Senester tur 2013 – dag 3

23 07 2013

Hoj Hoj,

Dag 3 blev en lång tur från Tänndalen till Björkvattnet. En blandad tur som var mycket rolig och mycket tråkig.

Vi lämnade Tänndalen vid 9 tiden. Solen strålade och det skulle bli en vacker dag. Jag stannade till vid Coop vid Funäsdalen för att se om dom hade sådana där små förpackningar med två tårtbitar i för Monica fyllde ju år. Det fanns inga så det fick firas med mazariner i stället.

Vi körde nu mot Flatruet. 975 m.öh som är över trädgränsen. Vägen avstängd vissa tider på året och beroende på väder avstängd helt. Högst uppe så stannade och tog födelsedagsfika med mazarinerna. Där pratade vi med några fotografer som hade fotat fjällräv på morgonen. En mycket skygg liten varelse som bara visar sig tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Ett annat par i husvagn kom också fram och pratade.

Fotograferna skulle vidare och försöka fota björn. Det var inte lätt sa dom för björnen är riktigt listig och är otrolig på att gömma sig trots att den är enormt stor. Fick veta att björnen är vegeterian och äter runt 25 kilo med bär och grönt under en dag. Endast tidigt på våren då den vaknar och grönskan inte kommit igång kan den fälla ett byte. Vi hade en mycket trevlig pratstund innan vi for vidare.

Ner från Flatruet igen mot Ljungdalen. En makalös utsikt när man närmade sig Ljungdalen. Grusväg sedan vi började vår stigning mot Flatruet. Från Ljungdalen körde vi mot Åsarna. Vägen hade förut varit en grusväg, men nu var den asfalterad och det tackade vi gudarna för. Detta måste vara norra Europas tråkigaste väg. En raksträcka mätte jag till närmare 5 km. Ni läste rätt 5 km spikrak väg. Hur tråkigt som helst. Bara skog på sidan om vägen. Det var bara raksträckor med någon knappt märkbar böj och sedan lika lång rak väg igen. Jag funderade på hur man kan lyckas bygga en sådan rak väg.

Till slut kom vi iaf ut till Åsarna och hittade ett Dollar Store som vi gick in på. Monica fyllde ju trots allt år och packväskorna var redan fulla. Vi rullade vidare upp mot Östersund. Där tog vi en glass och sträckte på oss. Ett snabbt stopp för vi hade en ganska lång bit kvar. Mot Krokom och därifrån tog vi väg 329 norrut. Blev lite lurad av GPS’n då jag inte lagt in slutmålen som ändpunkt för dagsrutten. Denna del var slutmålet för rutten inställd på Laxsjö och det är en bra bit kvar till Björkvattnet.

Närmsta större ort var Strömsund där vi stannade. Kollade om det fanns Vandrarhem på närmare håll men det fanns 4 mil från Strömsund och lite åt fel håll. Hade vi tagit det hade det blivit en omväg till Björkvattnet och vidare in i Norge. Vi tog och käkade och ringde till Björkvattnet och bokade en stuga. Klockan var nu närmare 19 och vi hade 13 mil kvar till Björkvattnet. Vi jagade runt efter en bankomat där vi kunde ta ut pengar till Vandrarhemmet, men dom som fanns (2 st ) fungerade inte. Troligen överföringsfel eftersom båda var ur bruk.

Klockan gick och vi skulle inte vara framme förrän klockan 21:00 så vårt hopp stod nu till Gäddede. Vägen till Gäddede var en sådan där mördande tråkig väg igen. Till på köpet så var solen på väg ner och jag hade den i ansiktet hela vägen. Med en hand som solskydd och den andra på gasen så gick det bra, men det var bökigt. Framme vid Gäddede så grusades våra planer på att ta ut några cash ytterligare. Uttagsautomaten som fanns hade tagits bort och uttag fick ske via en mack eller via ICA affären. Inget av dessa var förstås öppna då vi kom.

Vi fick rulla ut till Björkvattnet, 2 mil på grus, utan cash och förklara läget för en mycket misstänksam värdinna som aldrig stött på en automat som inte fungerat. Vet inte riktigt från vilken del av universum hon kom. Lyckades övertyga en något grinig person om läget och slapp sova under bar himmel. Jag menar hon hade ju alla våra uppgifter från STF medlemskorten, så vi kunde ju knappast ta en springnota. Inget trevligt bemötande tyckte vi som förtog lite av denna vistelse.

Nu är det morgon igen och jag ska ner till Gäddede igen och ta ut cash så vi kan rulla vidare in mot Norge. Björkvattnet ligger c:a 7 km från Norska gränsen och denna väg verkar vare nån typ av ”smuggelväg” en mycket liten grusväg.

Ha de!!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: