Gävle – En dag som turist den 13 Juli 2014

15 07 2014

Hoj Hoj,

Gävle. Varit där många gånger, fast egentligen inte. När kan man säga att man ”varit” i en stad? Jag har åkt dit i omgångar. Snabbkoll på Handelsboden. Käkat en korv på Maggis. Tagit en burgare på MAX. Har jag då varit i Gävle?

Bestämde mig för att kunna säga att jag ”varit” i Gävle. Startade i god tid hemifrån. Tog 76:an,. kustvägen upp denna gång. Marginellt längre, men så mycket roligare väg än förbi Månkarbo, Mehedeby och Dragons Gate och upp till Älvkarleby. Kan också bero på att jag kört den ett antal gånger nu. Helt klart är 76:an smalare och kurvigare. Vädret var väl inte på topp, men perfekt för att köra i. Lite mulet, runt 20 grader. En del mörkare moln som såg lite hotfulla ut, men dom höll tätt.

Passerade Skutskär. Alltid en ovanlig upplevelse då man inte är van vid lukten från Stora Ensos fabrik. Nu var den väldigt annorlunda mot vad den brukar vara. Luktade inte så illa som den brukar. Det var en helt annan lukt. Passerar fabriken ganska fort och snart får man frisk luft igen. Från Skutskär är det bara dryga milen kvar till Gävle. När jag rullar in i Gävle ser jag något djur som blivit påkört. Vid först blicken såg det ut som en katt. Ju närmare jag kom så såg jag vad det var. Det var en råtta. Kan ni tänka er? En råtta stor som en katt. Den skulle man inte vilja träffa på ute kan jag säga.

Rullade in och kom att tänka på den dagen jag tog tåget upp med hojkläderna och köpte min hoj. Jag har ju sagt att jag gillar Gävle 🙂IMG_3057
Kom ner till Kungsbron och parkerade hojen vid Slottet. Var lite kaffesugen och det var väl bra att börja med en fika och en macka. Parkeringen var gratis på söndagar. Lite lurigt med hoj. Ska man chansa och skippa biljett och riskera böter. Jag vet flera som fått böter på hoj. Ett otyg med dom där lapparna som kan klistras fast. Nu behövde jag inte bekymra mig för det var ju fri parkering fram till Måndag morgon 09:00. Jag gick upp Stora Kungsgatan och kom fram till Konditori Lido. Såg bra ut för en fika. Möbler ute på trottoaren passade mig bra med hojkläder. Hade tänkt ta en kaffe och en macka, men såg att brunch serverades. All möjlig plockmat. Det såg fint ut och så fick det bli. Plockade på lite av varje och gick ut och satte mig. Det smakade förträffligt gott. Jag var riktigt sugen då frukosten bestod av tre koppar kaffe tidigare denna dag.

Mätt och belåten gick jag neråt Kungsbron. Knäppte några kort. Hade kollat lite innan vad som fanns att göra och hade bestämt mig för att uppsöka några av dom museer som finns i Gävle. Länsmuseet Gävleborg, som ligger på Södra Strandgatan 20, hade 6 olika utställningar i samma hus som var i tre plan. Promenadväg längs Gavleån till museet. Gratis inträde under sommaren och gratis är ju alltid gott. Här visades alster från GefleIMG_3070 Porslin, Läkerol, PIX och Ahlgrens bilar förstås. Såg den första prototypen på Ahlgrens bilar. Konst visades i en våning och glas i en annan. Otroligt vackra ljusstakar med bockhuvuden i silver och kristall.

Jag gick tillbaka till hojen igen som var parkerad vid slottet. Vid slottet var nästa museum. Fängelsemuseet. Funderade på att gå in, men skulle till Svenska Järnvägsmuseet också. Kan vara bra att spara något till en senare tur. Upp på hojen igen. Matade in Rälsgatan 1. Ett sådant lämpligt namn, tänkte jag. Det låg vid södra infarten. Tog inte lång tid att komma dit. Ett välbesökt museum. Många bilar stod parkerade. En hoj var också där. Betalade och gick in i lokstallet. Det var uppdelat på 6 olika vagnhallar med olika epokers lok och vagnar. KändeTP Lok genast igen lukten när jag klev in. Den speciella lukt som jag kände då jag var med pappa på hans jobb som lokförare. Spännade för en 10 åring att följa med i hytten. Ett sådant här TP lok var jag med och fick köra  En dröm för en 10 åring. Ett sjå att ta sig upp bara från banvallen. Vilken styrka det 46 ton tunga loket hade.

Jag gick vidare i hallarna. Enormt stora ånglok och vagnar i tidsenlig stil. Tänk vad dessa varit med om. Blanka och fina stodDSC_0423 dom till beskådning. Enorma drivhjul. Snudd på 2 m i diameter. Man kände sig ganska lite framför ett sådant lok. Klass 1, 2 och 3 vagnar visades samt Oscar den II kungliga audiensvagn. En vagn med sniderier och ornament. Påkostad så som det var värdig en kung.

Några bilder på den tragiska olyckan i Getå 1918 då banvallen gav vika och lok med 7 vagnar störtade ner mot vägen. Det var dock inte detta som gjorde att omkring 42 människor miste livet. Det var för att glödande kol från loket hamnade på vagnarna som fattade eld och spred sig. Det är ännu inte helt klarlagt hur många som omkom vid olyckan.

Tog en sväng utanför också och tittade lite. En vändskiva som loken vände på för att komma in i lokstallarna som låg som en halvmåne. Liknade vändskiva fanns även i Rimbo. En banvaktsstuga. Jag är uppväxt i en sådan. Till en början med biljett lucka och väntsal. Jag har haft lok och tåg inpå mig sedan uppväxten så det är kanske därför som jag gillar dom. Nu var det dags för min att återvända till nutid och tänka på turen hemåt igen.

Upp på Varaderon och styrde mot söder igen. en trevlig dag i Gävle som förstås gav mersmak.

Ha de!

 

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: