Återblick på 2013

31 12 2013

Hoj Hoj,

Årets sista dag. En liten återblick på året som gick:

24 Mars: Säsongen 2013 började. Jag hade kämpat ett tag med ”startrampen”. Med en liten knuff i ryggen, så kom jag till slut upp och fick asfalt under hjulen. Ingen åskvärme. +4 grader så handtagsvärmare på och ut på vägen. Den först turen på våren är alltid magisk. Jag hade under vintern bytt bromsskivor i fram och monterat på nya handtagsskydd från Touratech. Bromsen var en fröjd igen. Någon idiot hade knackat på en av skivorna när den stod parkerad i Stockholm då jag var in i en butik. Ytterst lite skev på grund av slaget, men det räckte för att bromsen skulle hugga. Man fick ta det riktigt försiktigt som vanligt när man är ute tidigt. Mycket grus i samhället och is och snö på skuggiga partier på vägen. Det gällde att hitta spåret och följa det-

28 Mars: Skärtorsdag. Halvdag i gruvan. Det hade smällt och frusit till is högst upp på startrampen så jag var ner till Mälardalen och köpte lite rejält salt och strödde på. Rikligt. Medans det fick verka tog jag en kopp kaffe. Monica hakade på idag. Ner till ST1 och tankade upp hojen. Nollställde båda mätarna Mätare B som jag har som säsongsmätare stod på 1075 mil. Vi körde ut på 77:an och körde mot Norrtälje. Solen sken från en klarblå himmel.En liten lagom tur på 5 mil blev det.

29 Mars: Årets första tur till Vaxholm. Morgonen såg med +2,5 grader klockan 08:00 så det skulle nog ordna sig senare på dagen. Solen sken och temperaturen steg, men den steg långsamt. Klockan 12:00 hade tempen stigit till +3,5 grader. Jag skulle möta upp Danne vid Donken i Upplands Väsby. Jag blev lite sen på grund av en haverad diskmaskin som inte kunnde hålla tätt. Läckan lokaliserad och lagad, men jag vart sen till Danne. Tog vägen över Brottby och Åkersberga. Nifsta vägen var nog ganska så hal då det är många skugguga partier och eftersom det hade varit en kall natt. Tempen hade nu kommit upp till +4,5 grader. Lite kyligt var det, men på våren är man tålig. Danne stod förstås och väntade på mig och vi bestämde att ta en tur till Åkersberga. Det blev småvägar till Vaxholm. Vi hoppade över Bogesund då det troligen skulle vara is på grund av dom kalla nätterna. Det var inga andra hojar i Vaxholm. Vi tog en fika. Danne körde över Rindö hemåt och jag tog 276:an igen hemåt.

31 Mars: Idag gick turen till Åkersberga för att träffa Peo. Peo mötte jag hos Lelles i Uppsala. Vi stod båda två och tittade på en KTM Adventure hoj. Vi började prata och till slut så presenterade vi oss och då visade det sig att han kom från Åkersberga. Nu började värme komma 7-8 grader varmt. Matade in adressen till Peo i GPS´n och sedan var det bara att följa. Flaggan var precis vid Peo´s hus. Peo hade skottat fram en ramp för mig att parkera på men jag såg inte den utan ställde mig vid sidan av vägen. Efter en fika och mycket hojsnack så var jag tvungen att åka hem igen. Peo var med och var mycket sugen på att köra igen. Han skulle hämta hem sin hoj på Torsdagen.

14 April: Denna dag exploderade det av hojen på vägarna. +13 grader.  Vi skulle ta en tur ner till Rosenhill med Hojgänget. Vi mötte upp Anneli vid Brottby. Vi åkte vidare mot Gullmarsplan där vi skulle möta upp fler i Hojgänget. Vi kom fram till Gullmarsplan. Monica var redan där. Strax efter kom Danne, Kattis, och Leif. Jonas och Jens väntade på oss vid OK/Q8 macken vid Globen. Danne tog täten på fina vägar ner till Rosenhill. Där var det propp fullt med hojar. Så fullt att det var svårt att hitta plats att ställa den. Lyckades iaf till slut. Då var det dags att hitta en plats att sitta på. Vi var ju några stycken och ville förstås sitta ihop och det löste sig det också. Fler i hojgänget var redan på plats. Monica och jag fick bryta upp för vi skulle ha grillgäster senare. Anneli åkte med oss hem också och vi lämnade henne i Brottby.

17 April: Denna dag blev det premiärtur till gruvan. +6 grader vid starten klockan 07:00 var inte dåligt. Hem var det +14 grader. Underbart. Mindre underbart var att det tog 45 minuter från Vasagatan till Roslagstull. Beight. Investerde i en ny hjälm denna dag. En Nolan N-90. Behövde köpa nytt visir till Lazer hjälmen. Var ett bra pris och kunde förstås inte låta bli. N-com Bluetooth var målet senare.

21 April: Denna dag blev det en kvällstur. Monica jobbade natt så jag plitade ner en tur i BaseCamp programmet. 19,1 mil. Norrtälje – Hallstavik – Hargshamn – Gimo – Alunda. Hade problem med ljusknappen då jag väl hade på på hellyse gick det knappt att blända av. Fick köra med ljustutan för att få hellyse. Fick ett tips att detta var vanligt på Varadero och att det var bara att dynga på 5-56 så mycket det gick och nöta på knappen. Och se det hjälpte. Den kom igång och fingerade igen. Det var ju ganska mörkt innan jag kom hem igen.’

26 April: Hojen fick styrhöjare som höjde styret med 33 mm. Stor skillnad trots att det inte var så mycket. Monica fick också en Nolan hjälm. Blåtandsmodulen monterad i min hjälm. Monicas får vänta ytterligare, men det kommer.

27 April: Kommunikationen igång igen mellan hjälmarna. Ännu så länge via kabel. Snart får Monica och Bluetooth modulen i sin hjälm. En tur till Lelles i Uppsala för inköp av kabel för kommunikationen. Klocka 12:30 hade jag stämt träff med Peo vid Bilisten i Brottby. Först tog Monica och jag en frukost på IKEA. Till Brottby tog vi vägen över Skepptuna och Ekskogen. Tjälen hade gått hårt åt vägen. Klockan 12:31 kom vi fram till Bilisten i Brottby. Peo och hans svågen Johnny var där. Vi skulle köra till Våfflan i Sigtuna. Vi tog vägen över Upplands Väsby och Skånela till Sigtuna. Vi skulle vara barnvakter åt Milo och Liam så  vi fick bryta upp.

28 April: Vilken dag detta blev En heldag i sadeln. 38 mil. Solen sken och det var +14 grader. Avresa klockan 11:00 från Gullmarsplan. Vi skulle möta upp Danne för att åka ner till Skanssundet och sedan möta Leffa. Danne tog täten ner mot Tumba. Solen gick i moln ibland och då sjönk temperaturen markant. Det var handtagsvärmare på ibland. Vi tog färjan över och på andra sidan stod Leffa och väntade på oss. Vi diskuterade lite vart vi skulle åka och det blev bestämt att vi skulle till Sparreholm. Leffa tog täten och vi bar iväg. Vid Hölö gjorde vi en liten tripp på en grusväg ut till en stuga som låg ganska så avsides. Insåg att detta var inte rätt väg, men vad gör väl det. Vi var ju ute för att åka hoj och nu fick vi en extra sväng. Jag matade in Sparreholm i GPS´n och tog sedan täten. Vi passerade Hölö ännu en gång. Vi stannade sedan vid en Pizzeria vid korsningen  av 53:an och 57:an. Rödspätta serverades så detta var det givna valet för Monica och mig. Det var jättekul att träffa Danne och Leffa igen. Vi skrattade som vanligt gott och hade det mycket trevligt. Medans vi åt skingrades dom molntussar som fanns förut. Vi fortsatte och Leffa ledde oss på en fantastisk tur på vägar han kände väl. Vi åkte mot Yxtaholm och sedan mot Ånhammar. Den vägen var magisk. Det var ännu tidigt på säsongen så ingen grönska hade kommit igång. men jag kunde tänka mig hur det då ser ut. Vi stannade sedan vid Björnlunda och tog en fika innan Leffa åkte hem söderut och vi hem norrut.

1 Maj: Vilken dag!! 73 mil på hojen. Monica jobbade natt och kom inte hem föränn 2 timmar efter det att jag måste åka. Jag skulle möta upp Hojgänget klockan 08:00 på Gullmarsplan för färd ner till Norrköping för att vara med på 1:a Maj kortegen. Jag måste åka klockan 07:00 hemifrån för att hinna. Klockan 05.30 var temperaturen +0,8 grader. Såg dystert ut. Solen var på väg upp så jag hoppades. +2,7 grader var det när jag gav mig iväg. Klockan 07:55 gled jag in på Gullmarsplan. Jonas, Annicka och Monica var där. Snart anslöt sig även Tommy med Eve bakpå. Danne och Leffa skulle vi möta upp i Linköping. Vi var då fulltaliga och åkte iväg. Ner till Nyköping via Tumba och Skanssundet.

På färjan över blev några lite avundsjuka på mina handtagsvärmare. Dom var lite frusna om sina händer, medans jag mös i värmen. Vi mötte upp Daniel och Leffa vid Nyköping för en del-kortege ner till Norrköping. Kortegen gick via Kvarsebo och Kolmården. Jag låg i täten av vårat gäng. Följde killen som var framför mig. Såg skylten Herstaberg passera och insåg att killen jag följde inte skulle dit. Det blev en krumbukt, men några passade ändå på att tanka. Vi kom fram 45 minuter innan starten och hojarna rullade in i en strid ström. Det fanns alla modeller av hojar. Jag tyckte mig se en bekant med sin nya hoj glida in. Slog en signal till honom men inget svar. Några minuter efter så ringde Macke upp mig och det var han jag såg som gled in med sin Dyna Street Bob. Letade upp honom och snackade lite. Kortegen startade och vi var på väg. Vi rullade igenom Norrköping på 30- 40 minuter. Vi kom fram till slutet av kortegen och tog oss en bensträckare.

Jag tänkte passa på att hälsa på släktingar i Söderköping då jag var så nära. Resten åkte hemåt igen. Jag åkte till Tonna och Åsa och tog en fika. När jag satt där slog det mig att det var ju bara runt 10 mil ner till Kila. Där bodde några nya vänner jag fått via FB. Så fick det bli. Klockan var 15:00 och en timma senare skulle jag vara på deras tomt. Jag tog E22:an söderut till Helgenäs där GPS´n visade mig av på Ulknavägen. Fyllde tanken vid Överrum och checkade in via FB där. Gled till slut in på grusvägen som leder till deras hus. Snart ser jag huset och Kerstin som står på trappen. Paul var nere i laggårn och hämtade upp utemöbler. Han hade sett på FB och förstod att jag var på väg. Vi fikade och hade en mycket trevlig pratstund och det var som jag känt dom hur länge som helst. Jag var verkligen glad att jag tog mig ner till mina nya vänner. Klockan gick förstås och jag hade runt 35 mil hem igen så jag knappade in hem destinationen på GPS´n. Jag skulle vara hemma klockan 23:33. Ändrade inställningen på GPS´n att inte undvika motorvägar och då blev tiden 21:45 istället. Det började också skymma så jag ville få lite viltstängsel runt mig.

4 Maj: Många kvällsturer blev det denna sommar. Kan inte skriva om alla, men nästan varje kväll eller iaf några kvällar i veckan blev det turer på 20 – 30 mil. Denna dag tog jag en tur på grusvägar upp till Östhammar. En tur som jag planerade att köra med hugade i Hojgänget. Ännu har den inte blivit av men den finns ju kvar.

15 Juni: Denna dag hade jag ordnat ett evenemang med Hojgänget. Kort Hojtur med korv – kallade jag den. Vi skulle bara åka från Donken i Upplands Väsby hem till mig via småvägar. Jonas och Per var där när jag kom. Efter en stund kom Björn och Suzanne. Min verktygsväska fick än en gång rycka ut och hjälpa en nödställd hojåkare. Denna gång en Triumph som inte gick på båda cylindrarna. Tändstiftsnyckeln kom till användning och till slut fick han igång hojen. Tyvärr så blev vi bara 5 st denna gång med mig. Hemma var Monica och Suss hade kommit till oss med bil. Hon höll på att ta körkort och när jag skriver detta, så har hon haft det ett tag. Tiden gick och dom långväga gästerna fick bryta upp. Per och jag toge en tur till Gräddö. Senare på kvällen tog jag en tur till Norrtälje.

14 Juli: Halvdag i gruvan så då passade jag på att fortsätta med hojen ner till Trosa. Ännu en av dessa turer som blev 35 mil innan jag var hemma.

21 Juli: Då började vi vår semester tur upp över landet. Det var helt fantastiskt. Vilken underbar semester på hojen vi fick tillsammans Monica och jag. Njöt av varje cm. Så mycket vis såg. Så många vi mötte. Fantastiskt. 341 mil blev semesterturen.

2 Augusti: Då hamnade vi i Smålands djupa skogar. Vi åkte ner till Ann-Helen och Alf i Misterhult. Så härligt med deras Ardennerhästar som travar runt. Så vackra hästar. Resan gick med bil då vi var 3 stycken.

Ja det var ett händelserikt år på hojen. Säsongsmätaren visade 1735 mil denna säsong. Så härligt jag har haft det.

Till sist vill jag önska alla som följer min blogg ett riktigt Gott Nytt År!!!

Statistik om min blogg:
https://mcturer.com/2013/annual-report/

Ha de!


Åtgärder

Information

3 responses

31 12 2013
joebona

Tack för ett härligt år och att vi fick lära känna dig, det har varit roligt att läsa dina blogg inlägg och även dina tokigheter på FB, jag känner igen mig i så mycket av det du skriver. Jag hoppas att vi får ett lika bra 2014 och att vi fortsätter vara lite galna tillsammans. Gott nytt år. 🙂

31 12 2013
Runar

Ja det var ett härligt år. Ja lite galna är vi allt men på ett bra sätt. Jag fastnade direkt för er och den värme ni ger. Så glad att vi träffats och önskar bara att vi bodde närmare varandra.

31 12 2013
joebona

Tack Runar, jag säger detsamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: