Skultuna en tidig vår

5 04 2014

Hoj Hoj,

Ännu en lördag med riktigt vackert väder. Då måste man ju bara ta en tur. Rickard och jag tog en tur upp till Skultuna för att kolla in lite mässingshantverk.

Jag åkte iväg runt klockan 11:00. Ingen åskvärme, men runt 6 grader var det iaf. Jag skulle möta upp Rickard hemma hos sig. Kom dit strax efter 12 och Rickard fyllde på en skvätt olja i hojen innan vi åkte iväg. Rickard som känner trakterna tog täten och vi körde gamla Enköpingsvägen, 263:an,  bort mot Enköping. Rickard visade vart Bacho Outlet låg i Enköping så nu hittar jag dit. Till och med utan GPS, tror jag. En tur kommer dit någon Lördag i sommar.

Väg 515 mot Västerås. Vi körde i utkanten av Västerås och sedan upp mot Skultuna. Lite trafik på dom vägarna. Vi mötte en IMG_2602hel del hojar som kom i spridda skurar. Alla hejade glatt. Vid Skultuna besökte vi förstås Skultuna Fabriksbutiker. En räkmacka vid Å-cafét satt fint efter resan dit. Riktigt god räkmacka. Enligt Å-cafét själva så är det Västmanlands bästa räkmacka. Visst var den god med handskalade räkor. Ett gäng med flinka tjejer serverade räckmackor på löpande band. Det var ganska välbesökt. Fiket hade öppet 11-17 på Lördagar och Söndagar.

Ett litet muséum finns att titta på också där gamla mässingsljusstakar och mässingskärl, grytor och pannor. Tror nog inte det är så värsta bra att använda dessa mässingskärl till matlagning. Det stod även uppradade och en del pressar och andra handdrivna maskiner för formgivning.

Intill fiket och fabrikförsäljningen fanns en butik med glas från OrreforsDSC_0199 och Kosta Boda. Ormen såg så verklig ut där den låg i skålen. Lite frukt i den skålen och det fick nog ligga orört. Väldigt många andra fina glasskulpturer med ingjutna djur i form av vargar, renar, älgar och katter förstås. Hade det funnits en lite mindre glasskulptur med katt så hade den fått följa med hem. En svällande plånbok hade kunnat gjort rätt för sig där.

Det var dags för oss att dra hemåt igen. En kort diskussion och sedan styrde vi mot Gävle för att komma till Heby och Morgongåva. Jag tänkte ta med Rickard runt Julmyra en sväng och sedan ut på 272:an mot Uppsala. Nordsjön var lika blank som sist, nästan. På öppna fält så blåste det rätt skapligt så man fick hålla i hojen lite. Vi stannade sedan vid Almunge rondellen där Rickard tog mot Arlanda och Stäket igen.

När jag kom hem så tog Monica och jag en kort tur på c:a 2 mil. Det hade blivit ganska svalt nu. Runt 6 grader. IMG_2606Vi tog en liten grusväg och gled fram sakta. Vi fik syn på denna kalv med sin mamma. Kon lufsade iväg, men kalven stod nyfiket kvar.

Så var denna dag till ända och ytterligare 34 mil på mätaren. Det rullar på ganska duktigt.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: