Turen till Taberg.

25 05 2015

En dröm jag hade blev upptakten till denna tur. I min dröm såg jag en gata och i slutet av denna en Presskiosk. Orten hette Sjöhult. Letade efter Sjöhult på nätet, men hittade bara gårdar med det namnet. Det närmaste jag kom var Sjöhultsvägen. Gick in på Google Maps och letade fram Sjöhultsvägen i Taberg. Gick över till Street view och där var bilden jag hade i drömmen. Huset var där, korsningen innan, men ICA Trollet hade ersatt Presskiosken. Dit skulle jag och köpa en trisslott med storvinst.

En helg planerades. Danne och Leif hakade gladeligen på. Ges bara tillfälle och det fungerar så är dom PÅ. Tanken vara att tälta en natt, men värmen var inte att lita på så Leffa fixade en stuga på campingen i Hjo. Jag hade tagit ledigt på Fredagen för att möta Danne i Stockholm och sedan drog vi ner till Leffa och hade en grillkväll. Det var mycket gott med kamben. Klockan närmade sig midnatt, så det vara dags att knyta sig för att komma upp i tid nästa dag.

Vaknade tidigt som vanligt. Steg upp runt klockan 06:00. Övriga sov. Gick ner i köket och satte mig. Tittade ut på det vackra vädret och hojarna utanför. En hel helg med Adventure och upplevelser med härliga kompisar låg framför mig. Kände mig redan rik. Även om det inte blev någon vinst i Taberg. Danne kom upp och strax efter kom Leif. Leif hade köpt världens godaste limpa. Skogaholm. Vi käkade frukost och sedan var det dags för oss att åka iväg.

Leffa behövde fylla soppa först så vi drog in till Nyköping. Danne och jag parkerade oss en bit bort. LeffaIMG_3678 kom med hojen fulltankad och ett leende som inte gick att missta sig på. Vi rullade på via småvägar mot Säter för att ta färjan över till Skenäs och Vikbolandet. Det vara ganska blåsigt, men solen och vi sken. Färjan kom och vi rullade på. Ganska gropigt så vatten slog in i fören. Vi rullade sedan vidare. I Söderköping tog vi in på väg 210 mot Linköping. Ut på väg 34till Motala. Ibland har jag märkt att den planerade rutten ändras av någon anledning. Nu hade den ändrat sig. Planen var att inte köra 34:an in til Motala, men så blev det. Stark sidvind så hojen fick hållas kort.

Vi kom in till Motala och det första tänkta stoppet skulle besökas. Motala Motormuseum. Innan vi gick inIMG_3680 på museet så tog vi en fika och en macka. Många minnen väcktes åter upp. Mopeden som pappa hade och jag åkte med på. Husqvarna Silverpilen som jag olovandes lånade. Speedway cykeln. Renault CV4. Radio och TV apparater. Trådbandspelare. Listan kan göras hur lång som helst. När vi sett oss mätt var det dags att fortsätta ner mot Jönköping och Taberg. Tyvärr så måste Danne bryta upp här för att få lite gjort hemma. Vi skiljdes. Danne körde Österut igen och Leffa och jag körde vidare söderut. Tråkigt att Danne inte kunde följa med, men vi förstår att han vill bli klar.

Leffa och jag tog vägen söderut över Vadstena, Ödeshög och Gränna. Vi avstod polkagrisarna denna gång.IMG_3691 Rullade sakta igenom Gränna. Fyllde upp hojarna på Statoil macken. Tankade och själva med en dricka och en godbit. Efter lite snack körde vi vidare igen. Vackert så det nästan svider i ögonen. Vid Jönköping tog vi av på mindre vägar. Vägen via Åkarp och Odensjö var en hit. Vidare till Taberg. Fick göra en liten sväng i slutet för jag måste ju komma in rätt väg. Inget skulle lämnas åt slumpen. Affären lågt där. Stannade och tog ett kort. Rullade fram till affären och gick in. Min pappa sa alltid att lotter skall köpas 5 åt gången. Så blev det. 5 triss köptes. Leffa köpte också.IMG_3695

I drömmen åkte jag sedan c:a en mil innan jag skrapade. Så fick det bli. Upp på hojarna igen och iväg norrut mot Hjo. Ut på en liten väg mot Sandseryd. Vid prick 1 mil hamnade vi vid Sandseryds Kyrka. Där stannade vi. Vägen vi kört var tydligen en känd hojväg för detIMG_3698 passerade många hojar medan vi skrapade. Jag vann 30 kronor och Leffa 60. Än var inte hoppet ute. Vi rullade på upp mot Hjo på LV 195. Otroligt fina vyer. Stora gula rapsfält som liste nästan bländande gult. Snart var vi inne i Hjo. Hungern hade kommit smygande. Vi stannade till vid torget. En pizza skulle sitta fint. Jag attackerade GPS’n för att leta efter en. Då säger Leffa att han hittat en. Vart frågar jag. Där säger han och pekar på dörren jag parkerat vid. Asgarv utbröt.

Pizzerian var väldigt stor. Man är van vid dom lite mindre men denna var verkligen stor. Det var jag, Leffa och två till därinne. Vi behövde inte direkt trängas. När vi käkatIMG_3702 var det dags att leta upp campingen. Jag hade lagt in den i GPS’n så vi rullade på. Snart var vi framme och checkade in och fram till stugan. En ”kall” fick det bli innan vi tog en promenad ut. Vi gick in mot centrum igen genom parken. Hjo kallas ”Trästaden vid Vättern”. Jag förstår varför. Detta var den vackraste park jag sett. Så rent och snyggt. Inga som ”taggat” sopkorgarna. Inga som ristat något i dom träbänkar som fanns utplacerade. Ett kvitter bland träden bevisade ett rikt fågelliv. Och träd fanns det gott om. Träd med skyltar som talade om vilken sort det var.  Holkar utplacerade. Tänk att så stor yta inte tagits i anspråk för IMG_3716byggnation. Snyggt jobbat Hjo kommun. Hur vackert det än var var något trötta efter dagens färd. Vi gick tillbaka och somnade ganska fort.

Nu var det Söndag. Sista dagen denna helg. Ännu tidig morgon. Vi slog upp ögonen tidigt. Runt 05:35. Campingen öppnade klockan 08:00. Tiden gick ändå fort i det trevliga sällskapet. Mycket garv och tokigheter i vanlig ordning. Vi städade av stugan och gjorde oss i ordning för den fortsatta färden. Vi var några minuter för tidiga för att lämna nyckeln. Vi spånade över vart vi skulle få en fika och någon macka. Googlade lite när en man från Götet kom och hörde våra bryderier. Han satt fika och nybakat bröd finns i receptionen som även var en liten affär. En Flashback av gårdagens sökning efter en pizzeria kom.

Receptionen öppnade och vi gick in. En underbar doft av nybakat bröd slog emot oss. Vi tog varsin ostfralla och en med russin. Ostfrallan hade verkligen ost på sig. Inte dom där små spånen man ser på en ostfralla från ICA. Varsin kopp kaffe på det. Brödet var varmt och mjukt och smakade verkligen gott. Påtår ingick. En ostfralla, en med russin och kaffe med påtår för 31 kronor. Mycket bra. Tjejen i receptionen kom sedan ut och sa att man kunde beställa frukostkorgar dagen innan. Man kände sig omhändertagen. Dom månade om sina gäster.

Nu startade vi upp våra hojar igen. Nästa stopp skulle bli Karlsborgs Fästning. Detta mäktigaIMG_3719 fästningsbygget på Vanäs udde påbörjades 1819 och avslutades 1909. Fästningen var den största i Europa och avrustades 1928. Karlsborg används nu av militären som utbildnings- och förrådsplats. Intressant att se och tänka tillbaka på vilket hårt liv dom levde. En avdelning var 60 talet. Ett vardagsrum möblerat med 60 tals möbler och gissa om man kände igen sig från barndomen. En typisk soffa, termosen, snurraskkoppen med en pipa i, änderna på väggen, vardagsrumsbordet och mycket mer. Riktigt kul att se.

Nu hade vi bara en transportsträcka hem, men vi njöt lika bra på den. Så skiljdes Leffa och jag i Katrineholm. Han för tillbaka till Oxelösund och jag upp mot Strängnäs för att köra över Uppsala hem. Inte E4:an in mot Stockholm en Söndag eftermiddag. Väl hemma så var grillen redan framme och flera barn med respektive och deras barnbarn och svärmor hemma. Fullt hus och det var riktigt kul att ha dom där. Jag har redan insett att inga miljoner i världen går upp mot mina barn och deras barn. Det skulle jag inte byta bort för miljarder ens. Jag har även en fru som jag delar min största och ända hobby med. Att köra hoj.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: