Kört på lite grusvägar.

16 06 2012

Hoj Hoj,

Nu har det blivit några svängar på kvällarna. Kände att jag bara måste ut och få en skopa grus under sulorna. En grusrunda gjordes iordning med Garmin´s nya program BaseCamp ( matcho namn) .  Här ni en Garmin och inte laddat hem det så rekommenderar jag starkt, att ni gör det. Mycket smidigare program än förut då man kan från hög höjd se även småvägar. Med den förra fick man gå ner på runt 50 m och då har man ingen överblick.

Åka på grus är så kul. En helt annan upplevelse. Åker aldrig på E vägar, om jag inte måste och grusvägar är så långt ifrån man kan komma. Uppväxt vid en grusväg men har inte kört grus på länge, men det är som att cykla. Har man en gång gjort det så sitter det i. Två kvällar i rad har jag tagit min Varadero ut på grus. Första kvällen blev det på slutet en sträck med riktigt dålig grusväg. Det var inte skoj. ”Vägen” var egentligen inte avsedd för trafik och nu hade skogsmaskiner kört på den och den var lappad med grovt singel. Körde denna väg för typ 100 år sedan med moped och då var den i bättre skick.

Andra dagen var Per Pahlen med och vi var först in till Norrtälje. Jag tog med honom på delar av den väg jag åkte kvällen innan. Med GPS´n laddad så gav vi oss iväg från Norrtälje ut mot Söderbykarl. Tog av mot Sonö och en bit in på den vägen började grusturen. Jag hade lyckats mata in fel tur i GPS´n så den var inte till någon större nytta. Jag kände igen mig från kvällen innan, med några riktmärken som en mast till expempel. En bit in på Sonö vägen kom det ut en grusväg ur skogen. Den var det. In på den och så började det roliga. En mycket fin grusväg med lagom mycket grus och inga potthål. Det flöt på bra och Palle fick lite dammigt bakom mig. det gäller att inte ligga för nära om den framför får för sig att vrida på lite då en kaskad med grus kastas upp. Det gäller förstås för dem framför att tänka sig för också, men det är så frestande ibland. Film finns under fliken Filmer.

Vi passerade Koludden. Ett sommarstugeområde mitt i skogen beläget vid sjön Erken. Jättefin utsikt nära sjön för många stugor. en biten hade blivit asfalterad nu, men förut var även den grus. Det blev några km på smal asfalterad väg. Inte fel det heller. Passerade Råby och ut mot 77:an. Strax Innan 77:an tog vi av på grusväg igen. Bilden till höger är från början av den grusvägen. Vi tog en bensträckare där och jag pillade på GPS´n för att få någon in en ny rutt. Lyckade få den att hitta närmaste vägen hem. Jätte fin funktion om man gillar grus fast ibland vill den ta gamla nedlagd järnvägar. Dessa är förstås inte lagliga att köra på så man får leta after andra vägar. Med en GPS behöver man ju bara köra förbi avtagsvägen och en ny ritas strax upp.

Den här vägen var det lite mer lösgrus på, men håller man spåret så går det bra. Vi rullade på lagom takt och iblan hissade vi trottlarna lite extra, men inte för mycket. Det gäller att vetra sin begränsning och inte bli övermodig. Det är då det skiter sig. Efter några km som kom vi fram till ett litet magiskt ställe mitt i skogen. En öppning visade sig och ett litet grustag. Bredvid grustaget fanns det en lerduvebana. En lite damm hade bildats vid grustaget och där jagades det nog änder. En bensträckare och några kort togs innan vi fortsatte igen mot Rimbo. Till slut, och alltför fort, kom vi ut igen på Södertjäravägen och därifrån var det asfalt hem till Rimbo igen.

En mycket fin kvällstur var slut igen och vi tog en fika hemma hos mig och snackade lite igen. Mycket hojsnack och annat blir det varvat med körningarna.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: