Ja va gör man?

29 06 2013

Hoj Hoj,

Igår åkte jag hoj till gruvan igen. Gick bra in, men hem var det tjockt. Köer, köer köer. Nä inget för mig. Det får ni behålla.  Satt tidigare på jobbet och funderade på en liten tur på kvällen. Kom iaf hem till slut. Klockan hade hunnit bli redan 19:30. Mina kvällsturer brukar ju inte vara en sväng till kiosken precis, så jag fick överväga lite. Funderade på en kortare tur, men bestämde mig när jag satt på hojen ut på väg 280. Ja va gör man, när det är en sån underbar kväll? Jag kör tänkte jag.

Färden gick på väg 280 mot Sonö avfarten och där byter den namn till 76:an. Jag följde inte min planerade rutt från dagen då denna skulle bli ungefär lika lång, men ta betydligt längre tid. Det blev 76:an upp mot Långsand. Jag säger det igen. Bara man kommer utanför Stockholms län så är vägarna underbara. Jag fattar inte. Så fin asfalt. Inga skador som tjälen har skapat. Underligt om det inte skulle kunna ske i Uppsala län också. Något måste ju vara fel. Visserligen har väl dom vägarna mindre belastning kanske om det kan vara orsaken, men då borde ju underhållet vara desto bättre i Stockholms län. Nog med galla nu.

Det rullade på ganska bra upp mot Harg och vidare förbi Östhammar. Det är lite skojiga kurvor trots att vägen är bred. 80 – 90 väg hela vägen. Man sitter bara och njuter på hojen. Förbereder ingången till kurvan. Sveper ner den i lite skarpa kurvor. Drar på från mitten av kurvan. Känner hur hojen väljer perfekt spår ut ur kurvan. Smilet infinner sig bakom hjälmen. Ni vet säkert hur man känner det. Forsmark rullade förbi. Nackdelen med kvällsturerna är att man hinner liksom inte stanna till och fota riktigt. Klockan går och man har lika långt hem igen. Många fina vyer passerar. Jag såg bland annat en Indian häst. Jag ska fota en så vet ni vad jag menar sedan.

Många små orter passerar. Man läser på skyltarna. Lite underligt hur ortnamnen ändå präglas av varandra. Frebbenbo, Slarsbo och Spjutbo är namn som jag passerar. Passerar Skärplinge och strax därefter Karlholmsbruk. Ett minne från den tid då jag spelade tennis i seriespel. Ja ni hörde/läste rätt. Ingen storspelare men om jag får säga det själv så var jag rätt duktig. Var lite sugen på att svänga ner och se om jag minns vart tennisbanan låg. Ska väl i rättvisans namn tillägga att vi åkte på stryk denna gång. Tiden tickade på så det blev ingen titt i Karlholmsbruk.

Strax efter Karlholmsbruk tog min GPS´med mig på ett grusäventyr. Den visade mig in på en liten grusväg och jag följdeIMG_0462 anvisningarna. En fin grusväg att köra på. Lite gropig, men så är grusvägar. En lång, lång väg så jag började tvivla på Garmin. Några bilar mötte jag på vägen, men dom fick rum på ena handens pek- och långfinger. Kom fram till Gårdskär och innan jag hade växlat ner så hade jag passerat Gårdskär. Garmin visade av mig på nästa avfart och när jag kom fram till korsningen såg jag att det stod Långsand. Efter ytterligare 5 km på en ny grusväg kom jag fram till skylten Långsand. Blev lite av en besvikelse måste jag säga. Det var typ ett sommarstugeområde. Lite längre fram vek jag av mot en camping. Där var det bompeng typ så jag vände om igen.

Ut igen mot 76:an och kom ut alldeles bredvid min kära Dalälven. På nåtIMG_0465 sett hamnar jag alltid här nu för tiden. Den låg till höger om mig,  men jag skulle ju till vänster, söderut igen. Jag kunde förstås inte motstå frestelsen att ännu en gång passera Dalälven, så jag svängde förstås höger. Stannade till på andra sidan och tog några kort att ta med hem.IMG_0466 Lider med dom boende här. Han bara stanna till så blev jag våldtagen av tusen myggor. Mycket vackert läge för villorna längs älven, men allt verkar ha sitt pris.

Klockan var runt 21:30 och det var dags att ta sig hemåt igen. GPS´n visade 23:55 som hemkomst. Lagom tid. Det var ljust ännu och solen var på väg ner, nästan blodröd bakom mig. Dom annars så gröna granarna och tallarna lyste ny nästan röda. Vid Älvkarleby tog jag och fortsatte via väg 291. EnIMG_0467 riktigt fin väg att köra om man har lite bråttom, men ändå inte vill köra på E4:an. Kändes nästan ödsligt då jag bara mötte ett fåtal bilar. Turen gick söderut via Marma och före Mehedeby så ligger Dragons Gate alldeles bredvid E4:an. Man passerar små samhällen som man inte vet ett dugg om.

Kilometer mätaren stod på 34 mil sedan jag tankade, så när jag kom till Björklinge så passade jag på att fylla tanken. Lika bra att fylla även om jag kan köra längre så brukar jag ta 34 mil som ett riktmärke. Från Björklinge och hemåt är det lite ”kända” trakter, även om områdena där 76:an passerar över Dalälven börjar bli bekant. Tredje gången denna sommar som jag är där. GPS´n hade rätt med tiden och jag var hemma igen på Tomtebovägen klockan 23:55. En härlig kväll igen på hojen. Älskar dessa sommarkvällar då man kan ta sig en ”liten” tur. Denna stannade på 30 mil ganska precis. Därtill skall läggas dom 10 mil som fram och tillbaka till gruvan gav.

Ha det!!


Åtgärder

Information

4 responses

29 06 2013
joebona

Låter som en perfekt fredags kväll. 🙂

30 06 2013
Runar

Den var mycket perfekt. Tänk så skönt de är att bara ta en tur.

29 06 2013
Daniel Dahlgren

Härlig tur och fina upplevelser! Bara att passa på…

30 06 2013
Runar

Ja verkligen. Sommaren är till för att njutas i sadeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: