Östanå och Ljusterö färja.

28 05 2013

Hoj Hoj,

Ikväll har jag haft en sådan där underbar tur igen. Vissa av dom sticker ut mer än andra och detta var just en sådan. Efter att ha suttit på jobbet och sett solen skina utanför hela dagen så ville jag ut med hojen. Gräsmattan är i stort behov av att klippas, men men…

22 grader varmt klockan 19:15 när jag körde ut hojen ur garaget. Solen sken. Kunde inte bli bättre. Såg ett ställe vid Beateberg IMG_0092förut på en tidigare tur att där skulle de komma Liljekonvaljer i massor. Bara blad vid det tillfälle jag passerade då. Nu hade jag sett att dom har kommit fram så jag började med detta som mål. Ut mot Beateberg alltså. En väg som börjar med, asfalt men går sedan över till grus.

Jag kom fram till stället med Liljekonvaljerna. Knepigt ord. Det var ganska vitt bland dom stora gröna bladen. Vackert. Parkerade hojen och tog av mig hjälmen och handskarna. På 3,1 sekunder så hade jag 10 000 mygg runt mig. Nu var det sommar var det bara att konstatera. Plockade en bukett och knöt ihop de med ett grässtrå. Stoppade in buketten i packväskan.

Jag körde vidare på grusvägen. efter någon kilometer kom jag fram till en korsning där jag kunde välja åt Finsta eller Riala. Det blev Riala och jagIMG_0095 tänkte stannatill vid Gropen som vi säger om den ”badplats” som det blivit efter det att grus har utvunnits och lämnat en stor grop efter sig som blivit fylld med vatten. Gropen är stor som en sjö ska väl tilläggas. ett måspar blev skapligt irriterade av min närvaro. Ja körde vidare mot Riala hållet.

Kom fram till korsningen mot Riala men tog och fortsatt mot Åkersberga. Jag stannade till vid Largen för att ta några kort. Svängde av vägen mot sjön som låg alldeles intill vägen. När jag stod där och hade tagit av mig hjälmen så utspelade det sig en liten rolig händelse. Från en liten väg mitt emot där jagIMG_0098 stod så kom det på en liten väg en bil sakta rullande ut mot den större vägen. Jag såg precis lysena bland träden och hörde bilen när den stannade och sakta, sakta backade tillbaka in på vägen igen. För er som inte sett mina hojkläder kan dessa förväxlas med en annan hojburen yrkesgrupp. Föraren stängde av bilen för jag såg att lysena slocknade. Snart ser jag en person komma smygande bakom en buske. Jag sr att han sedan går tillbaka till bilen igen och startar den och kör fram och ut på stora vägen. Där var det något som inte var som de skulle.

Jag kom fram vid Wira Bruk och tog av mot Åkersberga. Så härlig skola såg jag vid Wira bruk. En såda där riktigt. Barna iIMG_0103 Bullerbyn skola, Jag kom fram till skylten mot Ljusterö och tänkte att nu ka jag åka ner och kolla. Åkt förbi flera gånger utan att svängt ner, så nu skulle det bli av. Ner på vägen och kom alldeles strax fram till Östanå. Jag kanIMG_0111 faktiskt inte påminna mig omatt jag vait där, men jag har ju varit på Ljusterö så jag måste varit här. Ett svanpar guppade runt ut i sundet ochjag fick tillfälle att pröva zoomen på kameran. Jag kan säga att jag blev mycket nöd med resultatet. Måste även testa och ta ett kort på ett motiv som var ännu längre bort så att den digitala zoomen fick användas och blev riktigt nöjd även med det resultatet.

Tiitade upp mot himlen och fick se en smurf som jag måste fota. Så kul att titta på molnformationer. Den ena sekunden ser manIMG_0108 en sak och nästa så har det ändrats till något helt annorlunda. Det gäller att kunna fånga ögonblicken. Strax efter jag tog bilden va smurfen borta igen och bara ett vanligt moln var kvar.

IMG_0117En av Birka båtarna passerade. Imponerad av att dessa kolosser inte gör mer sjö än dom gör. Ett litet vågskvalp är det enda dom lämnar efter sig. Flyter fram majestätiskt och nästan ljudlöst. Man kan bara höra en dov ton av diselmotorerna avger. Tänk att dessa styrs med en liten joystick. Det började bli lite sent. Jag tittade tidigare bort mot Åkersberga och så riktigt mörka moln. Dessa såg jag inte nu men inåt landet va det mulet. Bäst att bege sig hemåt igen.

Jag körde ut på 276:an och körde mot Norrtälje. Vid Linne ladan i Penningby tog jag av på den lilla grusvägen mot slottet. Så småningom kom jag ut på den asfalterade lilla vägen som går förbi Länna. Här måste jag bara ta av mot Länna Kyrka. Just här ärIMG_0118 det den vackraste bit av väg jag hittat. En smal väg som är kantad av en gärdsgård. så idyllisk och fin. Jag ha flera kort härifrån. På höger sida om vägen så va det säkert ett 50 tal får som fick spel när jag stannade och fotadeIMG_0119. Blev lite full igarv då jag tänkte på Schlager låten där de var inklippta får som bräkte. Heter det så?

Länna Kyrka ligger också mycket vacker beläget vid Länna IMG_0120Kyrksjö. Jag måste stanna till där och ta några kort också någon gång. Vägen förbi kyrkan snuddar trappor till hus. Lite kul på dessa vägar är att folk vinkar glatt när man nästan snudda deras tvättvinda och rundar nedersta trappsteget till deras hus. Det gäller ju förstås att respektera att dttaär derasbakgård och vi är bara mycket tillfälliga gäster. sen kan det också röra sig en hel del katter då dessa håller borta möss från ladugårdar.

Ja det blev en alldeles fantastisk runda denna kväll. så många intryck och uppleveser. Man känner sig lyckligt lottad som har denna natur ”runt husknuten” och att man har möjlighet att när som helst kunna uppleva den.

Ha d!


Åtgärder

Information

2 responses

29 05 2013
joebona

Härligt skrivet, så kul att läsa.

29 05 2013
Runar

Tack Paul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: