Gamla Stan en lunch

13 07 2013

Hoj Hoj,

Veckorna går med en väldans fart. Nu en vecka kvar innan semester. Den veckan brukar vara seg. Det blev en liten promenad igen på lunchen i Fredags. Så mycket nu att uppdateringarna ligger efter. Denna promenad började med tunnelbana till Gamla Stan. Otroligt mycket folk på Centralen. Fredag är dagen då Centralen är belastad. Några resor från och några till.

Gamla Stan. Stockholms troligen mest besökta turistställe. Från tunnelbana gick jag upp Yxsmedsgränd mot Stora Nygatan.IMG_0594Vansinnigt mycket folk på varenda liten gränd. Men jag lyckade hitta en tom gränd som jag tog ett kort på. Varje liten pub/matställe var full med folk. En kall öl eller ett glas vin på var och vartannat bord. Inte utan att man blev lite sugen på en kall i den gassande solen. Hade inte varit helt fel att satt sig ner och tagit en kall. Några traditionella ”luren drejare” var på plats. Det gamla kända tricket med 3 stycken askar och en kula och man ska säga under vilken ask kulen ligger. På håll så ser man precis hur det går till att locka folk. En ”besökare” kommer och går och stannar en stund innan han satsar en hundring på vart kulan ligger. Han gissar förstås rätt och har tjänat en hundring. Han ökar insatsen till 200 och vinner förstås igen. Nu blandar sig en vanlig person in som tycker att detta är sju skitlätt. Den första besökaren går vidare. Den nya som spelar blir förstås blåst så det smäller om det. Efter att ha förlorat ett antal hundra går han därifrån. Jag hade lite koll på vart första personen tog vägen och han gick en bit bort och kollade så att nya personer samlats kring mannen med askarna och kulan. Då klev han in på scenen igen.

Jag fortsatte upp på Västerlånggatan och vek av åt sydväst mot Järntorget. Man fick verkligen sick sacka fram. Säkert ettIMG_0596 tusental längs hela Västerlånggatan. Jag smällte in i gänget med kameran i högsta hugg. Lyckades snrikla mig fram till Järntorget och stannade i skugga och tog ett kort. Ser ut lite som en liten Italiensk stad faktiskt. Uteservering mitt på torget. Skillnaden är att i Italien rundar buckliga bilar stolsbenen.  Ser läckert ut iaf med serveringen. Jag gick en bit ner på SödraIMG_0597 Bankogränd och kände en sval bris från Strömmen. Riktigt skönt i den stekande värmen.

Det var dags att dra sig mot gruvan igen och innan. Lunchtimmen går fort och speciellt när man får kryssa sig fram genom folkhavet.

Innan jag åkte ifrån Gamla stan så tog jag ett kort på Karl XIV Johan som står staty vid Karl Johans torg förstås. Han var kung av Sverig och Norge 1818 och deoh 1844 på Stockholms Slott.

Ha de!


Åtgärder

Information

3 responses

13 07 2013
joebona

Tiden går fort när man har roligt har jag hört. 🙂 Härligt att läsa som vanligt.

13 07 2013
Runar

Tack. Ja den gick riktigt fort denna lunch. Stod ju en stund och kollade på den där mad askarna. Mycket intressant att se från håll. står man mitt i högen av folk så märker man inget av det.

13 07 2013
joebona

🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: