Dag 7 – The long way up

26 07 2014

Hoj Hoj,

Tidig morgon i Jokkmokk. Igår kväll var det 30 grader varmt klockan 22. Nu var det en annan luft. Inte så tryckande hetta. Varmt men inte dö varmt. Idag skulle vi kolla in Porjus gamla kraftverk och Stora sjöfallet. Insåg att övernattning i Pajala skulle bli för långt. Lät det vara öppet ett tag.

Vi åkte iväg i vanlig tid runt klockan 09:00. Monica bryggde fulfika och fyllde termosen. Frukost pillren avklarade och hojen lastad. Iväg till Preem denna gång och fyllde på lite fin soppa. Hade spanat in macken under kvällen så att finsoppa fans. Alltid skönt med fulltankad hoj när man ger sig av.

Vi kom till Porjus runt klockan 09:30. En guidad tur i kraftverket skulle bli klockan 10:30. En mäktig byggnad som började byggas 1910 och invigdes den 8 Februari 1915. Porjus var på den tiden ett väglöst land. En provisorisk järnväg byggdes över myren vintertid för att forsla byggmaterial. Innan dess fraktades det med mankraft dom 5 milen från Gällivare. Gubbarna fick 25 öre/kilo fraktat material. Runt 50 kilo fick dom med på mycket enkla ryggsäckar. En inkomst på 12,50 kr. Rekordet togs av en man som tog en del som vägde 101 kilo dom 5 milen. Imponerande. Det var en mycket intressant guidning bland enorma turbinhjul och enorma generatorer. Vi fick se vart vattenmassorna forsade ner och fick turbinhjulen i rullning. 55 kubik i sekunden. Den enorma axel som drev generatorn. En statorlindning på 30 ton säger en del. Ge Er tid och följ med en guidning om ni är där. Numer finns en utbildningsgenerator och en forskningsgenerator där.

Vi fortsatte vår resa. Närmast stod Stora Sjöfallet. Strax norr om Porjus gick avtagsvägen till Stora Sjöfallet. 9,2 mil var det dit. Klockan hade nu blivit närmare 12. Insåg att slutmålet för dagen fick bli Gällivare. En del vägarbeten på vägen bestående av trumbyten gjorde att det var tidvis mycket bökig väg. Löst grovt grus. Dom verkar älska det här uppe. Väl framme tog vi lunch på restaurangen. Köttgryta var dagens rätt. Kallops helt enkelt, men det var smakrikt och gott. En busslast med vandrare kom. Rediga skor och vilket klipp i stegen dom hade. Hela gruppen gled fram över planen på ett näst intill magiskt sett.

En promenad på 1 km till fallet. Vi började starkt, men min rygg gjorde sig påmind. Den har blivit bättre, men långt ifrån bra. Ingen idé att utmana ödet ifall det skulle förvärras. Vi kom i alla fall fram till en tidig bosättning. Fick veta att en grotta där ansågs vara 7000 år gammal. Tidens vingslag kom ikapp oss. Det var troligen den första bosättningen i området. Vi gick ut till hojen igen och körde mot Gällivare. På vägen tillbaka till E45 kom en ren gående mot oss. Jag stannade hojen. Den kollade lite på oss och fortsatte sedan mot oss. Ungefär 30 meter ifrån oss gick den upp en liten bit i skogen och ut på vägen igen bakom oss.

Vi tog en fika när vi kom ut till E45. Jag ringde till turistbyrån och undrade om det fanns något hyfsat billigt boende. Dom kollade om campingens vandrarhem hade något ledigt och skulle återkomma. Vi rullade på in mot Gällivare. Strax innan vi kom in i staden så ringde turistbyrån och boende var bokat åt oss. Jag knappade in adressen till campingen. Vi checkade in. Såg helt ok ut och 220 per person är helt ok.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: