Lycksele till Boden (etapp 5)

27 07 2012

Hoj Hoj,

Vaknade i Hedlunda Hembygdsgård och solen sken från en klarblå himmel. Dagen såg ut att bli underbar. Efter frukost så åkte vi tillbaka till Lycksele Turistbyrå och lämnade tillbaka nyckeln. Sen körde vi mot Boden.

Vid det här laget har vi nog passerat alla träsk orter som finns. Vi tog RV 365 upp till Glommerträsk. Där tog vi en fika paus. Räkorna till bikermackorna var slut så det fick bli skinkmackor. Fungerar men är inte rätt. Från Glommersträsk tog vi en mindre väg rakt över mot Rv 373. Här var det renar som dök upp lite varstans. En helt kritvit ren såg vi och den syntes riktigt bra. En märklig färg jämfört med hur dom andra ser ut. En renkalv hade irrat ut på vägen mellan två vägräcken om renkon gick nedanför ängslig. Vi fick ett möte på bron så vi slog av våra hojar och lät bilen mota renen av bron. Renen smet sedan under räcket fast gick ner på fel sida där inte mamman fanns. Det löste sig säkert senare.

Vid Långträsk så tog vi ytterligare en mindre väg mot Boden. detta skulle visa sig var en mycket spännande upplevelse. När vi kommit in en bit på den så tittade dom boende storögd efter oss och vi förstod inte riktigt varför just då. Efter någon mil så förstod vi. Ett vägbygge pågick på vägen och utav totalt 6 mil så var 4 mil grus. Utav dom 4 milen var kanske 7-8 km i form av mycket grovt singel i ett mycket tjock lager till och med. Dom av er som kört på det vet hur det är. Många hade nog vänt om och valt alternativ väg, men inte vi. Grovt singel är bland det värsta underlag som tänkas kan för en hoj. Med full packning och Monica därbak så slingrade vi oss iaf igenom. Monica var helt avslappnad och följde med i dom ganska vida svängarna som hojen ville ta. Det gäller att ha lagom fart. Inte för fort och inte för sakta. För att ytterligare försvåra det hela så kom det regn från en nästan blå himmel, så det var lite svårt att se bästa spår. En kille i en lastbil som tippade singel fotade eller filmade oss när vi åkte förbi. Undra vad han tänkte och hur filmen/fotot blev.

Efter den pärsen så kom vi ut på asfalt igen och det kändes som att köra på moln. Så mjukt och tyst det gick igen. Ganska nyttigt ändå med ett sådant underlag. Man lär känna hojen ännu mer. Vi stannade i Älvsbyn och då var vi mer än väl värda en fikapaus. Kaffet smakade riktigt gott efter våran upplevelse. Med bara några mil kvar till Boden som var vårt mål för dagen så tog vi en rejäl paus där. Vi kunde checka in tidigast 17:00. Vi körde vidare mot Boden och var framme vid vandrarhemmet strax före 16:00 så det blev en liten väntan.

När vi till slut checkat in och packat in våra saker på rummet så tog vi och åkte ner till centrum och kollade in lite affärer. Jag var in i en uräffär, inte en sådan som funnits sedan urminnes tider utan en med klockor. Såg en Casio med alla tänkbara finesser och blev lite kär, men det skulle kosta 5000 så det fick vara. Solcellsdriven, kompass, barometer, tidtagning, tendens och mer. Efter en koll i centrum så fick det bli Mojjen för en tunnbrödsrulle. Vi handlade lite frukost på Coop som låg bredvid Mojjen och sedan åkte vi ”hem” till vandrarhemmet igen. Det är lite som ”where ever i lay My helmet. Thats My home”

Idag ska vi vidare mot Umeå, men först en guidad tur vid Bodens Fästning och Rödbergfortet.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: