En del dagar….

29 06 2015

Hoj Hoj,

En del dagar är bättre än andra. Just igår var en sådan. Monica och jag gjorde en liten tripp med hojen. Efter lite fix hemma blev jag sugen på en brunch. Vart tar man den om inte på café Lido i Gävle. Så fick det bli. Kollade hur länge den serverades och det var lugnt med tiden. Vi skulle hinna, även om vi inte tog raka spåret. Inte mycket för dom.

Vädret var kanon. Solen sken från en helt klarblå himmel. Jag tror det var första riktiga sommardagen i år. Tempen låg på 18 grader redan vid klockan 09:00. Såg på FB att det var loppis vid Ullna kvarn. Låg ju åt vårt håll så jag tänkte svänga förbi. När jag körde upp från garaget hade en text tänts i instrumentet. LAMPF. Efter en snabb koll såg jag att det var H7 lampan för halvljus som sagt upp sig.

Upp till OK och köpa ny. Det var lättare förr. Förr då H4, H7 var bara det. Nu blir det svårt. H7 standard, H7 long life, H7 + och allt annat jag inte minns. Ville inte stå och överväga pris kontra effekt just nu, så jag gick på safe och valde standard. Stor prisskillnad också. Får jag verkligen det jag betalar för. Kanske undersöka mer på Clas idag. Ljus är viktigt. Speciellt då jag ofta kör efter skymningen även om den nu infaller mycket senare.

Aldrig bytt lampa på en BMW av förklarliga själ tidigare. Måste säga att med inte alltför stora labbar, så gick det mycket lätt. Lättare faktiskt än på Varaderon, vilket i och för sig inte var så meckigt heller. Svårast på den var att få på den mjuka gummi mask som tätar mot fukt in i lamphuset. Här var det ett hårt plastlocket som skruvades av och på. Bytet gick fort och så var vi på väg. Mot Uppsala på 77:an.

Efter typ 20 meter så tänkte man på kommande semester tur, som just börjar åt samma håll. Idag om 3 veckor. Det här fick bli en liten mini. Tempen låg fortfarande på 18 grader. Åter igen tänkte jag på den stora bensintank hojen har och med 0,47 l/ mil så kommer man en bit. Inget behov av att tanka nu heller. Utan problem skulle vi ta oss till Gävle. Tuffade på i lagom takt för att riktigt njuta. Vi rullade igenom Uppsala’s utkanter och ut på LV 272. Tog av mot Ullna kvarn. Vi kom fram till bakluckeloppiset. Tempen hade nu stigit till en bra bit över 20 grader. Mycket folk och ett stort loppis. Till och med Monica sa att det var för varmt att knalla runt med hojmundering i gassande sol. Så vi gled stilla förbi.

Stannade och knappade in Gävle i GPS’n. Saknar en del val i denna Garmin 660 som det egentligen är. I min Garmin 390 LM så har jag mer val vad gäller vägval. BMW navigatorn står inställd på att köra så lite stora vägar som möjligt i alla fall. En rutt skapades och här har jag inte snurrat, så det skulle bli kul. Den ville att jag skulle vända, men se det ville inte jag. Bättre kan du tänkte jag och fortsatte rakt fram på vägen vi stod. Hon tjatade lite grann innan hon insåg att här var en kille som visste vad han ville. Kör 5 km, hördes i hjälmen. Jag hade vunnit.

Vägen övergick snart till grus och smalnade av. Om 800 meter sväng höger. På grus, hördes i hjälmen. Hon behagade skämta. Om inte det jag körde på var grus , så hur såg då grus ut? Fick inte veta. Hon försökte lura in mig på en golf parkering och sedan vidare ut på banan. Osäker om jag skull ta vänster eller höger efter hål 12, så jag fortsatte rakt fram. Efter några tappra försök att få ut mig på golfbanan gav hon upp. Envisa kvinna tänkte jag. Nu blev det bättre vägar.

Vi kom snart fram till Gävle. Dags att tanka så jag letade upp en mack med finsoppa. OK/Q8 har visat sigDSC_0351 hålla måttet med 98 oktan. Efter att hojen fått sitt var det våran tur. Hade hamnat lite utanför den normal vägen så Södra Kungsgatan 10 knappades in. Nu litade jag på Fru Garmin. Hon gillar städer. Är duktig på dom. Bara att lyda. Efter c:a 10 minuter såg jag skylten till Café Lido. En rundpall och parkerade utanför på gatan. Gävle har fri parkering på helger för alla fordon. Mycket bra. Gillas av turister. Bara att parkera och inte bry sig om tider. För mig var detta 3:e besöket på caféet. Ingen rabatt denna gång för hojåkare som det var sist. 117 kronorIMG_3756 för brunchen inklusive kaffe och dricka. Börjar det gå över hundringen så är det lite sådär tycker jag. Det fanns mjölk. Ett givet val för mig. Så gott med ett glas mjölk till maten. När vi satt där och åt så kom jag att tänka på Fängelsemuseet som jag inte besökte sist. Kollade öppettiderna och vi skulle hinna. Ligger ju alldeles bredvid caféet.

Så fick det bli. Upp på hojen och mot museet. Vi var framme efter några minuter. Lite fullt på parkeringen utanför på gatan. Hade bara stått och funderat någon minut så kom en dam och sa att vi kunde köra in och ställa oss på museets personalparkering inne på området. Hon såg på oss att vi skulle dit.

In på området med hojen. En plats i skuggan. Hojen blev glad åt det. Vi gick in och fick en snabb briefing DSC_0354 om museet. Det bestod av två byggnader. Vi började i den gamla med celler från 1553. Det senaste stängde 1986. Istället för att läsa på skyltar som brukar vara uppsatta så fick vi hörlurar och en remote kontroll att sköta. Mycket smidigt och trevligt. Man tar in så mycket mer genom att lyssna istället för att läsa. Ibland kan man i dagens samhälle tycka att lite av detta skulle vara kvar för att avskräcka. Hemska metoder för att hjälpa individerna ifrån brottets bana. På den tiden kunde en präst, som var mycket högt uppsatt, få för sig att någon kvinna var en häxa och dömas till döden. Det berättades om en kvinna som hade blivit dömd till döden för häxeri, men i domstolen var hon så vältalig att hon friades. Prästen kom då fram till att eftersom hon var så vältalig, så var hon förstås förhäxad och skulle  därmed dömas till döden. Hon lyckades ännu en gång bli friad från anklagelserna.

Efter denna intressanta resa bakåt i tiden tog vi sikte på en butik i nutid. IKEA i Valbo. 8 kilometer till DSC_0356denna affär. Vi var där i ett speciellt ärende som ännu inte kan avslöjas. Letade efter något drickbart och fann bara några små drycker. Kommer inte ens ihåg vad det var och vill helst glömma det också. Nåt Fancy Pancy skit som inte fungerar.  Vad är det för fel med en vanlig MER Apelsin? När vi var klara i  affären så hade Monica och jag samma tanke. Våra före detta grannar hade flyttat upp till Vallvik. Ett mindre samhälle strax innan Söderhamn. Både Monica och jag tänkte att det vore kul att åka upp och ta en fika med dom. Bara 72 kilometer dit så vi körde upp på vinst och förlust om dom skulle vara hemma. Dryga timmen senare så rulla vi in på deras gård. Båda bilarna var hemma så då var säkert dom också det.

Efter många koppar kaffe och bullar och kakor och skratt så var vi tvungna att åka hemåt igen. Ännu inteIMG_3759 semester så vi kunde ju inte sova över. Klockan var runt 19:00 när vi entrade Adventure igen och rullade på hemåt. Det kändes som vi haft en liten dag på semestern. Det är så här våran semester fungerar. Helt underbart. Ta sig tid att titta och uppleva. Det började på morgonen av att jag var lite hungrig och det blev en helt fantastisk dag.

En del dagar är bättre än andra.

Ha de!


Åtgärder

Information

Ett svar

19 07 2015
like it

like it

En del dagar…. | MC Turer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: