Årets första tur till Vaxholm

29 03 2013

Hoj Hoj,

Idag blev det årets första tur till Vaxholm. Jag skulle möta upp Danne vid Donken i Upplands Väsby.

Morgonen såg ljus ut med bara -2,5 grader strax efter 8:00 så det bådade gott för resten av dagen. Solen sken och temperaturen steg, men den segade sig upp. Förvarnade Danne att det kunde bli en tur under eftermiddagen. En diskmaskin skulle repeareras innan det kunde bli en tur. Runt 12:00 låg tempen på +3,5 grader. Segt var det. Ville inte riktigt stiga så snabbt som man önskat, men solen fanns där. Diskamaskinen lagades och när jag skule skjuta till baka den larmade fukt sensorn som ligger under maskinen. Fram med maskinen igen. Kunde inte se nåt underligt med anslutningarna. Torkade upp och dit med sensorn igen. Sköt in maskinen igen och det började pipa. Ut med den igen och toka upp. Nu misstänkte jag avtappningsslangen. Böjde på den och si då rann det vatten. Felkällan lokaliserad.

Nu såg jag att jag var sen till mötet med Danne som säkert redan stod och väntade på mig vid Donken. Körde ut hojen, klädde på mig. Monica tänkte haka på, men ändrade sig när hon väntade på mig ute. Begynnande snuva eller nåt, så hon valde att stanna hemma. Var nog ett klokt beslut för henne. Skickade ett PM till Danne på Fejjan att nu åker jag. Hatar själv att få vänta på folk när man ska ut och åka. Sorry Danne. Vred igång hojen och jag var på väg mot Upplands Väsby.

Jag valde att köra över Brottby och Åkersberga istället för över Nifsta och Torsåker. Skulle kunna tänka mig att Nifsta vägen inte är så där jätte trevlig att köra på med risk för både mycket grus, is och tjälskador. Ut mot E18. Vanligtvis allergisk mot E18 men på grund av att jag redan var sen så blev det det och lite +på hastigheten. Vek av vid Brottby för att köra mot Vallentuna. En Polis patrull hade stoppat en bilist vid korsningen i Angarn. Troligen kört lite för fort med en polisbil bakom eller något annat med bilen. Inte så smart. Nån tusenlapp seglade nog iväg. Poliserna tittade med stora ögon när jag kom glidande. Kanske körde dom själv hoj och blev sugna. Temperaturen visade på mellan 4,5 och 5,3 grader så nån åskvärme var det inte. Tänkte att det var tur att Monica inte hakade på. Jag har ju värmehandtagen så händerna är varma. Dom är mest utsatta och fryser man om dom blir det jobbigt.

Strax passerade jag Vallentuna. Ett ständigt byggande med vägen och rondeller lite överallt. Populärt med rondeller tydligen. Föredrar detta framför rödlysen. Blir säkert bra när det är färdigt. 268:an mot Upplands Väsby är rikligt kantad av fartkameror eller Trafiksäkerhetskameror som det heter så vackert. Höll farten, så det blev inget nytt kort till fotoalbumet. Lite dyra fotografer som sitter i dom stolparna. Framme vid Upplands Väsby och svängde ner mot Donken. Danne satt och väntade på mig. Stackarn. Tyckte lite synd om honom. Vi skakade tass och tjöta lite grann innan vi tog ut färdplanen som blev mot Vaxholm. En ganska lagom tur då Danne hade en tid och passa och ”värmen” sjunker snabbt mot eftermiddagen.

Matade in Vaxholm i GPS´n och den står på lite mindre vägar, men var hittar man dom i dessa trakter. Hur som helst så drog vi iväg. KlockanIMG_0434 var väl runt 14:05 och temperaturen höll sig runt +4,5 grader. Det blev Sandavägen ut mot 265:an. Körde av mot Täby och sedan Löttingelundsvägen. Vägarna var torra och fina. Tempen hölls sig på samma nivå. Vek av mot Arninge och ut på 274:an mot Vaxholm. På grund av den kyla som är på nätterna så tog vi inte Bogesund utan körde rakt på Vaxholm. Funderade på om något överhuvudtaget var öppet en Långfredag som det var. Vi gled in i Vaxholm och det var gott om parkeringsplatser. Inte en enda hoj. Fiket som ligger precis i hörnan vid hojparkeringen var stängd. Troligen nyligen för skylten stod kvar utanför och flaggorna satt uppe vid dörren. Däremot så stod stolarna på borden inne på fiket. Det blev ”korvmojjen” vid torget.

Isflak flöt fortfarande omkring vid kajen. En skaplig ostlig vind gjorde att flaggan vajade fint. Sommartid kan man inte stå här inne och fota vattnet för då är det fullt med folk som skymmer. Betydligt lugnare idag kan man säga. Några gäster hade ändå mojjen förutom oss. Jag var lite småhungrig så jag tog en tunnbrödsrulle med räksallad. Danne nöjde sig med en kopp kaffe och en korv med bröd. Han skulle vidare på påskmiddag, så det behövde finnas plats för lite mer mat.

Danne berättade om sin planerade Europa tour. Spännande att ge sig ut själv i vida världen. Brukar tänka på serien ”Long way down” med EwanIMG_0435 McGregor and Charley Boorman. Dom hade ju ett helt team med sjukvårdspersonal, extra hojar, mekaniker och följebil. Ganska safe om jag får tycka något. Hur som helst så gillade jag serien. Jag har hört att det finns liknande som ska vara producerade för TV men aldrig visats. Trist. Mycket trist.

En bild blev det på Danne med sin Panna. En mycket fin hoj för touring. All komfort man behöver finns. Torget var förövrigt ganska fullbelagt av fjäderfänIMG_0436. Här skildes våra vägar för denna gång. Danne tog Rindö färjan då det var närmare hem för honom den vägen och jag tog 274:an tillbaka. När jag kom närmare Arninge kom jag att tänka på att kanske man ska svänga förbi Jula och kolla efter en slang till diskmaskinen. Sagt och gjort. In på Jula och jag hade 20 minuter till godo då dom stängde 17:00. Hittade en urtappningsslang som egentligen är avsedd för tvättmaskin, men wtf. Bara längden skulle räcka så skulle det nog ordna sig.

Jag körde hemåt igen och tog nu E18 igen. Tempen hade sjunkit ytterligare och var nu nere på +2,2 grader. Nu började det kännas lite grann, men ingen fara ännu. Blåste på i 100-110. Ville komma hem innan det sjönk ytterligare. Kan vara lägre temp vid vägbanan och med smältvatten som runnit under dagen så kan det bli jobbigt. Kom hem utan några problem och frös faktiskt inte alls. Halvarsons underställ och värme i handtagen sitter fint en tidig ”vår dag” som denna. Då kan man utnyttja hela säsongen. 🙂

Tack Danne för den korta tur vi gjorde tillsammans, men det här var bara början. Längre och med mer värme kommer det att bli och då vågar övriga i Hojgänget ut också så vi blir några stycken.

Diskmaskinen gick att fixa med köpt avtappnisngslang efter lite finurlig modifiering. Så nu kan jag ta hand om disken igen 🙂

Ha de!!


Åtgärder

Information

2 responses

29 03 2013
joebona

Ni verkar haft en fin tur men det var på tok för kallt för min del:)

30 03 2013
Runar

Ja den var fin. Handtagsvärmare på och riktiga underställ så fungerar det. Det blev lite över 13 miil så det får väl ses som en ganska ok tur. +2,2 grader när jag kom hem. Det värsta är ju att det kan vara kallare vid vägbanan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: