Ännu en lunch promenad

11 07 2013

Hoj Hoj,

Då vart det sol igen och jag tog hojen till gruvan. Var in i ottan då jag hade lite pyssel innan övriga på kontoret kom. Var inne på kontoret strax efter klockan 07:00 och jag körde nästan hela vägen från Roslagstull till Vasagatan utan att stanna vid något rödljus. Ska kanske tillägga också att jag inte körde mot rött.

Vid lunchtid tyckte jag det var dags för en promenad igen. Sagt och gjort. Denna gång tog jag Mäster Samuelsgatan österutIMG_0580. Passerade Drottninggatan, utan att vika av in till Clas Ohlson. Rakt fram mot Regeringsgatan. Vid bron som går över Sveavägen stod dessa skönheter och solade sig. Ett foto var på sin plats. Betydligt mer folk i rörelse på dessa vägar. Jämt göra att kryssa fram bland folken. Många turister som ser lite vilsna ut, eller så tar dom sig bara tid att titta.

Vid korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan står denna staty. En kul utsmyckning måste jag säga. Ovanlig. Platåskorna gick inte av förIMG_0581 hackor inte. Dom gjorde själ för namnet.  Jag fortsatte och svängde sedan av på Biblioteksgatan ner mot Norrmalmstorg. Otroligt mycket folk ute. Där blev det en lunch bestående av två kokta med bröd. Något visst med kokt med bröd. Väcker minnen. Har alltid smakat likadant. Med lunchen avklarad, vilket gick ganska fort, fortsatte jag Smålandsgatan ner till Birger Jarlsgatan.

Svängde höger och gick mot Berzeli Park och Nybroviken. En utställning om världens djur pågick i parken. Kom att tänka på vad jag på morgonen läste om att Ekoxen är fridlyst och utrotningshotad. Såg många Ekoxar när man var liten. Å andra sidan var manIMG_0590 nästan konstant i skogen då, så man hade väl förutsättning för att se den. Satte mig ner en stund och vilade. Solen värmde rätt bra igen även om man försöker gå på skuggsidan av gatorna. Jag följde Nybrokajen åt sydost. En kollosal båt låg förstås förtöjd vid kajen. Brukar oftast vara dom största båtarna som ligger där. En tanke slog mig. När blir en båt, ett skepp?

Från Nybrokajen tog jag av på Hovslagargatan och vek av in i Museiparken. Satte mig igen vid Södra Blasieholmshamnen med slottet rakt fram.IMG_0591 Renoveringsarbeten pågick på slottet. Såg många intressanta byggnader till vänster där borta som jag ville fota, men jag var ju här. Solen gassade ordentligt. Reste mig från parkbänken igen och såg folk som strömmande på båten till Dalarö. Tänkte på att jag aldrig har åkt någon skärgårdsbåt ut till någon ö. Klockan gick som vanligt och lunch timmen tickade iväg. Fick styra mina steg mot Vasagatan igen.

Passerade genom Kungsträdgården. Karl den XII stod där och pekade åt öster. En mindre lyckligt lottad man hade hittat sinIMG_0592 tillflykt hit och tog sig en tupplur under gårdagens tidningar. Pratade en gång med en kille, ja kille, han var kanske 35-40 år,  hur han hade hamnat i denna situation. Var det sant det han sa, och jag har ingen anledning att inte tro det, så var det en mycket tragiskt berättelse. Han hade då varit bostadslös i ungefär 1 år. Han såg ändå proper ut. Han var nykter och såg städad ut så jag delade med mig lite av det jag hade i plånboken. Undrar hur han ser ut idag?

Kungsträdgården var som vanligt välbesökt. Många tar med sin lunch ut och några köper någon sallad eller så och sätter sig i parken. Batteriet till kameran tog slut när jag skulle fota ett par tjejer som spelade och sjöng i parken. Fortsatte mot Vasagatan igen. Ut på Hamngatan och går åt väster mot Sergels Torg. Möter hela världen på gatan. Ryska, Tyska, Spanska, Engelska, bred Amerikanska är dom språk jag identifierar på väg tillbaka.

Kände när jag gick tillbaka att jag återvänder hit någon dag under semestern, fast denna gång som ”turist”. Bara gå runt och titta. Vända blicken uppåt. Se husen. Utsmyckningarna. Då ska jag ha ett nyladdat batteri i kameran.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: