Skotta grus i Roslagen — check

13 10 2012

Hoj Hoj,

Idag var Danne och jag ut och körde på grusvägar. Det blev en varierande blandning av vägar. Allt från smal asfalt till skogsväg med grässträng i mitten och även singel i spåren. Men kul är det att köra lite grusvägar. Tekniken är lite annorlunda jämfört med asfaltsåka. Framför allt är planeringen ett A och O på grusunderlag. Har man väl valt en hastighet och ett spår in i en kurva så får man se till att hålla det. Beroende på vart man placerat hjulen så bestämmer man teknik. Det finns inget skönare än att komma in i en kurva med lite lagom grus och vrida på rullen vid utgången och känna bakhjulet glida ut kontrollerat. Samma känsla som när man får en perfekt ingång i en kurva och fullföljer den perfekt igenom kurvan med gaspådrag ut ur den på en asfaltsväg.

Alla hojar går att köra på grus. Det beror bara på hur man kör. Med en offroad kan du förstås köra aggresivare än en Custom hoj, men det går fortfarande att kör en Custom på grus. Sen ska det väl sägas att det inte är så kul med en Custom som med en offroad. Dom flesta grusvägar har inte så mycket rullgrus utan det är oftast två fasta spår att hålla sig till om men nu inte vill ut i gruset. I kurvor kan det vara lösgrus genom hela kurvan, men med rätt ingångshastighet och rätt spårval så är det inga problem. Den stora skillnaden är användandet av handbromsen. Det är något man ska undvika på grusväg och måste man bromsa gör man det med fotbromsen och med den kan man också styra hojen genom kurvor om man nu skulle kommit in lite för fort genom att precis låsa hjulet lite så att en liten men kontrollera sladd uppstår och genom att luta kroppen lite åt det håll man vill svänga samtidigt som man svänger lite åt samma håll. Inget man gör första gången men med träning så går det. Man ska då förstås inte träna på allmän väg utan på någon grusplan.

En härlig dag blev det med Danne som följeslagare. Det var inte första milen han tog på grus det märktes. Vi hade stundtals ett ganska högt tempo utan att äventyra säkerheten. Detta är mycket viktigt att ha med sig. Även att respektera boende längs vägen och se upp för husdjur eller barn som kan finnas längs och på vägen. Husen ligger ofta alldeles vid vägen, så man nästan snuddar trappen. Många gårdar har uthus på andra sidan vägen och bostashuset på den ena vilket gör att det kan vara stor risk för att någon går emellan. Det är ju så också att veckans fordon redan hade passerat och då tittar dom inte så noga. Ljudet av hojarna dämpas även av byggnaderna. En annan fara är också att dessa vägar ofta är lokala rallyvägar. Man kan möta en Subaru Impresa som är ute och mappas.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: