Dag 11 – The long way up

30 07 2014

Hoj Hoj,

Morgon i Skellefteå. Växlande molnighet och runt 18 grader. En god frukost på vandrarhemmet. Packa väskorna och lasta hojen. Vi började som vanligt med att fylla upp tanken. OK/Q8 är dom som har fin soppa ( 98 oktan ). På macken utspelades ett osannolikt senario. På mindre än 15 sekunder hade fyra äldre herrar lyckats göra en gordisk knut av sina bilar. Dom tutade och hade sig. För att lösa knuten måste rätt bil röra sig i rätt riktning. Inte helt lätt när alla ansåg sig ha rätt. Till slut lyckades dom lösa knuten.

Vi hade läst om ett Lanthandelsmuseum i närheten av Åsele. Vi tog Rv 95 nordost från Skellefteå upp mot Boliden. Där tog vi lv 370 ner mot Lycksele och vidare mot Åsele. Lanthandelsmuseumet var egentligen inte öppet annat än man fick boka tid, så det ströks från listan. En mos och korv i en grillarbar. Vi funderade på vart vi skulle landa för natten. Regnet hade börjat lite grann. Kollade lite i GPS’n och såg Junsele. Ringde dit med inget svar. Dom kanske hade fullt upp eller för tidigt för att boka. Jag la in vandrarhemmet i navigatorn och vi åkte iväg. Det mullrade hotfullt åt vårt håll, men vi körde. Inte gjorda av socker.

När vi kommit en bit på vägen så brakade det till ordentligt. Himlen öppnade sig och det vräkte ner. Sänkte farten till runt 30 km/h. Övergick till hagel i kulstorlek. Blåste riktigt ordentligt också. Det smällde bra i hjälmen och knappt någon sikt alls. Sänkte farten ytterligare då haglet slog mot armarna och på Monicas ben. Blixt och dunder igen. Andra gången nu som vi åker igenom ett rejält åskväder. Inget att rekommendera. Kan man undvika det, så bör man göra det. Regn är inga problem, men åskan var obehaglig. Minnet från resan från Boden, då åskan slog ner bredvid oss är kvar i minnet.

Vi närmade oss Junsele vandrarhem. Vid infarten stod en skylt med en husvagn på. Stängd/Closed. Talade sitt tydliga språk. 8 mil till Sollefteå. Så fick det bli. Vi fortsatte mot Sollefteå. Regnskyddet till tankväskan var förstås inte med, så en kasse fick vara regnskydd. Det slutade att regna och strax efter blåste kassen av tankväskan. Får hitta något skydd i Sollefteå tänkte jag. Det stängda vandrarhemmet låg 5 km utanför själva orten Junsele. Vi rullade på och ett kolossalt mörkt moln tornade upp sig mot det håll vi skulle köra. Jag behövde ända tanka för att vara säker på att inte få soppatorsk så jag svängde in på OK/Q8.

När vi stod där så kom det flera blixtar igen. Det fanns ett hotell längre fram. Corner House. Ett åskväder räcker per dag tänkte vi så vi tog in på hotellet. Kostade 3 nätter på vandrarhem, men det blixtrade för fullt åt det håll vi skulle och regnet hade börjat. Vi checkade in och bar upp våra väskor. Strax efter det att vi kommit upp på rummet, så sprack molnen och solen lös för fullt igen. Inte ett moln på himlen. Fast i en håla. Hade vi bara tagit en fika eller nåt så hade vi kunnat fortsätta utan problem till Sollefteå. Beight.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: