Nu kör man för fullt…

24 05 2014

Hoj Hoj,

Ja nu kör man för fullt så man inte får tid att skriva. Här kommer i alla fall en resumé av vad som hänt:

2014-05-21:

Café Blixten, motorkväll. Anneli var sugen på att ta en tur med sin hoj och Onsdagen var den enda som skulle passa in. Suss hakade på från Vallentuna. När dagen kom så blev det förhinder för Anneli, men Suss hakade på. Jag hade tagit hojen till gruvan. På hemvägen var det enorma köer igen. Fortsatte ut på E18 för att testa att köra över Bergshamra, men det var inte att tänka på. Fortsatte norrut och tog av mot Norrortsleden. Den gick bra till det smalnade av vid tunnlarna. Då sket det sig där också.

När jag närmade mig Rimbo såg jag en hoj i fjärran. Kom närmare och misstänkte att det var Suss. Den vek av ner mot ICAIMG_2811 och jag hakade på. Vi skulle mötas där var det bestämt. Mycket riktigt så var det Suss och vi körde hem så jag fick käka innan vi drog iväg. Vi åkte hemifrån vid 19 tiden. Så fina kvällar har vi fått. Äntligen. På grund av tidsbrist så körde vi raka vägen upp till Hallstavik. Mycket tråkig väg, men hemresan skulle bli bättre. Väl framme vid fiket så var det alldeles tomt. Inte en enda bil eller hoj. Vi var där klockan 20:00 och då hade dom som varit där redan dragit. Suss bjöd oss på fika och morotskaka. Det smakade gott. Morotskakan var riktigt god.

Det blev dags att dra hemåt igen då vi nu skulle ta lite kringelkrokar. Norrut från Hallstavik upp mot Tulka och Herräng på väg 1103. Vi vek av mot Trästa och vidare ut till Väddö. Smalt och krokigt. Så som man vill ha det. Suus hängde på bra trots att hon inte kört så mycket kurviga vägar innan och med färskt körkort.  Från Väddö blev det förstås väg 263 söderut. Strax efter Toftinge tog vi av mot IMG_2813Skebobruk. Den vägen har jag minnen ifrån, men då på trampcykel. Min mamma och jag tog cyklarna på tåget till Skebobruk och cyklade sedan över till Ekeby på denna väg och hälsade på min farbror. 1 mil är det rakt över. Hemresan blev ibland cykel tillbaka till Skebobruk och tåg hem, eller så kom Pappa och hämtade oss. Nu var det mycket lättare. En fin väg med många böjar, men det är lagt stödgrus i kanterna. Det vet alla hojåkare vart det hamnar efter ett tag. Många av böjarna hade fått gruset uppsläpat på körbanan av bilar som lagt höger framhjul utanför asfalten.

Vi kom ut på väg 76 vid Skebobruk och körde hemåt. Klockan hade hunnit bli närmare 22 när vi kom till Rimbo. Suss hade en bit kvar till Vallentuna..

Garmin kart över turen

2014-05-22:

En lonely rider tur. Monica jobbade och Adde var djupt inne i spelens värld. Jag tog hojen och tog en repa. Mot Uppsala. Jag tänkte ta turen runt sjön Ekoln. En tur jag kört förut, fast nu skulle det bli vänstervarv. Startade hemifrån runt klockan 19:00, som brukar bli den vanliga tiden då jag jobbar. Gjorde en liten ny tur i BaseCamp och la in i GPS´n. För övrigt en ny Garmin Zumo 390lm. Man behöver några mil med den innan semestern för att lära känna den. Hanterar turer lite annorlunda än Garmin Zumo 220. Mycket att sätta sig in i om man vill utnyttja den till fullo. Några frågeteckan kvarstår att lösa eller hur dom löses snarare. Den delade upp turen i mindre delturer. Vid start i Uppsala efter ett stopp på NetOnNet så var det inte helt lätt att komma på spår igen. Sådant måste man ha koll på om man är på okända marker. Det fungerade tydligen så att jag kunde gå på turen igen från valfri plats. Aktuell plats var förvald och det var ju bra. Valde man fel kunde det bli mycket underlig tur.

Jag körde 255:an söderut tills jag kom till Lugnet. Där vek jag av åt höger och sedan började småvägarna.  RiktigtIMG_2815 kringelkrokiga vägar och grusvägar blev det. Passerade en kvarn som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Ett kort blev det i alla fall. Vägen ni ser till höger var den jag kom på. Ibland vet man inte om man kommer vidare förbi husen runt stugknuten, eller om man hamnar på en gård. Många tittar förvånat när man kommer för ingen kan väl medvetet valt att köra här, tänker dom. Det är det jag gillar så mycket med min hoj. Inga problem att ta sig fram på annat underlag än asfalt.

Ibland blir vägen allt smalare för att sedan bli lite bredare och bättre igen. Spännande. När man kör på sådana här vägar också så ser man såIMG_2827 mycket mer. Man åker genom en tät skog på båda sidor av vägen. En vänster sväng, en skarp höger upp för ett krön, ner i en dal, genom en dunge och sedan breder det ut sig. Ett stort gult fält av raps. Så vackert.

I detta rapsfält såg jag när jag var på väg därifrån ett par öron sticka upp. Tog fram kameran igen och skulle just zooma in dom när öronen helt plötsligt fick en kropp. Ett rådjur gjorde graciösa skutt genom rapsfältet. Som en delfin som hoppade upp och sedan dök ner igen i vattnet. Så fint att se. Jag rullade på igen. La märke till att myggen vaknat ordentligt. Dom triggade efter värmen från motorn. Det svärmade av dom kring tanken. Jag la i ettan och lämnade dom där.

Klockan gick och solen var på väg ner. Garmin gick så småningom om över i nattläge. Nu fick man vara extra vaksam. Nu rörIMG_2822 sig djuren runt i naturen. Några rådjur betade vid vägkanten. Tog några språng och var sedan långt borta. Passerade igenom Örsundsbro där jag tog en bensträckare. Enligt GPS´n hade jag ännu nästan 2,5 timmars körtid kvar och klockan var nu 21:30. Bara att sitta upp igen och gå igenom registret med växlar.

Tog mig ut på väg 263 igen och vidare mot Sigtuna. GPS´n ville ta mig ut på ytterligare en Grustur, men jag styrde kosan raka vägen hem. Tiden ändrade sig till 1 timme och 30 minuter innan jag var hemma. Tog av från 263:an och körde mot Vassunda och sedan via Knivsta till Rimbo.  En tur på 16,7 mil en skön kväll i Maj.

Gamin karta över lonely rider tur.

2014-05-24:

En tur till besiktningen i Vallentuna. Tommy´s hoj skulle besiktas. En Suzuki GSXR 1000. En raket, med andra ord. Vi hade klockorna på ringning 07:00, för vi ville vara i tid till besiktningen som öppnade klockan 09:00.  Efter lite snabb frukost och lite fix, så var vi på väg runt 8. Upp till OK/Q8 och fylla på Suzukin med luft och soppa. Så bar det iväg till Vallentuna. Vi var framme några minuter efter klockan 9 och några var redan där. Här gick det undan och inte som i Åkersberga. Vi väntade mindra än 5 minuter. Här var det bara att ställa sig i en kö vid porten med hojen. Hur svårt kan det va? Besiktningen i Åkersberga kanske skulle ta ett studiebesök. 5 minuter senare så var besiktningen klar och den gick förstås bra. Vi blev bjudna på korv med bröd och kaffe. Mycket trevligt. Vi snackade med flera andra som var där och hade ingen direkt brådska därifrån.

Vi skulle ta en tur med Jonathan som skulle vara i Morgongåva. Ja det var väl bara att ge sig av då. Morgongåva inknappad i GPS´n och iväg vi for. Mot Upplands Väsby och ut mot Arlandastad. Väg 263 för att byta till 255 mot Uppsala. Rakt igenom Uppsala med sikte på väg 72 mot Morgongåva. Med jämna mellanrum, så blev det stopp vid bensinmackar eller affärer för att köpa dricka. Det var mycket varmt och vätska behöver man i mängder. 72:an är ganska tråkig men det rullar på bra i alla fall. Snart var vi framme vid Morgongåva, men vi hade ingen koll på vart Johan och Sanna bodde. Där skulle nämligen Jonathan vara. Vi ringde både Johan och Jonathan men vi fick inte tag på någon av dom. Till slut ringde Jonathan. Från en spårvagn i Göteborg. Vi fick adressen av honom och knappade in det närmaste numret jag kunde hitta. Upp igen och i med ettan och iväg. Vi kom till ett ställe till slut som vi insåg var fel. Då ringde Jonathan till min lur och sa att han sett oss åka förbi. Vi vände och höll kontakten i luren. Då såg jag honom och vi körde upp till huset.

Jonathan var egentligen på väg till bussen för färd ner till Uppsala där han hade hojen. Tommy och jag lättade på jackor ochDSC_0315 skor och Jonathan gick till bussen. Vi skulle träffas igen vid Fyrishov i Uppsala. Vi satt väl en 10 minuter innan vi körde sydost igen till Uppsala. Vi rullade in i Uppsala och körde till Fyrishov. Av med jackorna igen. Mer dricka. Jonathan kom gående från bussen. han hämtade sin hoj och sedan drog vi till MAX och tog en burgare. Magen gjorde sig påmind. Vi skulle träffa Jimmy Nilsson i Rimbo som skulle med oss upp till Grisslehamn. Vi gasade på mot Rimbo igen. Gamla Uppsalavägen förstås. Många lyckliga människor hade vi mött på vägen under dagen. Glatt morsande.

I Rimbo vid Arkadien skulle vi möta Jimmy. Mycket riktigt så stod han där med sin HD Sportster. Vi tog en sväng till banken då kortbetalning inte fungerar i Glassboden i Grisslehamn. Rimbos enda uttagsautomat kunde bara leverera 500 lappar. Ganska ofta som det är så. Jaja tänkte jag eftersom Glassboden bara tar kontanter så börFB_IMG_1400944522793 dom också ha växel. Jimmy behövde tanka så vi svängde in på OK/Q8. Upp igen och mot Grisslehamn. 280 mot Hallstavik. Vid Skebobruk av på lilla vägen mot Söderbykarl. Upp mot Grisslehamn. Vid Väddö kanal kändes det en markant skillnad på temperaturen och hela vägen upp till Grisslehamn. Rätt skönt faktiskt. Uppe vid Grisslehamn hade inte mjukglassmaskinen startats ännu. Den 1:a Juni  var startdatumet. Något att se fram emot.

Det blev i alla fall en kulglass för nåt måste man ju ta. Efter lite snack och när vi ätiti upp våra glassar var det dags att dra hemåt för denna gång. Jonathan tog av vid Trästabron mot Uppsala och Jimmy vek av vid Svanberga. Tommy och jag fortsatte mot Norrtälje för att klämma lite på E18 den lilla biten innan avtagsvägen till 77:an mot Rimbo.

Ja det var den dagen det. 37,3 mil blev det. Jättekul att ha Tommy med igen om än för en kort period kanske.

Garmin karta över besiktningsturen.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: