Grustur med Danne

19 04 2015

Hoj Hoj,

Igår blev den av. Grusturen som Danne och jag har pratat om en längre tid att vi skulle köra. Jag hade knåpat ihop en tur med lite nya vägar för mig också. Ingen aning om dom var körbara eller inte. MedBild 3 körbara menar jag om det var fordonstrafik förbjuden skyltar. För övrigt så tar vi oss fram. Skulle det visa sig att ”vägen” blev mycket dålig hade Danne fördel med sin Honda crf250 L. En enduro hoj. Där låg jag i lä. En mycket smidig hoj. Skulle vara kul att ha en sådan i sitt stall.

Danne kom till mig då vi skulle köra lite grusvägar som jag fixat ihop via BaseCamp och Trafikverkets web sida. En bra sida att se om det finns vägbommar på grusvägarna. Man kan via den ställa mycket information om vägarna. Tyvärr verkar det saknas mycket information om vägar med Fordonstrafik Förbjuden eller så är det egna köpta skyltar som satts upp lite här och var. Vi var till macken och fyllde hojarna med soppa och sen bar det iväg. Sol och +13 grader. Kunde inte bli mycket bättre.

Vi körde  söderut från Rimbo mot Asplund och tog av på vår första grusväg. Den som skulle ta oss rakt över mot Närtuna vägen. En krokig, fin grusväg. Kört den många gånger. En gång var jag ut på den redan i Januari, men fick ge mig en bit in på  den då det hade passat bättre med skridskor än med odubbad hoj.  Närtuna vägen har asfaltsbeläggning, men är smal och fin att köra på. Vi svängde sedan av mot Bylet och körde c:a 800 meter innan vi gick ut på grus igen. Det som är kul att se är att även om man nästan rundar kökstrappan så hejar alla och är glada. Måste bero på miljön :-). Man saktar givetvis in vid gårdar så man skulle hinna stanna om något oförutsett händer. Även på vägarna får man vara beredd på att någon ryttare kommer. Då saktar jag förstås in och frihjular förbi eller stannar och slår av maskin om jag ser skräcken i ryttarens ögon. Ofta unga tjejer på stora hästar som jag inte ens skulle gå i närheten av.

En kort asfaltskörning igen innan nästa grusparti för att vara tillbaka på Närtunavägen igen vid Närtuna Kyrka. Nästa grusväg tog oss över mot vägen som går emellan Gottröra och Lunda. Så här på våren då vårbruket har börjat får man ta med i beräkningen att även traktorer kommer och med deras dubbla bakhjul och utsädesmaskiner eller plogar och harvar så tar dom lugnt upp hela vägen plus lite till. Det gäller att hinna stanna då dom dyker upp bakom en skymd 90 graders böj.

En liten runda in mot Vidbo och sedan ut på 273:an mot Almunge. En lite längre transport sträcka. Från Bild 1Almungevägen tog vi av mot Vadet. Grusväg igen. Här passade Danne på att ”tvätta” sin hoj i en vattenpöl. Såg i backspegeln hur han njöt. Nu började det suga lite i kaffetarmen och även en macka skulle sitta fint. Vi var nu i närheten av Almunge som jag visste hade ett fik vid stationen. Från vår färdväg hade vi 1 km in till Almunge så vi veka av där. Framme vid fiket så konstaterade vi att det var stängt. Hade kanske inte öppnat för säsongen. Vi körde till Din-X macken och affären där. När jag nu tänker efter så såg jag inga pumpar där. Vi gick in i hopp om att i alla fall få lite kaffe och köpa en bulle eller macka till. Såg inte ut att lyckas så jag frågade en tjej om vart närmsta fik var. Hon tipsade om det stängda, men sa sedan att Thun´s i Faringe hade ett fik. Inte så långt dit så vi rullade dit.

Vi kom fram och det var länge sedan jag var vid Thun´s. Vad är då det? Jo det började en gång i mindre skala att vara en klädbutik med låga priser på rätt skapliga kläder. Tog med mamma dit när hon var på ålderdomshemmet och handlade kläder åt henne. Nu var det bauta stort. Vi var aldrig in i butiken, men vad jag hört så är priserna inte så låga som förut. Nu ska jag inte säga att så är det, för jag har bara hört vad som sagts. En orsak kan vara att mer märkeskläder har kommit dit. Välbesökt var det i alla fall även denna dag. Vi knallade in på fiket och valde lite godsaker. En ganska gedigen lista med olika val. Jag föll för räkor, skagenröra, och något mer som jag inte kommer ihåg, inlindat i tunnbröd. Till det blev det kaffe.

Danne och jag letade efter kaffekopparna/muggarna. Dom står där sa tjejen och visade oss på espresso muggarna. Inte direkt vad man är van att dricka kaffe i, men tjejen berättade att påtår ingick. Inte utan att både Danne och jag hade svårt att hålla oss för asgarv, men artiga män som vi är så tackade vi glatt för det. Det var jättegott med mackan. Man hade blivit lite hungrig. Kaffet var också rätt ok. allt är ok i små mängder :-). Vi körde vidare igen enligt turen. Åter mot Almunge.

Vi fortsatte på Almunge vägen ut mot 77:an och tog strax av mot Kågarån. Grusväg igen. Denna väg var enBild 2 typisk rallyväg förr i tiden då det var många bilrallyn i skogarna här ute. Nu är det lika sällsynt som Viggen plan som flyger. Fina grusvägar. När man ritar upp en tur via BaseCamp så väljer den ibland en helt annan väg som går runt dom sista två waypoints jag lagt in. Detta var ett sådant ställe på vägen mot Kågarån. Jag la in att vi skulle köra mot Almunge – Söderby.  Enligt Trafikverkets karta skulle det vara möjligt också. Nu ska jag väl säga att vid närmare eftertanke så prövade jag först en annan väg än den föreslagna. Den hamnade på en gårdsplan med en villa c:a 150 meter bort. På gården kom det galopperande typ 14 stycken hundar vilt skällande, så Danne och jag vände rätt fort. Jag tog sedan den föreslagna vägen som blev mindre och mindre. Den slutade sedan vid ett uppsatt stängsel. Helt om och ut mot Kågarån istället.

Vi kom ut på vägen mot Rånäs och rullade på den med asfalt tills vi kom fram till Ekebyvägen där vi tog av för dagens sista grusväg. Strax var vi inne i Rimbo igen och hem till mig. klockan hade redan blivit runt 15:30 så Danne hade inte tid med en äkta kopp kaffe. Han skulle hem och sätta igång grillen, så han har fikat innestående.

Det blev en riktigt lyckad tur med bara en väg som det var en skylt med fordonstrafik förbjuden. Som jag skrev inledningsvis så tror jag att även denna skylt var uppsatt av boende längs vägen. Skylten såg ut att vara från tiden för Dackefejden. Rostig och nött.

Tack Danne för trevligt sällskap på turen.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: