Ny vecka igen.

1 10 2012

Hoj Hoj,

Så var det en ny vecka igen. En kortvecka för mig. Ledig torsdag fredag. Sveriges största 1 dags marknad blir det på torsdag i Rimbo. Bor nästan mitt i smeten så det är bara att gå utanför grindstolparna så är jag där. Mycket krims krams, men man ska ändå skena runt några varv.

I helgen var vi till Skansen och kollade in höstmarkanden där.  Saft, sylt och korvar fanns att köpa och gammeldags gois i tidsenliga strutar. Ett välbesökt arrangemang trots det inte alltför fina vädret. Vi klarade oss från regn medans vi var där, men när vi åkte därifrån regnade det ganska rejält. Vi tog en gammeldags spårvagn som tog oss till Norrmalmstorg. Därifrån gick vi till Vasagatan och tog och åt lite Mongolisk mat.

Det var länge sedan jag såg så många djur som var ute. Vargarna gick sitt stråk. Varv efter varv i en väl upptrampad stig. Något stor skillnad på storlek mot den varg som jag såg på väg till jobbet en tidig morgon då jag åkte hoj. Jag stannade och vi kollade in varandra i 10-15 sekunder. Tiden verkade riktigt lång. Det var en magnifik syn som jag aldrig kommer att glömma.  Missade tyvärr att ta med systemkameran så mobilen fick bli min kamera. Den varg jag såg på väg till jobbet var säkerligen den sk. Rialavargen. Jag hörde att den har troligen dragit norrut och påträffats i Dalarna. Hårstrån från pälsen hade hittats som skickats in för DNA analys och dom stämde med den i Riala. Vargen river upp många känslor hos folk. Fårskötare gillar den inte alls då den river får. Ett märkligt beteende har varit att den rivit fler får än den egentligen behöver. Rovdjur brukar normalt inte döda mer än dom behöver. Den stora skillnaden mot oss människor. Människor kan dock vara trygga. Senast en varg i vilt tillstånd dödade en männsika var 1821. Vad som egentligen hände i den tragiska hänelsen vid Kolmårdens djurpark får vi nog aldrig veta. Jag tror att det började med ett revir beteende som sen övergick till en jaktinstinkt av någon anledning. Jag vill inte spekulera mer här om vad som hänt av vördnad till dom anhöriga.

Även Lodjuren var ute med sina ungar. Nog syns det att det är kattdjur alltid. Exakt samma beteende som katterna. Ordentlig tvätt efter maten. Sitter på exakt samma sett och lyssnar och spejar. En skata drog till sig deras uppmärksamhet och jakten började. Samma smygande sätt att närma sig och när väl skatan flög iväg, så satte sig Lodjuret upp som om den inte alls var ute efter den. Det ska även finnas lodjur i skogarna runt Rimbo. Ett av dom skyggaste djuren så om man får syn på ett har man haft en otrolig tur.  Stiliga djur även dessa med sina toffsar på öronen och dom breda tassarna som gör det möjligt att gå ganska bra i snö.

En kul dag på Skansen blev det. Hemma blev det andra skojiga saker. En Yamaha YZ450 kom hem ifrån Söderköping. Det blev lite mecka på kvällen med Ted. Vi bytte en packning som var trasig. Nu håller den tätt. Ny uppsättning ekrar skall in i bakhjulet och lite packnigar till kåpan för oljefiltret. Ser bra ut annars. Ingen direkt provkörning ännu, men på lördag kan det eventuellt bli det. Behöver greja lite skyddskläder bara. En önskelista på 7241 kr  finns. Viktigt med skydd. Kan gå riktigt illa annars. Man har ju en annan hoj att köra, så man vill ju inte riskera något i onödan.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: