GoPro test

17 02 2014

Hoj Hoj,

Idag prövade jag min nya action kamera. GoPro Hero 3 Black Edition. Man lär sig av misstagen heter det och så blev det idag också. En bra finess med denna Hero 3 är att man kan i telefonen via en app kontrollera hur kameran är riktad. Det gäller bara att kontrollera vid rätt ögonblick.

Allt var laddat och klart. Fjärrkontrollen på styret. Kameran på hjälmen nu skulle den riktas in efter konstens alla regler. Lossade lite på skruvarna och på med hjälmen på huvudet. Startade appen i telefonen och riktade in kameran perfekt. Av med hjälmen och på med hojkläderna. Ner i garaget och anslöt fjärrkontrollen till kameran. Innan jag lyckats ta mig ut så hade det börjat regna. Inte så mycket med visiret fick jag torka av.  Upp till OK/Q8 och fyllde i några pannor 98 oktan.

Fortsatte på 280 mot Edsbro. På med kameran. Fjärrkontrollen blinkade rött och inspelningen hade startat. Tog av mot Rånäs på 1081. Kom ut på Ekebyholms Allé och slog av kameran. Riktigt blött på vägen. Förbi Ekebyholm och ut på ”Skurn”. Ett namn efter ett berg som ligger en bit in i skogen, Skurberget. Regnet hade avtagit lite grand, men droppade lite fortfarande. Lite kul väg. Fint skick. Jag kom in i Rånäs och funderade på om jag skulle ta en sväng runt Almunge eller vika av mot Fasterna. Regnet hade nästan slutat så jag tänkte ta en sväng runt Almunge. Fortsatte alltså 1081 mot Almunge via Råby.

En bit in på den vägen så ångrade jag mig. Riktigt dålig väg och mycket grus, så jag omvärderade mitt beslut och vände om. Tillbaka mot Rånäs igen och tog sedan av på 1064 mot Fasterna. Tog vägen för Mörby Slottsruin. Numer stängd för allmänheten tyvärr på grund av rasrisk. I yngre dagar var man mycket där. Moppe ut dit med ett gäng. Till slut kom jag ut på 77:an igen och tog av mot Rimbo. En runda runt sjön Skedviken. Körde hem och parkerade hojen i garaget igen.

Av med alla kläder och kopplade in kameran i datorn. Det blev en perfekt bild. På höger handske. Bara handsken, tanken och instrumenten kom med. Inte vad jag hade tänkt mig precis. Fick i alla fall köra lite över 3 mil. Vad var det som gick snett? När jag tänker efter så slog jag i kameran med handen när jag fällde ner hjälmen. Måste varit det som gjorde att kameran kom fel. Insåg nu att det sista man gör innan man rullar iväg är att kolla hur kameran ser. Måste göra ett nytt försök. Väntade en stund och molnen skiftade lite färg från mörka till lite ljusare.

På med allt igen och kollade med hjälmen på om inställningen jag gjorde uppe fortfarande stämmer det gjorde den. Kopplade in fjärrkontrollen istället för telefonen. Ut genom garaget ännu en gång. Ut på 77:an för andra gången idag då. Ner mot ST1 och tog och tvättade hojen. Smidigt att tvätta där i den där Lavamat eller vad den heter. När jag tvättade hojen märkte jag att topboxen satt löst. Den ena fästet hade glidit undan lite gran. När jag tvättat färdigt skruvade jag fast den. Ytterligare än sak att tänka på. Jag tog av mig hjälmen och när jag sedan tog på den kom jag väl åt kameran igen. Nu var det ingen fara, men jag hade roligare bild på väg ner till ST1. Än lärdom till. Jag tyckte jag drog fast skruvarna som satan, men en liten bit hade kameran förflyttat sig.

Ut på 77:an mot Norrtälje denna gång. Det hade börjat skymma så extraljusen fick vila. Det blåste ganska mycket. Molnen såg ut att lätta ytterligare och jag funderade på tempen. En koll på vägbanan om den fortfarande så blöt ut. Det var visserligen +4 grader när jag åkte hemifrån, men det kan sjunka snabbt. Tog E18 vid Rösa. Ville inte ta den lilla 990 vägen ännu. Det brukar vara ganska mycket tjälskador på den också. Nu är det nog lite för tidigt ännu för att dom ska komma, men man vet aldrig. Jag slog på kameran ett antal gånger på väg in till Norrtälje. Mycket smidigt. Man spar både på batteri, utrymme på sdkortet och redigeringstid hemma.

Ner till hamnen och tog några filmsnuttar med luren och la upp på fejan. Det började torna upp sig igen mot Rimbo hållet med mörja hotfulla moln igen. Dags att sitta upp igen och glida hemåt. Jag hade det öppna bakstycket på kamerahuset för att få lite motorljud och det fungerar i farter upp till kanske 70 km/h. Däröver blev det för mycket vindbrus. Drog på lite på E18 på hemvägen för att testa. Hemma igen och ner med hojen i garaget. Upp och tog av mig hojkläderna och kopplade in kameran. Spännande. Första sekvensen blev perfekt. Den ner till ST1. Sen var den acceptabel. Gäller att kolla varje gång man tar av sig hjälmen nästan. Och absolut om man kommit åt kameran.

Inställningarna för kameran satte jag som 1080 48 FPS och normalt objektiv. Vidvinkeln gör att det blir alldeles för stor förvrängning av bilderna. Man får med mycket även med normal objektiv.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: