Nya bromsklossar

27 05 2012

Hoj Hoj,

Så mycket hojåka nu att jag knappt hinner skriva något. Det har varit kalasväder under en tid nu så mycket hojåka har det blivit. Servicen är beställd och den 19 Juni var första tid som fanns. JHam Motorservice i Uppsala får äran att serva min hoj. 3700 kronor kommer kalaset att gå på. Läste i ett forum en som betalat 7500 för 3600 mils servicen. Det lät som ett riktigt överpris. Ändå var inget utöver det som byts vid servicen gjort.

Tvättade hojen i lördags förmidag. Kom att tänka på de dom sa på besiktningen att det börja bli dags att byta bromsklossar. Tänkte änå göra det innan semestern. Slog ett getöga på dom och kunde inte se något av bromsytan  på beläggen i bak. OJOJ. Dom sa inte att det var hög tid att byta. In till Lelles i Uppsala innan dom stängde klockan 14:00. Tog ekonomi varienten då jag inte hade råd att spendera 1800 kr på bromsbelägg just nu. Ekonomi varianten gick på 299 kronor per bromsok. Böt i alla 3 när jag ändå höll på. Man får en jämnare bromsverkan då också.

Började med beläggen bak. Har en reparationsmanual att kika i så man inte skruvar bort mer än man behöver. Mycket praktikst att ha om man skruvar lite själv som jag gör. En genomgående bullt håller fast klossarna. Gick hyfsat lätt att byta dom. Som vanligt är det mindre än mm anpassning för att få in bromsskivan mellan dom nya klossarna, men det gick med lirkande. Fram skulle man på samma sätt ta loss den genomgående bulten och sätt i dom nya klossarna. Där ansåg jag det lättare att skruva loss 2 bultar som håller oken i framgaffeln, så man ser ordentligt då klossarna skall sättas i underifrån och  man ser inte alls hur dessa hamnar. I bak ligger oket så man ser lätt att sätta i klossarna. Båda fram tog ungefär lika lång tid som den i bak. Totalt sett var det mycket smidigt att byta klossarna.

Nu skulle dom ju köras in också. Alltid i början blir det lite sämre bromsverkan. Dom ska liksom slipas in lite. Som vanligt också så ligger dom på lite dom första milen. Efter några mil så känner man att nu greppar dom som dom ska och bromsskivorna och bromsoken blir normalt varma.

Det blev en tur till Arninge med Nette och Björg. Nette skulle handla på XXL. Jag har inte varit där förut men satans va sport – och friluftslivs grejor dom hade. Småvägar till Arninge förstås via LIndholmen. Blir alltid så full i garv när jag passerar Lindholmen. Ett rahusområde alldeles bredvid vägen ser precis ut som Svensson, Svensson´s huslänga i vinjetten. En pytteliten gräsmatta, kolgrillar, svenska fasadflaggor, små badpooler, badbollar you name it.

Hemma igen så blev et Tacos med barnen som kom över för att fira Mors dag. Jonathan ringde och undrade om jag kunde hjälpa honom att byta hjullager i bakhjulet på hojen. Jag sa att Monica och jag skulle ta en hojsvänge efter maten, men att jag skulle ringa när vi kom hem.Vi tog en runda runt Gottröra  – Närtuna  och ut mot Kårsta. därifrån hem till Rimbo igen. Jag ringde Jonathan och han kom strax efter över med hjulet. Fram med Bacho satsen och gasolbrännaren. Ett trasigt kullager brukar oftast lämna efter sig en lagerbana som sitter som berg. Ända sättet brukar vara att värma oredentligt med gasolbrännaren och sen slå för kung och fosterland. Sakt och gjort. Värma ordentligt och sean slå av bara den. Och såg man på fan. Nu hade lagerbanan kommit några millimeter. Bara att fortsätta och värma och slå och till slut skramlade det till på golvet och lagerbanan lossnade. Dit med nya lagret och låsringen och dammskyddet och det var klart.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: