Dag 6 – The long way up

25 07 2014

Hoj Hoj,

Vaknade som vanligt innan tuppen. Denna gång i Sorsele. Idag skulle turen gå till Jokkmokk. 23,4 mil från Sorsele. Lennart fortsatte färden mot Treriksröset på egen hand. Vi kommer inte att komma dit denna gång med min rygg. 3 km promenad från båten och 3 km tillbaka igen. Tror inte det.

Med hojen lastad och fulkaffet i termosen gled vi ut på E45 norrut. Några mil utanför Sorsele såg vi första renen. En tvätt äkta vägren. Han yrade upp på vägen en stund och försvann sedan in i skogen. Deras päls gör att dom är ganska svåra att upptäcka, men vi såg han tidigt. Det kom några till efter denna.

Vi stannade till vid Moskosel forsen. En fika och några pain killers igen. Några mil till så var vi framme vid Arvidsjaur. Fika kan man aldrig få för lite av, så vi rullade in på huvudgatan och kom fram till Hans på hörnet som fiket hette. Fanns bra parkering på trottoaren i skuggan. Mitt emot var fiket. Jag så en så kallad potatisbakelse. Det fick bli mitt val. Den bakades av kaksmulor och arrak bland annat. Denna var bara lika till utseendet. Sockerkaks botten med någon kräm och smörkräm som är det värsta jag vet. Jag var sötsugen så det fungerade.

Vi klev upp igen på hojen. Jag med stora problem. Monica får suga tag i benet och dra det över. Gör satans ont i ett visst läge, men det fungerar. Vidare mot vårt mål för natten. Jokkmokk’s vandrarhem. Jag försökte ringa dom men hade ingen täckning på mobilen. Lyckades komma fram till slut. En telefonsvarare som sa att bokning kan ske först efter klockan 12:00. Fick vänta 30 minuter innan nytt försök.

Vi var snart framme vid Jokkmokk så vi körde fram till vandrarhemmet. Så smidigt med Sveriges STF vandrarhem i GPS’n. Inga som helst problem att hitta dom. Fast med den nya POI ( point of interest ) filen så var inga telefonnummer med. Det var synd. Då hade det bara varit att ringa direkt från navigatorn. Väl framme så stod det att incheckning sker från klockan 15:00 och till det var det över en timme. Ringde igen. Upptaget. hade sett en tjej gått runt och pratat i en mobil. Chansade igen och fick napp. Det var henne jag sett och hon stod på insidan av dörren till receptionen. Hon hade också sett oss så vi la på och hon öppnade dörren. Så var boende fixat igen.

Vi var ner till Kassgas som är det samiska namnet på En. Busken en alltså. Det var en livräddare för många samer då den ger bra värme när den eldas. Vi tog en sotad röding och den var helt underbar. Allt på tallriken hade så mycket smak. Inget man bara tuggade på utan gav verkligen smak ifrån sig. Vi var ner en kort stund på kvällen också för en kall och en cider. En liten promenad runt Jokkmokk innan vi gick hem.

Dagens stopp ännu inte kartlagt. Några saker att se först i trakterna kring Jokkmokk. Stora Sjöfallet bland annat.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: