Dagarna rullar förbi

16 11 2013

Hoj Hoj,

Dagarna rullar förbi och nu är det mitten av November. Lite hoj åka har det blivit någon helg. Ska nog försöka ta en tur idag också.

Blev visad av en kompis en sida på nätet där man kunde söka efter fornminnen i närområdet. Riksantikvaritets fornsök. En intressant sida som tillsammans med Garmins BaseCamp kart program blir ännu mer intressant. Bara plocka koordinaterna och göra Way Points i BaseCamp. Ställ in BaseCamp att använda SWEREF 99 TM, så fungerar det perfekt. Platserna markeras exakt på kartan och sen för man bara över dom till sin GPS och då är det lätt att hitta.

GPS´n har jag haft sån otrolig nytta och glädje av. En viktigt del är förstås att lära sig använda BaseCamp, kart programmet, för att kunna utnyttja GPS´n till fullo. Programmet går att trimma, så det passar din typ av nyttjande. Jag har förstås optimerat den för hojåkning. Den väljer alltså mindre vägar och bangar inte för grusvägar. GPS´n går också att ställa in delvis, men en rutt överförd från BaseCamp programmet väljer inställningar från programmet och inte GPS inställningarna.

Som hojåkare är den fantastisk att ha på hojen. Om ni som åker mycket hoj inte har en, så rekommenderar jag er att skaffa en. Själv har jag valt Garmin Zumo modellen som är anpassad för att sitta på en hoj. Vibrationstålig och vattentålig. Med Life Time kartuppdateringar för runt 700 kronor till så får man kartuppdateringar 4 gånger om året. Värt att satsa på. Dom dyrare modellerna av Zumo har Life Time Update med från början.

Nu har jag lagt in några Way Points till en fornborg och en s.k hålväg i närområdet. Fornborgen blir intressant att ta sig till med hojen. En pytteliten skogsväg en bit rakt in i skogen. Hålvägen ligger en liten bit in vid sidan om en grusväg jag åkt ganska många gånger. Ingen aning om att den fanns där. Jag kan ju säga att det blir mycket att utforska och ta kort av framöver.

På dagarna så har det blivit några lunchpromenader. Kameran är förstås alltid med nuförtiden och jag letar  efter liteIMG_1910 speciella saker en bit upp. På ställen man normalt inte tänker på. Det finns mycket att se om man bara lyfter blicken en bit upp. Skyltar, utsmyckningar på hus, konstverk. Ja en hel del. Som denna fina kaffepanna från ett konditori på Klarabergsgatan vid Klara kyrka. Cafe Cafferepet har många år på nacken och fanns redan på 50-talet.  Gott kaffe, för att vara bryggt. Humana priser. Värt ett besök om ni är i närheten och blir kaffesugen. Den ligger vid Nils Ferlins gränd.

En annan liten udda utsmyckning och till nytta såg jag vid NK huset.IMG_1931 En termometer som denna dag visade på noll gradigt. En dag som jag tänkte ta hojen till gruvan, men skippade tanken. Tur var väl det. När jag kom hem på kvällen fick jag skrapa is från rutorna på bilen.

Det är det som är risken med att ta hojen till gruvan denna årstid. Man vet aldrig, Det kan snöa under dagen och då har man hojen i gruvan och inte i garaget hemma. Inte värt att riskera. Då tar jag hellre en tur på någon helg om det ser bra ut. Funderar på en tur idag som jag skrev inledningsvis.

Ha de!


Åtgärder

Information

5 responses

16 11 2013
joebona

Härligt, jag får nog ta och skaffa en gps jag med, jag har någon liten garmin, fråga inte vilken modell för det vet i fasen vad det är.

16 11 2013
Runar

Ja det ger turerna en helt annan dimension. Jag lägger ju upp en grov semester rutt och sedan gör vi avstickare ifrån den. Det roliga är att man ser vad som finns runtikring. Kan jag ta en annan väg? Vart leder den? Man ser även om det är asfalt och grus så det är bara att välja efter smak och tycke. Perfekt att lägga in koordinater till intressanta platser och ta hojen/bilen och ta sig dit och fota. Hjälper gärna till och visare dig BaseCamp programmet till Garmin GPS´n om det blir en sådan.

16 11 2013
joebona

Jag tror min heter 205 eller något liknande, funkar det till den?

16 11 2013
Runar

Det är en som egentligen är för bil. Inte vattentålig eller stötsäker. Jag hade min 760 på förra hojen som var för bil och det funkade ju om det inte regnade. Då var jag tvungen att ta bort den. Det som framförallt är speciellt med hojanpassade är ju att det är större knappar i skärmen för att manövrera den samt att den fungerar även med hojhandskar på. För bästa utnyttjande om minst irritation så är nog en Zumo modell att föredra. Jag har den minsta och billigaste, Zumo 220, och jag tycker den fungerar utmärkt. Pris nu såg jag 2.900 kr.

16 11 2013
joebona

Ok jag får se hur det blir framöver. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: