Påskafton 2014-04-19

19 04 2014

Hoj Hoj,

Ja på ett bättre sätt kunde vi knappast tillbringat påskdagen. Vädret var på topp så vi tog hojen på en tur. Först skulle vi leverera ett påskägg till Wilma. Ut till Kaggeboda. Lite snack och en kopp äkta kaffe. Det ni. Styrkta av det tog vi sikte på Grisslehamn.

Ett härligt väder. Mot Norrtälje och ut på 283:an mot Grisslehamn. Långa köer skapas då någon kör i 60km/h på denna 70 väg. Ligger lugnt kvar och kollar in omgivningen istället för att köra om. Vi har ingen brådska. Vi stannade till i Väddö. Ett naturligt stopp på något sätt. Rätt livligt. Många i farten denna påskafton. En sväng in på ett Loppis. Helt ok då man åker hoj. Visserligen var packväskorna på men, men….

Det blev bara en lite porslinsfågel. Fick rum i Monicas plånbok. Lagom stor alltså. Vi gick ut från Loppiset. På trappen stod två småkillar. Jag hörde hur dom skulle kolla in motorcykeln. Vi gick bort till hojen och killarna följde med efter på lite avstånd. En på cykel och den andra gick bredvid. Den som gick var nog lillebror till den som cyklade. Vi satte oss upp på hojen och gled sakta iväg. Varvade lite när vi passerade killarna och dom lös upp som solen. Blivande MC killar kanske. Ut på 283:an igen och mot Grisslehamn.

283:an är en livligt trafikerad väg. Från Grisslehamn går ju Ekerö linjen mot Åland. Skapar rejäla köer. Tyvärr så är det vissaIMG_2669 som inte startat i tid till färjan och ser att tiden börjar bli knapp. Det är då vansinniga omkörningar kommer. Ska med färjan till varje pris. Varför inte vara ute i tid istället så slipper dom riskera andras liv och deras eget. Som tur var så upplevde vi inga sådana idag. Vi kunde lugnt och tryggt rulla på upp mot Grisslehamn och snart var vi framme och svängde ner mot färjeläget. Parkerade hojen och gick bort till terminalen där vi såg Bengt och Amy och Anita. Dom skulle åka över och handla lite.

Vi gick tillbaka till hojen och blev lite små hungriga. En macka skulle sitta fint. Sagt och gjort. Vi gick till L8 i Hamnen. Ett fik som serverade fisksoppa och smörgåsar och vanligt kaffebröd. Det fanns en räkmacka kvar och Monica tyckte att jag behövde den, så hon tog en macka med lax på. Jag frågade om dom hade äkta kaffe och hon pekade på en helvetes maskin med spakar och rattar till oändlighet. Såg direkt att det inte var en kaffepanna. Förklarade för damen vad riktigt kaffe var och hon kunde tyvärr inte tillmötesgå mina önskningar. Fick bli surrogat.

Tror knappast att självaste Albert Engström, som hade sin ateljé här, drack annat än äkta kaffe. Räkmackan var god medIMG_2672 hemmagjord majonnäs och handskalade räkor.  Riktigt gul och fin majonnäs, men 120 kronor var i överkant för denna räkmacka. Hade jag inte varit så sugen på just en räkmacka hade det fått varit. Övervägde ändå.

En liten kul sak utspelade sig. När vi satt där och hade druckit upp ”kaffet” så kom vad jag tror var ägaren ut med en liten tekanna. Vi tyckte att det var en riktigt bra service att dom kom ut med påtår, men hon hade set att Monica tog ett bloss och detta var askkoppen. Så lurad man kan bli.

Vi tog oss vidare norrut. Det blev en liten rundtur på grusväg runt sommarstugeområden innan vi kom ut på 283:an igen för färd söderut. Jag blev lite desorienterad för engångs skull och Monica var den som hade koll. GPS´n var givetvis med men ändå. Så bra att ha den när man är ute på liknande områden som dessa. Många av vägarna är återvändsgränder. Med GPS´n kan man zooma ut och se vart vägarna leder.

Vid Väddö på tillbakavägen tog vi av mot Simpnäs. en mycket trevlig asfalterad väg. En kort bit in på denna väg tog vi av motIMG_2646 Gåsvik. Fantastiska vägar med underbara vyer stundtals. Fullt med vitsippor och blåsippor följde oss längs vägen. Sådan färgprakt med dessa blommor längs vägkanten. Små relativt oansenliga en och en, men mängden av dom ger vita och blå marktäcken som bränner sig fast på näthinnan. Passerar ny huggen skog och en otrolig doft letar sig in under hjälmen.

Man är glad att man får uppleva detta. Till och med på det allra bästa sätt som finns. Ett med naturen på sin hoj. Känner lukter. Känner skiftningarIMG_2674 i temperatur. Så många intryck på samma gång. Ibland dyker dom upp. Dom otroligt fina vyerna. Som denna till höger. Som tagen ur en förgången tid. Jag måste bara stanna till och ta ett kort och dela denna vy. Inget märkvärdigt, men så vackert.

En bit senare passerade vi en vacker hage med betande kor. Några låg och vilade i solen. Vilken syn. Ångrar mig att jag inteIMG_2675 stannade till och föreviga detta. Vi körde vidare på vindlande vägar. Vid Norrgärde tog vi av mot Harö. Så fint när man bara kan bestämma vid nästa korsning vart vi åker. Istället för höger blev det vänster. Vi passerade Harö och kom till en korsning där det stod Björhövda Brygga. Så fick det bli. Vänster igen. Väl framme så tog vi en bensträckare. Så fint det var. Tänk vilka platser det finns bara man tar sig tid och kanske svänger vänster ibland. Kanske höger med för den delen. Smultronställen som finns där. En termos med äkta kaffe och några mackor skulle sitta fint här på den fina bänk som fanns.

Medans vi stod där så kom en par svanar och flög förbi. Jag som redanIMG_2684 hade kameran i högsta hugg lyckade få en fin bild av dessa magnifika fåglar. Alldeles vit mot den blå himlen. Ännu en bild som brände sig fast.

Man blir ofta hemmablind och uppfattar inte hur vackert man har det runt omkring sig. Något jag lärt mig är att ta tid på sig. Sväng in här och där. Stanna till. Se. Inte bara titta, utan se. Jag kan se en vacker skog bara. Skuggspelet i skogen som solen ger. En solstråle på en blomma eller en grön tuva. En gren på ett träd. Ge det tid. Det är det värt. I morgon är en ny dag med nya äventyr. Jag kommer tillbaka med dom.

Turen finns under GPS rutter.

Ha de!!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: