Säsongen 2013

20 09 2013

Hoj Hoj,

Ja det blev höst ganska fort. Någon tur till någon helg kan man nog klämma in, men det blir nog ingen längre tur. Tänkte göra en lite summering bara av denna säsong.

Den började den 24 Mars då jag äntligen lyckats skotta fram en startramp. Jag kom inte riktigt ända upp utan behövde en knuff i ryggen sista biten. Ingen åskvärme med +4 grader varmt, men abstinensen gör att man inte känner sådant. Jag hade under vintern monterat  handtagsskydd som jag var lite nyfiken på att testa. Nya bromskivor och klossar fram blev det också denna vinter. Allt fungerade perfekt och föll till belåtenhet. Det blev en liten kortis på 4 mil som uppstart av säsong 2013.

Nästa tur blev den 28 Mars. Det var halvdag i gruvan men ingen hoj till gruvan då det fortfarande är minusgrader på morgonen. Jag hade bilen i Söderhall så det gick att ta både Den Röde och den Blå till Söderhall. Väl hemma blev det snabbt ner till Lantmännen för inköp av salt. Högst upp på startrampen hade vatten smällt och sedan fryst till is. Jag la på några nävar salt och in och tog en fika medans saltet gjorde verkan. Monica tänkte inte följa med först, men ångrade sig och tog på sig hojkläderna. Ner tills ST1 för att tanka upp hojen. Nollställde trippmätare (A) och vad jag kallar säsongsmätare (B) som visade duktiga 1075 mil. Den sista turen 2012 tog jag den 4 November och den var på över 20 mil. Än finns det hopp alltså.

Nästa tur blev den 29 Mars (Långfredag). Då mötte jag upp Danne vid Donken i Upplands Väsby. Det var bara -2,5 graderIMG_0435 klockan 8:00 på morgonen så det skulle nog ordna sig fram på dagen. . Vi hade bestämde oss för Vaxholm. En lagom tur då Danne hade en tid att passa på eftermiddagen. Vi möttes runt 14:00 vid Upplands Väsby. Blygsam ”värme” på +4,5 grader, men vi körde mot Vaxholm. Vi hoppade över Bogesundsvägen då det var fortfarande risk för isfläckar om vägen låg i skugga. Vi funderade om det fanns något som var öppet på en Långfredag. Inte en enda hoj var det när vi kom fram. Allt såg väldigt stängt ut. Korvmojjen vid torget var öppet så det blev en tunnbrödsrulle med räksallad. Danne skulle vidare på Påskmiddag, så han nöjde sig med en kopp fika och en korv med bröd. Här skildes våra vägar åt då Danne tog färjan över till Rindö för vidare färd mot Stockholm. Jag körde ut mot Arninge. Tänkte åka in på Jula och kolla efter en slang till diskmaskinen. På hemvägen hade tempen sjunkit till +2,2 grader. Blåste på i 100-110 för att komma hem innan det sjönk ytterligare. Med Havarssons underställ och värme i handtagen så gick det bra.

Nästa blev den 31 Mars (Påskdagen). En tur till Åkersberga och hälsa på Peo. En ny kompis jag träffade av en slump på Lelles i Uppsala. Denna dag var det hel +8 grader. Det varmaste det varit för denna säsong ännu. Hade matat in adressen i GPS´n och flaggan kom upp precis vid huset. Peo hade skottat upp en gång för mig åt hojen men jag såg inte den utan vinklade runt och parkerade längs vägen. Vi fikade och snackade hojturer och vägar. Peo skulle hämta hem sin hoj på Torsdagen veckan som kom. Han var mycket hojsugen nu. Efter fikat så gled jag hemåt igen innan det blev allför kallt. Kollade säsongsmätaren och redan hade den kommit upp i 26 mil.

Nästa tur blev den 14 April. Då blev det en sväng med Hojgänget ner till Rosenhill. Vi mötte upp Anneli vid Brottby för attIMG_0510 sedan köra till Gullmarsplan där vi mötte delar av Hojgänget. Denna dag var det Hammarby´s sista match på Söderstadion. Tusentals fans passerade Gullmarsplan. Monica var redan framme vid Gullmarsplan och strax efter kom Danne, Kattis och Leif. Jonas och Jens väntade vid OK/Q8 macken vid Globen. En kort paus och lite snack vid macken innan vi fortsatte mot Rosenhill. Danne tog täten ut på 73:an. Vi tog av mot Tungelsta och sedan blev det förstås slingerbulten. Tjälen hade gått hårt åt vägen med stora sprickor, men vi tog det lugnt. Det kryllade av hojar på denna vackra dag vid Rosenhill. Mats, Eeva, Leffa och Anneli var redan där när vi kom. Så kul att träffas igen. Strax efter 15:00 var Monica och jag tvungna att bryta upp för att möta gäster på en grillkväll. Anneli åkte med oss ifrån Rosenhill.

Premiär till gruvan blev det den 17 April. Då hade tempen kommit upp till +6 grader klockan 7:00 på morgonen. In gick detIMG_0524 som vanligt bra, men jag kan läsa att det tog 43 minuter från Vasagatan till Roslagstull. På Lunchen var jag över till MC Varuhuset för att köpa nytt visir till hjälmen, men det slutade med en ny hjälm. En Nolan N90 med N-com Bluetooth.

Den 21 April tog jag en sväng på 19,1 mil på kvällen. Satte mig ner vid BaseCamp programmet och plitade ner en tur som gick över Norrtälje mot Väddö och sedan Hallstavik. Från Hallstavik mot Hargshamn och sedan Gimo Alunda och Almunge. Det blev en härlig tur. Det blev ganska mörkt innan jag kom hem och avbländarknappen fungerade inte. Lyckades få ner den till halvlyse och körde sedan med ljustutan. Lite knepigt var det. Funderade vad det kunde vara men fick veta via ett forum att det var en typisk Varadero grej. Bara att ösa på med 5-56 och trycka som en galning på och av och se till slut gav den med sig och fungerade igen. En lättnad mot att byta handtag med all elkablar.

Den 27 April blev det en långtur på 20 mil. Den började med en tur in till Lelles i Uppsala. Klockan 12:30 skulle vi möta PeoIMG_0537 och Johny vid Bilisten i Brottby. Vi tog vägen över Skepptuna till Brottby. Vägen över Eksogen till Brottby var illa tilltygad av tjälen. Vi mötte upp Peo och Johny vid Brottby för att ta oss ut till Sigtuna. Vi hppade över vägen som Monica och jag kom på då den var så skadad. Det blev över Upplands Väsby och Arlanda. Efter en avstickare in i Märsta så tog vi vägen över Herresta och Odensala mot Sigtuna. En mycket kurvig och rolig väg. Framme vid Sigtuna var det förstås fullt med hojar. Vi lyckades ändå få plats vid samma bord. Monica och jag tänkte ta gamla Enköpingsvägen hem. Peo och Johny körde mot Arlanda och Upplands Väsby. Dom körde iväg åt sitt håll. Efter lite överväganden så valde vi att skippa Enköpingsvägen och toga raka spåret hem. Vi skulle vara barnvakt åt Liam och Milo senare.

Den 28 April blev det en sån där riktigt härlig tur som man verkligen kommer ihåg. Vi skulle möta Danne vid GullmarsplanIMG_0541 klockan 11:00 för att ta en tur ner till färjan över Skanssundet för att möta Leffa. Klockan 10:15 rullade Monica och jag ut från gården med sikte på Gullmarsplan. Strax för klockan 11:00 rullade vi in på Gullmarsplan. Hungern slog till så Monica gick och köpte varsin macka och en dricka. Danne rullade in på Gullmarsplan. Så kul att träffas igen. När mackan var uppäten och vi hade snackat lite så var det dags att kliva upp på hojarna och glida söderut. Danne tog täten ner mot Tumba. Tempen låg mellan 10-13 grader. När man kom in i skuggiga partier sjönk tempen rätt bra. Lite moln skymde solen så den lyste inte med full kraft. Det kändes lite halvkyligt emellanåt så mina handtagsvärmare åkte på lite då och då.

Väl framme vid Skanssundet så började molnen skingra sig mer och mer och solen började värma ordentligt. Färjan kom och vi åkte över Skanssundet. På andra sidan hade Leffa redan kommit IMG_0543och stod och väntade på oss. Vi lade ut vägen mot något fika/matställe och valde Sparreholm som mål. Vi körde nu utan att använda GPS´n. Vid Hölö gjorde vi en liten tripp in till en stuga mitt i ödemarken och där var det stopp. Bara att vända och ut igen på grusvägen. Jag matade in Sparreholm i GPS´n och tog täten. Vi passerade Hölö igen. La märke till att många vägnamn var samma som i Rimbo. Leffa testade Dannes hoj och blev lite kär i den. Vi passerade många fina vyer på riktigt fina vägar. Jag bara njöt.  I korsningen vid 53:an och 57:an låg det en Pizzeria. Dom serverade Rödspätta med Pommes och det valde Monica och jag. Va satt en bra stund och hade skit roligt. Det var så skoja att träffa Leffa också. Så härlig kille. Tiden gick som vanligt för fort när man har kul, men vi var tvungna att fortsätta. Vi bestämde att vi skulle ta en fika innan vi skildes och Leffa åkte söderut igen. Härifrån ledde Leffa oss på en fantastiskt fin tur på en helt underbar väg. När vi åkte den var det ganska tidigt på säsongen så det hade inte börjat grönska. Någon gång måste jag ta den när det grönskar och ta några fina kort. Såg några platser jag velat fota.

Vid Björnlunda visste Leffa om ett fik som vi kunde stanna vid. När vi kom dit såg det ganska stängt ut och hade det inteIMG_0544 kommit en och gått in så hade vi trott att det var stängt. Vi fikade och det blev ännu mera skratt och skämt runt bordet. Så härliga killar Danne och Leffa. Klockan hade redan blivit 17:30 och det var dags att bryta upp denna trevliga stund. Leffa tog av mot Nyköping via 223:an. Danne och vi tog 57:an ut mot E4:an. Klockan hade blivit så mycket att vi ville rulla på ganska fort hem igen. Vi tankade upp hojarna vid påfarten till E4:an och sedan drog vi upp mot Stockholm igen. Det ble 38 mil när Monica och jag var hemma. En helt underbar och rolig dag med kompisar och hojen.

1 Maj 2013. Vilken hojdag det blev. Startade klockan 7:00 och var hemma klockan 21:45 och då hade jag kört 73 mil. Tyvärr var inte Monica med då hon jobbade. Planeringen var att åka med Hojgänget ner till Norrköping för att var med i 1:a Maj kortegen. Klockan 7:00 när jag måste åka var tempen uppe i +2,7 grader. DetIMG_0562 var osäkert in i det sista, men jag ville verkligen åka ner. Ut med hojen och in och svidade om. Tankade upp hojen vid Roslags Näsby och rullade in på Gullmarsplan strax före 8. Där väntade Jonas, Annicka och Monica. Efter en liten stund kom Tommy med Eve bakpå. Danne meddelade att han rullade på till Nyköping och att vi skulle träffas där. Vi var då alla på plats från Gullmarsplan så vi rullade på med Jonas i täten. Tempen hade nu stigit till +7 grader, men många gillade mina handtagssvärmare. Vi rullade in i Nyköping och mötte Danne och Leffa. Från Nyköping går det en kortege ner till Norrköping och vi hakade på den. Kortegen gick via Kvarsebo och Kolmården. Mycket fin väg.

Vi kom fram till Bilbesiktningen i Norrköping där kortegen börjar. Vi var där 45 minuter innan starten gick, men jag tyckte att det var mer hojar året innan trots det fina vädret även i år. När jag står där och titta på hojar som rullar tycker jag mig se en bekant i IMG_0565mängden. Slår Macke en signal och mycket riktigt så hade han precis glidit in med sin splitter nya Dyna Street Bob. Gick över till honom och kollade in den nya hojen. Fin hoj. Faktiskt en modell av HD som jag tycker ser snygg ut. Är inget fan av dom annars, men denna var snygg. En mycket lycklig Macke ser jag. Han verkade ha hittat hem. En GoPro Hero Black monterad också.

Kortegen startade och den ringlade långsamt ut från Bilbesiktningen. Vi rullade genom Norrköpings gator som kantades av hundratals åskådare. Lite mäktigt att se kortegen rulla fram. Mycket fint ordnat med Poliser i varje korsning som stoppade övrig trafik. Sjaälva kortegen är över på kanske 30 minuter från start. Vi tog oss en bensträckare efter kortegens slut. Här bröt jag från Hojgänget och passade på att hälsa på lite släktingar i Söderköping. Jag knappade in Söderköping på GPS´n och ledde ut gänget på E22:an för deras vidare färd. Jag tog av mot Söderköping. Jag stannade vid Tonna och Åsa och tog en fika. När jag satt där tänkte jag att det skulle varaIMG_0570 kul att träffa Paul och Kerstin. Jag hade inte träffat dom förut bara haft kontakt via FB. Det var ju bara 10 mil till söderut härifrån, så jag fikade färdigt och körde söderut mot Kila. Ny adress i GPS´n och iväg bar det. Jag tankade vid Överum och checkade in platsen i FB. Jag visste att Paul och Kerstin håller koll så dom skulle veta att jag var i faggorna. Jag hade ingen aning om ifall dom var hemma eller inte. En ren chansning. En smal asfalterad väg och sedan 5 km på grus och då visade GPS´n att jag var framme. När jag tittade noga visade GPS´n att jag skulle en liten bit till och tittade upp dit och då såg jag två blänkande hojar och Kerstin som stod på trappen. Jag rullade upp och hälsade på dom. Det var direkt som om jag känt dom i typ hundra år. Så sköna människor. Vi fikade och pratade och garvade. Jag fick fika och nybakt bröd. Klockan tickad på igen och jag hade ju en bit hem. Enligt GPS´n skulle jag vara hemma 23:45, men ändrade inställningarna i den till att kunna välja motorväg. Det började bli mörkt och då är det skönt med lite staket runt sig. Tiden ändrades till 21:45 och det verkade lite bättre. Lämnade Paul och Kerstin och rullade på i bra fart hemåt.

Ja det här var en bråkdel av alla dom turer jag gjort i sommar. En underbar semestertur på 381 mil och alla dom ”köpa mjölk” turer som det blivit. Jag har vissa kvällar efter jobbet kört 35 mil. Ibland varit ut varje kväll i veckan och kört efter jobbet. Säsongsmätaren visar nu 1475 mil. En helt underbar sommar har det varit och kul att titta på kort från dom olika turerna.

Ha de!


Åtgärder

Information

2 responses

21 09 2013
Peter Knutsson

Tack för alla sköna berättelser om dina resor 🙂

21 09 2013
Runar

Tackar. Kul att dom uppskattas. Detta var en bråkdel av dom turer som finns på bloggen, men jag förmodar att du läst dom 🙂
Ha de!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: