Oaxen – kalkbrytning under 1800-talet

22 04 2014

Hoj Hoj,

Vilken påskhelg ! Den ena soliga dagen avlöstes av en om möjligt ännu varmare dag. Annandag Påsk var den varmaste av Påskens dagar. Tempen var vid 11 tiden upp i 17,5 grader och inte ett moln på himlen. Sånt vänjer man sig lätt med. Speciellt kanske om man älskar att köra hoj.

Danne och jag tyckte det var dags för en tur tillsammans. Leffa och Anneli nere från Oxelösund skulle komma uppåt för en tur. IMG_2729Planerna var först norröver i mina breddgrader, men med tanke på att Leffa och Anneli redan tagit sig upp från Oxelösund, så enades vi om en tur strax söder om Stockholm. Det blev Oaxen. En liten ö i inloppet till Södertälje. Ön är 500 meter rakt över och 2 kilometer lång. Ön hade stora kalkfyndighter och som mest arbetade 250 man i kalkbrottet.

Jag mötte upp Danne och Kattis på Gullmarsplan. Tog gamla Stockholmsvägen från Rimbo så långt det bara gick. Det vill säga fram till Gillingebanan. Sen blir man tvingad ut på E18. Smällar man får ta. Det rullade ändå på bra till Gullmarsplan. Hade till och med grön-våg på Sveavägen. Det var inte dåligt. Inte mycket trafik. Rushen hade inte satt in ännu. Jag rullade in på Gullmars. Danne och Kattis hade inte kommit ännu.

Bara några minuter efter mig så rullade dom in på torget. En snabb proviantering och sen tog Danne täten ner mot IMG_2719Skanssundet. Vi fick en paus i solen då vi väntade på färjan. Solen värmde ordentligt. Färjan la till och vi körde på. Några till hojar var där. På andra sidan väntade Leffa och Anneli. En snabb morsning och vi rullade på ner mot Mörkö och Oaxen. Ytterligare ett ställe som jag inte varit på. Blev några nya platser denna helg.

Vi kom fram til linfärjan som skulle ta oss över. Nu gick den bara 1 gång i timmen så det blev en liten väntan, men vad gör väl det med trevliga kompisar runt i kring sig. Vi rullade på färjan och körde av på Oaxen. Man trodde att man skulle komma in på någons tomt när man snirklade sig fram på vägen. 2010 så var det 89 personer skrivna på denna ö. På öns södra del var det tät bebyggelse och på norra ingen alls. Det har sina förklarliga skäl. Den norra delen består främst av kalkberg.

Vi stannade till vid ettans kalkugn som nyligen renoverats. Vid en husvägg satte vi oss ner och tog fram våra ”fikakorgar”.IMG_2728 Kaffe smakar så extra gott när man är ute och kör. Speciellt då förstås om man har ”äkta” kaffe. Vi snackade om allt möjligt och kom bland annat in på olika trender som funnits genom åren. Man kände igen alla och en del hade man själv blivit ”drabbad” av.  Ja märkliga klädesplagg fanns det. Man får ju hoppas att inte den trenden går igen.

Eftersom färjan gick en gång i timmen så gällde det att tajma in den. Vi packade ner vårat fika och tog oss vidare mot själva kalkbrottet. Där hade 125 man arbetat. resterande 125 hade försett ugnarna med ved. Från allra först början användes kol. Koleldningen upphörde under andra världskriget. Idag rustas dom före detta arbetarbostäderna upp. Ön består idag av både sommargäster och fasta boende. Vid kalkbrottet så finns en färskvatten reservoar. Så klart blått vatten. Tiden rullade på och vi fick göra samma sak. Ner mot färjan alltså.

Färjan sköts inte av vägverket, så en avgift får erläggas för transport över till fastlandet igen. 55 kronor per fordon och 15 IMG_2721kronor för medföljande passagerare. Man kunde också beställa en tur för 700 kronor om man nu ville få det lite exklusivt. Leffa var inte sugen på det så vi tog ordinarie tur.  Vi rullade på hemåt igen och Leffa och Annelie drog söderut och vi tog av åt norr via Skanssundet igen och upp mot Södertälje. Jag tog Sveavägen ut igen. Mycket folk i rörelse. Mer än en vanlig vardag. Jag var tvungen igen att ta E18 till Åkerberga avfarten där jag sedan tog gamla Stockholmsvägen. På E18 hade trafiken tätnat ordentligt på södergående körbana. Nu skulle alla hem och förbereda sig för nerplockning av hackan och spaden.

Det blev ännu en dag att minnas och ett tack till Danne, Kattis, Leffa och Annelie för denna trevlige Annandag Påsk i hojens tecken.

Ha de!!

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: