in på parkeringen. Många nya ansikten. Mats och Eeva var dom enda jag träffat förut.Några ”kände” jag genom fenomenet Facebook. Det är en av tjusningarna med hojfolk. Vi har ett gemensamt intresse att köra hoj. Väldigt öppna människor som delar med sig av sig själva. Vågar göra bort sig.

Dagens tur skulle gå till Skottvång Gruva vidare till Öster Malma och sedan blev det för min del Rosenhill. Vi gled ut från parkeringen mot Södertälje via Bergaholmsvägen.  Efter Södertälje tog vi Strängnäsvägen och sedan Gamla Strängnäsvägen. Ända gången jag åkt den är under Mälaren Runt. Fin väg, lite småkrokig. Vitsippor gör skogarna vita längs vägen. Passerade Taxinge där vi brukar ta en medhavd fika och passar på att få en bensträckare när vi kör Mälaren Runt. En bensträckare vid Läggesta Trafikplats. Ytterligare en hojåkare skulle ansluta. Vi väntade en stund innan vi rullade på sakta mot Skottvång Gruva. Nicke stannade kvar och väntade på henne.

Vi åkte igenom Åkers Styckebruk. Vi Åkers Styckebruk svängde vi av på en liten asfalterad väg mot Skottvång Gruva. Efter några kilometer var vi framme vid gruvan. Många fina platser ser man på vägen som man vill stanna vid men agen har bara 12 timmar så man är tvungen att rulla vidare. Nicke hade inte hört av sig så Jens ringde upp honom. Han var på väg med Ankie och ville ha en vägbeskrivning. Han fick den och körde vilse. Stämde inte riktigt med vad han såg. Hur som helst så lyckades han leta sig ut till oss.  Vid gruvan skulle vi stoppa lite gott i magen. Serveringen såg stäng ut vi första anblicken, men Mats och Eeva hitta ingången. Den ”vanliga” ingången var dörrarna stängda och såg svart ut. Förklarades av att när man kom in var det en scen uppbygd där och gardiner för fönstren. Tyvärr inget utbud av hojmackor, dom med räkor, eller ens en vanligt macka med ost och skinka. däremot så fanns det en buffé så det var väl därför inga mackor serverades.

Det fick bli en kopp fika med en kanelbulle. Några tog sig an buffén med god aptit. Klart godkänd enligt testpiloterna. Stärkta i magen tog vi en liten rundvandring på väg tillbaka till hojarna. Vi gjorde oss redo att fortsätta vår tur. Nu mot Öster Malma. Efter mycket fin väg kom vi ut på 223:an, Laxne vägen. En mycket rolig väg med långasvepande frisiktskurvor så det var bara att fästa blicken bortom kurvan och lägga ner. Härligt. Så skönt när man får den där perfekta kurvan och ligger helt rätt. Leffa fick hjulsläpp två gånger men klarade av situationen galant. Troligen grus på vägen som orsakade det. Det behövs så lite i någon kurva för att et ska släppa. En bensträckare och lätta på trycket skulle man kunna säga. Härifrån delades gruppen upp lite beroende på vart som var hemåt igen. För min del följde jag med Mats, som tog täten mot Rosenhill.

Från Öster Malma ut mot Bogsta Solvik var det en jättefin väg igen. Smal kurvig. Vi tog norrut mot Tullgarn. Ner mot Skansviken och färjan över Järnafjärden. Ut på 225:an och Rosenhill. Framme vid Rosenhill var det fullt av hojar. Nästan svårt att hitta någon plats att parkera. Vi hittade parkering och gick in. Det var mycket slutsålt då det hade varit många hojar hela dagen och vi kom väl dit runt 16:00. Det fick bli en köttbullemacka för mig. Hade det funnit räkmacka så är det ett givet val.

Ett stort tack till Mats, Eeva, Leffa, Nicke, Stefan, Piotr, Marie-Loise, Elisabeth, Helena, Annika, Jens, Ankie, Anders, Leif., puuh, Tror jag fått med alla, för en härlig dag.

Turen finns under fliken GPS rutter.
Mer bilder under fliken Bilder.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: