Idag blev det söderut

15 05 2015

hoj Hoj,

En tidig start från Rimbo. 04:43 mot Stockholm. Tåg till Malmö klockan 06:13. Anledningen var att en ny hoj skulle provköras och troligen köpas. Nu har jag kommit till Norrköping och klockan är 07:35. Beräknar vara framme 10:45 i Malmö. En redig 70 mila tur hem sedan. Ner 1:a klass och hem 1:a klass fast bara med 2 hjul.

Vad är det då för hoj som får mig att resa över halva Sverige? Jag/vi har provsuttit en del hojar i mitt Adventure segment. Vi har inte riktigt fått plats på dom. För lite utrymme mellan oss. En del har passagerar sadeln varit obekväm och för liten på. Hojarna inte gjorda för att skjutsa helt enkelt. Jag var riktigt såld på KTM’s nya 1290 Adventure, men efter en provkörning med en 1190 vars chassi är lika gick det helt bort. Verkligen en hoj som det inte var meningen att skjutsa på.

Vi provsatt en BMW R 1200 GSA på hojmässan i Januari. Det var faktiskt den vi satt bäst på. Så nu ser det ut att bli en sådan. Ja jag vet. Oväntat av mig, men men….

Nu känns det sådär konstigt. Osäkert. Är det rätt? Lämnat Norrköping och på väg mot Linköping i 180 km/h. Solen skiner från en klarblå himmel. När jag åkte till Gävle och köpte Varaderon så var det också en strålande dag. Linköping. Klockan är 07:59. Tåget går på sekunden. Inga förseningar. En skön tur i 1:a klass. Gott om plats. Hade varit bättre om jag åkt framlänges, men jag grejar det.

30 minuter innan jag är framme vid Malmö. Firman ligger nästan bredvid Malmö C. Tar ändå taxi dit såIMG_3655 slipper jag släpa på kläderna. Spännande. Hungrig. Fika sugen. Sugen på riktigt kaffe, men det blir nog svårt. Får vänta med det, men surrogat måste jag nog ha. Solen skiner för fullt och folk går i kortärmat ute vid stationerna. Det gillar jag. Rullar snart in i Eslöv.

Det blev Taxi ut till Probike i Malmö. En rätt kort resa. Butiken var ganska välbesökt. Jag stegadein med min ”trunk” med kläder och kikade efter ”min” kanske kommande hoj. Syntes inte i butiken, men förstod att den stod bakom kulisserna. En kille som var upptagen med en annan kund sa att det är nog mig du letar efter och presenterade sig. Ta en fika så länge så kommer jag strax. Fika ekade i mitt huvud. Jag visste att det inte var äkta, men nu hade det kanske fungerat med kopiss 🙂

Jag tog en caffelatte som är lite mildare i smaken i alla fall. Efter en kort stund kom han ochvisade migIMG_3658 hojen som stod på ute i verkstan. Den hade blivit besiktad några dagar tidigare och servad på eftermiddagen samma dag. Nu hade den tvättats och en kille höll på att torka den. Man kände sig välkommen. Inte som hos en viss handlare för några dagar sedan. Provsatt och kände sig riktigt rätt placerad. På med alla hojkläder och ut på en provtur. I med ettan och iväg. Ovant. Blinkade höger ut från firman. Lyckades inte hitta hur jag stängde av blinkersen utan fick väl glida in lite snyggt till högerkanten så det såg ut att vara planerat. Efter lite letande bland reglagen hittade jag återställningen. En annan sak är att höger blinkersknapp sitter på höger sida. Jag är ju van att dom båda sitter på vänster. En vanesak som man lär sig.

Lite exalterad som man är vid provkörningar så letar man ju sig till en plats där man kan kolla runt lite extra och då ger man sig iväg i en okänd stad utan att kanske riktigt tänka på vart man åker, vilket jag ännu en gång fick erfara. In på en parkering och klev av hojen. Kollade alla reglage, inställningar som jag säkert då missade en del. En förvånansvärt smidig hoj att köra. Känns inte alls så stor som den är. Efter jag hade tryck på alla möjliga knappar slog det mig att hur fasen hittar jag tillbaka. Första biten var ju lätt. Åkte bara fel en gång i alla fall och fick vända. Hittade till slut tillbaka och gled in hos firman igen.

Ja det var inte så mycket att fundera på. Den hade den utrustning som en GSA skall ha anser jag och allaIMG_3657 väskor var med. En förutsättning för Monica och mig då vi åker på hojsemester. Med var också en BMW Navigator IV (Garmin). Ett lite plus hade det varit om det varit modell V.  Den hade däremot inte fått ny programvara eller kartor sen den kom tror jag. En uppgift som var prioriterad vid hemkomsten. Den fungerade inte så bra med att koppla upp samtal. Jag hörde inga signaler gå fram, men den jag ringde till hörde dom och svarade men jag hörde inget. Hade så på min Zumo 220 också, men med en uppdatering så fungerade det sedan.

Det var bara att skriva papper och ge sig av hemåt. 70 mil framför mig med min nya kompis. Ut en bit på E22:an för att ta av på väg 23 mot Växjö, Vimmerby. Siktet var kompisar i Kila där jag skull få mat och äkta kaffe. Nu fick man känna lite mer på den. Jag satt mycket bra. Skön sadel. Nu satt jag även bra på Varaderon. ESA systemet testades med olika inställningar för dämparna och nog kände man skillnad. Speciellt i väldigt gropiga partier där dämparna jobbade bra. Kommer att bli fint på Stockholms läns vägar. Saknade trippmätaren. Jag förstod att den fanns men inte hur jag fick fram den. Gav upp och brände på. Jag förstår nu varför dom filmer man sett med GSA att dom ofta bara använder ett av hjulen. Inga problem att få upp den om man nu är ute efter det.

Jag dräpte mil efter mil. Ganska lite trafik till en början. På dom Skånska slätterna lekte vinden fritt. Det blåste ganska rejält i byarna. Vindkänsligheten tyckte jag kanske var aningen bättre än på Varaderon. Svårt att säga. Alla vindar är ju inte lika så det är svårt att säga faktiskt. När jag sugit åt mig den första upplevelsen började jag som vanligt att granska landskapet. Stora gula fält där rapsen stod i full blom. Hos oss ser man att det börjar bli gult på gynnsamma delar av åkrarna. Mycket vackert är det. Dom stora gula fälten i kontrast till den klarblå himlen som det nu var. Får mig osökt att tänka på den grannaste flaggan jag vet. Få färger, men så vacker.

Jag hade lite problem med GPS´n som följde med. Förstod redan där och då att den hade nog inte blivit uppdaterad sedan den följde med hojen. Jag försökte ringa och jag hörde inga signaler gå fram, men den jag ringde till svarade och hos mig var det tyst. Det löste sig med att den jag ringde till ringde istället upp mig. Ett smart sätt att hålla samtalskostnaderna nere. 🙂
Stannade till och försökte rätt till det, men på dom skånska slätterna insåg jag att problemet fick var tills jag kom hem. Nu började jag få koll på det här med blinkersen. Det tuffade på ganska bra. Mil efter mil rullade under hjulen. Mer och mer bekant blev jag med hojen. Jag brukar tänka på en sak när folk frågar om man är nöjd med det man köpt, men vem svara egentligen att dom inte alls är det? Jag tror att många, kanske inte alla, gör en analys av produkten innan. I alla fall nuförtiden. Min baserade sig på en provsittning på mässan och några hojkompisar (Mats och Eeva) som kom från en Varadero till en BMW GSA och några till bekanta. För oss är det viktigt att vi båda kan sitta bra och att vi får med oss all packning som vi har på semestern.

Som jag nämnt tidigare så var GPS´n inte uppdaterad och så även kartorna. Senaste var version 2013 någonting. Den hitta till exempel inte till mina kompisar i Kila. Jag fick ringa Palle och be om lots. HanIMG_3651 mötte upp mig vid Q-star macken vid Horn. Sen tog han med mig i släptåg på fina krokiga och lite gropiga vägar. Nu var det första gången som jag körde den på riktigt små vägar. Den kändes väldigt följsam och det är ju bra att dom vill åt samma håll som föraren. Jag hade inga problem heller med Varaderon, men jag måste säga att denna känns smidigare. Viktmässigt ska dom vara i samma klass. Kanske Varaderon lagt på sig några extra kilon. Efter några kilometer kom vi då ut på den sista biten som är en grusväg. Kändes bra, men där behöver jag lära känna den mer. Speciellt med dom olika inställningarna för TC (Traction Control) och ABS.

Vi kom fram till stugan och jag var rejält hungrig och kaffetörstig. Jag var tvungen att i Vöxjö gå in på ICA Maxi och ta en kopp ”kaffe”. Det funkade, men det är inte rätt. Nu skulle det bli andra grejor då Paul hade grävt fram en riktigt kaffepanna. Det var underbart gott med mat. Jag tog omtag flera gånger. På det en, läs några, koppar med äkta kaffe. Utsökt. Vi snackade hojar, livet på landet, livet i stan och resor till och från dom olika ställena. Tiden gick som vanligt för fort och jag måste börja ta mig hemåt igen. Fick förslaget av Palle att köra mot Åtvidaberg för att sedan leta mig ut på E4:an. Ända gången jag tar E vägar är nar jag har bråttom eller inget annat val finns. Nu började det också skymma och viltet börjar ju röra på sig. På väg till Åtvidaberg klev skogens konung upp på vägen. Tittade på mig och fortsatte över vägen. Ett gäng med hjortar sprang först över åt höger för att sedan vända tillbaka igen. Gräset är inte grönare på andra sidan tydligen 🙂

Nu började temperatur att sjunka ganska bra. För att ha legat på 17 ner i Malmö så var det nu 4 grader. Nu hade det väl varit dåligt väder i Stockholmsområdet hela dagen hade jag hört, så det kändes rätt bra att glida runt i solen i Skåne, Småland och Östergötland. Från Norrköping och hem var det +4 grader. 20 mil i +4 grader är ingen åskvärme precis, men det går ju ändå bra med handtagsvärmarna på. Jag skulle ringa och meddela min senare ankomst för att inte göra folket hemma orolig, men som vanligt när en mobil behövs så finns det inget batteri. Jag hade paddan med mig så jag meddelade via den, men informationen hade inte nått alla. Lesson learned. Stoppa i en ladd kabel och propp till cig uttag i väskorna. Tar ingen plats men kan vara bra att ha så inte dom man älskar blir oroliga. Jag vet hur fantasin sätter igång.

Jag kom hem utan problem och det blev en härlig, om än lite kall sista, bit på hela 106 mil. Jag lärde känna min hoj ganska bra tycker jag på denna resa. Sommaren har inte riktigt börjat ännu och nu möts den med en ny hoj. Jag blir alltid lite nojig när jag köper något som kostar, att är detta verkligen bra. Lyssnar efter alla ljud. en sten som kommer åt ett skydd, Va va det??? Har motorn låtit så förut? Har kopplingen känts så? En annan lite rolig sak jag kommer på mig med att fundera på efter att jag kört en bit. Har jag tagit bort skivbromslåset? Hur bra är den tycker ni?

Ha de!

 

 


Åtgärder

Information

4 responses

16 05 2015
joebona

Tack för besöket, jag blir också nojig när jag köper något som kostar. 🙂

16 05 2015
Runar

Ja det var kul att träffas igen. Får bli fler gånger i sommar.
Ja visst blir man nojig. Lyssnar efter allt.

16 05 2015
Eeva

Härlig läsning, underbart skrivet!

16 05 2015
Runar

Tack Eeva 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: