Icke hojsäsong förkortades…

16 11 2013

Hoj Hoj,

Idag förkortade vi icke hojsäsong. Det blev en tur på runt 7 mil. det var 10 grader varmt och solen sken. Inte med full kraft då den döljdes av lite lätta slöjmoln.

Jag hade lagt in 2 waypoints i min Garmin GPS en var en s.k hålväg och ett annat var en fornborg. Båda låg på samma väg. Vi körde iväg vid 13 tiden. Första målet var hålvägen. I Stockholms län behöver man egentligen inte åka långt för att hitta hål i vägen, men detta var av en anna sort. Hålväg är en sorts fornlämning som består av en fåra i marken där en forntida väg gått fram. Fåran har bildats av slitage från hovar, klövar och fötter, samt av förstärkande regnvattenerosion. Ut på en grusväg som var nysladdad. Med andra ord en väg som nyligen blivit skrapad för att rätta till gropar. Alla som kört på en sådan vet vad det innebär. På en sådan finns det liksom inget givet spår att följa, utan hojen flyter lite fram och tillbaka och det gäller att ha lite koll. Hålvägen låg sedan en bit in i skogen dit vi var tvugna att gå.

GPS´n visade att nu skulle vi gå in i skogen. Parkerade hojen och gick in i skogen med GPS´n som karta. Hålvägen låg några hundra meter in i skogen så det blev lite puls, med alla kläder på. GPS´n visade att nu var vi framme och där var den. Utseendemässigt såg den ut som att vanligt litet dike. Imponerade inte ett dugg på Monica. Ska väl erkänna att den var lite i minsta laget. Det finns riktigt stora, men likväl en hålväg som trampats upp av hovar och fötter en gång i tiden. Tänker man så så blir det lite annat.

Vi fortsatte därifrån och lite längre fram på vägen ska det finnas en fornborg eller iaf resten av en. Monica var inte så impad av mitt fynd tidigare i skogen så hon avstod gärna fornborgen. Jag spar den åt mig själv någon dag. Den ligger ytterligare in på än ännu mindre grusväg. Typ två spår och gräs i mitten. Det blir en spännande tur. Otroligt så mycket fornlämningar det finns bara i närheten av där man bor. Sen är det väl olika skalor på upplevelsen får jag väl ändå säga.

Vi körde vidare och bestämde oss för att hälsa på Loppan och Patric och lilla Wilma förstås. Vi körde vidare ut på Hallstaviks och tog sen vägen över Södertjära mot Finsta. Blött på vägen med en del löv här och var. Det var nu inte största problemet, utan det gällde att kryssa emellan leran som dragits upp på asfalten av traktorer. Den blir såphal när den är blöt så det gäller att sätt framförallt framhjulet rätt i kurvorna. Det gick bra och vi kom ut vid Finsta. Passerade än grusväg som jag tänkte glida in på, men kunde hålla mig. Vi diskuterade lite vilka vägar vi skulle ta. Så fint med blåtand mellan hjälmarna.

Vi körde direkt ut via gamla Norrtäljevägen och ut på Kapellskärsvägen till Loppan. Vi tänkte ta en snabbfika och sedan åka in till Norrtälje och käka. När vi kom fram till Loppan så hade vi sån tur att dom just ätit lunch, så vi skrapade i oss av det som var kvar. Vi blev mätta och belåtna och fick riktigt kaffe på maten. En svärson som vet hur kaffe ska vara. Det började bli mörkt igen så vi var tvungna att ge oss av. Tog förstås inte raka vägen hem nu heller utan åkte vägen förbi Frötuna Skola mot Norrtälje. Vägen var mycket spårig och kvalificerade sig lätt som en hålväg.

Framme i Norrtälje blev det ett besök på Rusta. Köpte en ny grenkontakt med 5 uttag att ha nere i garaget. Man kanIMG_1933 aldrig få för många sådana och nu hade den jag haft där fått fötter in i ett annat rum.  Vi tog vägen över Malsta hem igen och vid Malsta Bilskrot var jag tvungen att låta hydrauliken jobba lite och hejda hojens 270 kilo plus vår vikt. Uppe på taket så har dom  nämligen lyft upp en hoj och på den satt en fullstor docka. Set så läckert ut. Nu fick jag den i motljus av den lågt liggande solen. Det blev en ganska kul effekt med en shadowed anonymus biker.

Det blev inte så många kort tagna idag annars. Man får tydligenIMG_1935 bestämma sig att idag ska jag ta kort. Annars blir det inte många. Hemma tog jag ett kort på hojen med himlen som bakgrund. Sen rullade jag ner den i garaget igen. Möjligen och troligen så kommer den ut imorgon också.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: