Turist i Uppsala

12 06 2013

Hoj Hoj,

Kände redan igår att jag måste ta en tur om vädret tillät. Funderade in i de sista vad jag skulle ta åt för håll. Tänkte att jag skulle fota lite. Norrtälje tänkte jag ta först, men sen kom jag på att jag skulle titta efter en sak på Biltema, så då blev de Uppsala.

Skyfflade in lite kycklingsallad som Monica gjort i ordning och sedan bar det iväg mot Uppsala. Första stopp blev Biltema. Knallade till bilavdelningen och kollade efter en sådan där liten parkeringsskiva. Jag hade en superliten grön, men vet inte vart den tog vägen. Den skulle vara smidig att fästa på hojen tänkte jag. Jag ger mig satan på att jag skulle få böter om jag stod utan en sådan på en parkering där det är skiva som gäller.

Ut igen från Biltema. Funderade på vart jag skulle åka nu. GPS´n fick bestämma. Kollade upp sevärdheter och körde till UppsalaIMG_0266 Domkyrka. På väg dit så körde jag på Västra Ågatan och var tvungen att stanna och ta ett kort. Kvällssolen lyste upp träden på andra sidan Fyrisån så fint. Uppsala är en fin stad tycker jag. Lite latjo att köra bil/hoj i. Man vet inte riktigt om man får köra på den gata man hamnat på eller ej. Litade på GPS´n och körde som den visade mig.

Strax var jag framme vid Uppsala Domkyrka. Kyrkan är tillsammansIMG_0267 med Nidarosdomen i Trondheim och Mariakyrkan i Gdansk den största i Östersjöregionen (och störst i Norden; 118,7 meter lång och lika hög i de båda västtornen). Den största av dess klockor, kallad Storan, är Sveriges största kyrkklocka. Vilken pampig kyrka. På lördagar under sommaren är det konserter i kyrkan som för övrigt har 4 stycken kyrkorglar. Monica och jag var där en lördag förra sommaren och en kantor satt och övade i kyrkan. Vilket fantastiskt ljud det är från kyrkorglar.

Bara ett stenkast från Domkyrkan så IMG_0273ligger Sankt Eriks källa. Den 18 Maj 1160 utspelades här ett slag mellan Danskar och Svenskar. Dåvarande Kungen Erik Jedvardsson miste sitt huvud här och på den platsen sägs denna källa komma ifrån. Där byggdes en pump som Uppsalaborna på den tiden kunde hämta sitt dricksvatten. Numera står de en gjuten stor pump där som fortfarande fungera att pumpa upp vatten med . Kanske inte drickbart idag.

Därefter tog jag och körde mot Uppsala Slott. Slottet började byggas 1549IMG_0285 som en befästning och ingick i den serie borgar som Gustav Vasa och hans söner uppförde som skydd mot utländska och inhemska fiender. 1567 var de första boningsdelarna på slottet klara. På slottet inträffade bland annat Sturemorden, beslutet om att Sverige skulle delta i 30-åriga kriget, och drottning Kristinas abdikering.

Det började bli sent som vanligt och var tvungen att avbryta min turistrunda. Det finns ännu mycket kvar att se i Uppsala så det kommer att blir fler turistbesök. På väg hem, strax utanför Uppsala, kom ett norrgående persontåg dundrandes förbi. Det är något visst med dessa tåg. En gång i tiden funderade jag på att bli lokförarare, men så blev det inte. Önskar ibland att jag hade satsat på det. Jag åkte med min Pappa när jag var liten, som var lokförare, många gånger.

Så var jag hemma igen efter en kort runda på 12 mil ungefär. Lite kul att vara turist i ”sin” stad. Man ser ju saker man aldrig gör annars. Man åker till Biltema, Jula, Lelles och andra affärer och sedan hem igen.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: