Vinterpyssel.

4 12 2013

Hoj Hoj,

Det rullar på och snart är det jul. Snön beräknas komma om några dagar. 2-3 dm enligt SMHI. Hoppas dom har grovt fel. Klarar mig med några snöflingor per kvadratmeter. Under en begränsad tid då förstås.

Mitt vinterpyssel har kommit. Hämtade ut det idag. 10 Watts Cree LED lampor i aluminiumhölje. Skall motsvara ett lyseLED från 100 Watts H4 lampor. Kommer att bli kanon. Monteringen kommer att bli på motorbågen. Funderar på om det är fördel att ha dom lågt eller lite högre upp på motorbågen. En del säger lågt, men jag har sett många ”fabriks” monterade som har suttit lite högre upp. Tror kanske att placeringen beror på om jag vill synas eller om jag vill se. Om ni förstår vad jag menar. Jag har ju lite tid att fundera. Jag tror att med 200 Watt, så lär det nog synas vart de än sitter.

Ett lämpligt fäste skall undersökas. Om det finns något färdigt till någonting som jag kan använda. Ska bygga så lite som möjligt ut från hojen eller kanske skall sätta dom ”innanför” motorbågen. Så lite utsående som möjligt. Jag får se vad som ser bäst ut och anpassa fästet efter det.

När vill jag då att dom ska lysa? Dom är mitt emellan spott och flood så dom har båda egenskaperna. Jag har tänk mig att jag dels ska kunna ha dom på tillsammans med halvljus, dom ska kunna vara på bara vid helljus och sedan ska dom gå att slå av helt. En på/av/på omkopplare alltså på panelen till vänster där jag redan har en vippbrytare för värmehandtagen. Det tror jag blir den optimala lösningen. Jag vill kunna använda dom när det är mörkt samtidigt som jag vill kunna ha dom på under dagen för att förstärka upptäckten av mig. Dagtid tror jag inte dom bländar så förskräckligt, så det bör fungera.

Jag kommer att skriva om det fortsatta arbetet med monteringen och bilder förstås.

Ha de!


Åtgärder

Information

5 responses

4 12 2013
joebona

Ser fram emot fortsättningen. 🙂

5 12 2013
Skye

Hej Runar.

Jag satte mina lampor lågt till en början i nedre fästet av motorbågen. Tyvärr blev det så mycket vattensprut från framdäcket i regn att lamporna började bråka med fukt i sig. Även om de är IP67 klassade.

Det blev att bita i det sura äpplet och hitta riktiga fästen som tyvärr är dyrare än vad själva lamporna är. Beställde ett par från PIAA
http://www.piaa.com/store/p/409-1-3-4-L-Bracket-Lamp-Mounting-Bar-Clamps.aspx

Här bör man ha verktyg som är anpassade till amerikanska mått.

5 12 2013
Runar

Hej,
Tack för tipset. Ja dessa verkar rejäla. Jag tänkte fästa dom i övre delen av motorbågen i svängen där motorbågen går in under lyset. Tänkte först ha dom som du hade först men misstänkte att mycket sprut från framdäcket träffar dom.

Hur har du dina kopplade? Jag funderar på 3 olika val. På / av / på vid hellyse.

Några tips på kopplings punkter?

Ha de!

5 12 2013
Skye

http://varadero.skye.se/dimljus-monterat/
Här är lite bilder och tips men har tyvärr inte skrivit så utförligt som jag borde ser jag. 🙂

Jag har tagit strömmen från parkeringsljuset. Något som bara finns på den tidigaste varaderon. Alltså kan jag köra med p-ljus och LED, Halvljus och LED, Helljus och LED eller slå ifrån LED med en brytare. Har inte använt något relä så det får bli säkringsbyte i fall att det blir kortis.

Använder mina för att bli sedd i trafiken och inte som komplement till helljuset för det är dom för svaga för i avsaknad av bra och stor reflektor. Även lagen förbjuder att använda dubbla ljuspunkter i mörkerkörning men i dagsljus är det helt ok att ha flera ljuskällor på en motorcykel. Nu är mina på jämt iofs men kan ju stänga av dom i fall att…

5 12 2013
Runar

Dagtid tänkte jag att LED och halvljus skulle lysa. Kvällstid ska dom lysa när helljuset är på och annars ska dom vara släckta. Jag vill ha dom som komplement till helljuset då det blir en del sena turer och lite extra lyse skulle göra gott. Dessa ska motsvara en 100 watts lampa och ljusbilden är mellan spot och flod. Jag ska även kunna släcka dom helt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: