Resan digitalt har börjat.

13 12 2014

Hoj Hoj,

Nästa års semestertur har börjat tagit form. Den grova planeringen är klar. Nu kommer jag till fin liret. Platser som skall besökas. Andra vägar än dom först valda. Ganska kul faktiskt. Det finns så mycket att se. Vartefter så får dagsturerna anpassas för här ska inte stressas. Jag vill att vi ska få tid att uppleva. Tid att se. Några platser kommer vi att komma tillbaka till som vi varit på förut. Dom var värda att besöka en gång till, minst.

Stekenjokk – En av platserna vi varit på förr. Så storslaget. Sån natur. Man tappar begreppet om hur stort IMG_0811det egentligen är. Man återfår bedömningen när man ser en liten liten ”leksaksbil” som rör sig borta vid fjället. För att inte tala om Vildmarksvägen som är vägen över Stekenjokk. Stora Blåsjön strax innan klättringen upp mot Stekenjokk. Underbart. Vi var där säkert en timma och lyssnade på ingenting. Så skönt.

Njupeskärsfallet – http://enjoysweden.se/object/njupeskarsfallet/
Det blir nytt där har vi inte varit. Ett fall på totalt 125 meter ochOLYMPUS DIGITAL CAMERA 94 meter lodrätt fall. Kommer att bli mäktigt. En liten promenad blir det också. Får undvika få diskbrock denna tur.

 

 

 

 

 

Kristallgruvan i Olden – http://jamtland.se/index.php/se/vaelkommen/produktsok/sok-produkt/sevardheter-jhdb/item/kristallgruvan-i-olden
Det blir också en ny upptäckt i vårt härliga land. Vårt land som är så fantastiskt. Så mycket att se och ändå har vi bara skrapat på ytan. Norr kan jag väl säga är skapligt utforskat av oss. Bergkristallerna i Oldengruvan är minst 400 miljoner år gamla.

Gamla Prästgården i Arvidsjaur – http://www.hembygdarvidsjaur.se/
Här kan du  shoppa i vår butik där vi säljer alster tillverkade av lokala hantverkare. Du kan också ta en kaffe/te och njuta av våra hembakade tilltugg. Här kan du även köpa mjukkakor som vi bakat i en gammal bagarstuga. Det fina med den Norra delen är att det finns så många mysiga små gårdsfik som inte ens sett Delicato loggan. Ibland passerar vi en liten skyld med målade bokstäver ”Gårdsfik”. Då vänder vi om och tittar in. Vi har som sagt inte bråttom.

Spegeldammen i Voullerim – http://youtu.be/Q1-2yv45Exo
En ny upptäckt för oss igen. Ser härligt och speciellt ut. Är vädret på topp kanske det blir ett dopp.

Sveriges geografiska mittpunkt – Flataklocken12575_668682226492423_742921185_n
Där har vi varit förr och åt den mest fantastiska röding med kokt potatis. Upp i utsiktstornet och få en verkligen fin upplevelse. Lite svåt att hitta så jag bjuder på koordinatern (N62.38750° E16.32556°).

Världens längsta linbana – http://www.linbanan.com/
Under den 1 timme och 45 minuter långa resan mellan byarna Örträsk och Mensträsk ( uttalas Menchträsk) glider du fram i 11 km/timme. Tyst och smidigt åker du över ett Västerbotten i miniatyr. Vi har totalt 28 kabiner, 14 st från vardera riktningen och varje kabin rymmer 4 personer. Under den 13.613 meter långa resan passerar du 73 betongmaster där den högsta höjden är 26 meter och den lägsta höjden är 7 meter. Ett inslag från Aftonbladet

Så ser det ut förtillfället. Det kommer att bli många spännande mil på grusvägar mitt ute i ödemarken.  En av dom är på runt 7 mil med inte en människa i närheten och garanterat ingen mobilteckning.

Ha de!

 

 

 

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: