Så blev det en tur igen.

13 07 2015

Vi kände för en liten sväng igen. Hade 3 väderstreck i åtanke.
Norr – Brunch i Gävle
Väster – Café Tammerfors i Enköping
Söder – Trosa

Det blev söderut denna gång. Såg lite mulet ut, men man e inte gjord av socker och vi har rätt kläder som tål regn. Ner till affären och köpte limpa och kaviar. Det skulle bli Skogaholms macka med stekt ägg och kaviar. Lite äkta kaffe och några stekta ägg senare så åkte vi iväg. Först till macken för att tanka.

Söderut är fint, men det är en kork i vägen med rödljus och köer. Nu var det lugnt med köer i alla fall. Rullade på Essingeleden till avfarten vid Bredäng för att ta mindre vägar ner.  Kom igenom Norsborg och var in på en affär som var som Ö&B gånger 10. Där fanns allt och säkert lite till. Säkerligen mycket krafs. Man brukar oftast få det man betalar för. Var sugen på en glass, men någon vanlig känd glass fanns inte. Hoppade över det.

Vi åkte vidare. 0,47 per mil visade bensinförbrukningen. Känns bra. Efter en stund började dom första dropparna  falla. Avtog ganska fort ändå, men det hade nog regnat ett tag för slitbanan i vägen ( vi är ju i Stockholms län ) var fylld med vatten. Spårvalet blev åsarna. Snart framme vid Skanssundet. Färjan var på rätt sida. En kort väntan innan besättningen kom. En hoj till väntade på överfart. Molnen blev mörkare mot Trosa hållet. Kanske mer beroende på att nu sken solen. Det gör alltid att molnen ser mörkare ut. Framme över sundet. Mer hojar på den sidan som väntade på överfart. Flydde dom regnet?

Han bara några kilometer så började det att droppa igen. Lite större droppar denna gång. Höll på liteIMG_3773 längre också. Gick bra även denna gång. Imprenex och Halvarssons hojjacka fixade det. Vi rullade vidare mot Trosa. När vi kom in till Trosa upphörde även det lilla duggregn som kom. Vi parkerade på torget och tog med fika korgen. När vi satte oss ner kom solen fram och det blev fint väder igen. Molnen var som bortblåsta. Nu smakade Skogaholms mackan med stekt ägg och kaviar på helt otroligt gott. Kaffe sugna och hungriga var vi. Några väntade troget nedanför om något skulle tappas. Det gav utdelning även denna gång då hjärtat veknade och en bit Skogaholm fick fylla deras magar.

Vi gick runt och kollade lite. Gick in i en tobaksaffär och kollade om det plötsligt skulle hända. Det gickIMG_3779 exakt lika bra som sist jag köpte en triss här. Förlorade gånger 10. Mycket sämre kan det inte gå. En kulglass fick det bli innan vi fortsatte. Jag tog sikte på Gnesta. En snabb koll och sedan siktet inställt på Strängnäs. Ett stopp och en skvätt kaffe tog vi i Åkers Styckebruk. Det blev några grusvägar ibland på väg dit. Vi parkerade vid parken vid Folkets Hus. En fika och vidare ut igen mot Strängnäs. Va hade ingen brådska så vi rullade på i lagom takt.

Genom Strängnäs och vidare på 55:an mot Enköping. Innan Hjulstabron var det tvärstopp. Jättelånga köer. Många vände och körde tillbaka. Vi stod tålmodigt kvar. När jag står i bilkö placerar jag mig så jag har en flyktväg. Går det så står jag till höger bakom bilen framför. Så även denna gång. Framför allt bra innan kön växer på som skydd bakåt.  Ser jag att det kommer någon galning som inte får stopp så ger jag mig  iväg åt höger. Till slut började det rulla. När jag börjar rulla så kommer det upp en idiot jämsides med mig. Han skulle liksom pressa sig förbi mig. Tutade på dåren och tillslut släppte han på gasen motvilligt. Jag var ju bara en hoj. Som tur var så var det ingen olycka som orsakat stoppet utan det var något knas med bron.

Nu kom vi till Enköping i alla fall. Rullade igenom. Siktet inställt på Skokloster. Jag har åkt förbi så många gånger och det var länge sedan jag var där. Nu tog vi en sväng in. En Honda CBR 650 stod på parkeringen. IMG_3782Gled upp jämsides och parkerade.  Först blev det en fika på Cafe Macken. Vårat kaffe var slut så man fick väl ta lite surrogatkaffe. Funkar när man är kaffetörstig.

Sen gick vi upp till slottet. Vilken park. Mycket gräs att klippa. Otroligt många äppelträn. Väl tuktade. En enorm allé med träd som är över 300 år gamla. Magnifikt. Bland träden kom två tjejer och gick med varsin hjälm. Det var alltså deras Honda på parkeringen. Vilka enorma platser slottsgårdar och slottsparker är. Man blir lite tagen över tanken att på samma plats som jag nu står gick det slottsherrar och damer. Damerna i vackra klänningar.

Slottet. Vilken byggnad. Man förundras alltid över den prålighet vari slåtten består. Enorma byggnadsverk.IMG_3785 4 enorma åttkantiga torn. Ett i varje hörn. Högst upp på tornen finns en rund symbol som skall föreställa universum. 80 000 svartlaserade takpannor från Amsterdam. Det mesta byggmaterialet forslades hit med båt från olika länder och lossades i hamnen bakom slottet. En byggtid på över 30 år och ändå inte klart då byggherren Carl Gustaf Wrangel dog under byggtiden. En omfattande vapensamling finns på slottet som är en av Europas mest kända. Över 50 000 föremål förvaras på slottet.

Den ofullbordade slaenOfullbordade salen.

Efter denna resa bakåt i tiden var det dags för oss att resa framåt igen. Kvällen kom smygande. Mot RimboIMG_3791 alltså. För att komma dit så kan man passera Sigtuna. Nu kunde man inte passera utan måste förstås dit. Ner till Hamn Cafét. Mest bara för att kolla. Nu blev det så att varsin Tacotallrik slank ner också. Vi rullade på hemåt igen. Såg en skylt om Steninge slott. Kunde motstå första skylten, men den andra gick inte att motstå så vi körde in mot Slottet. Klockan var runt 21:30 så grindarna var stängda. Det fick bli en annan gång. Nu fick vi åka hem för denna gång.

Vi åkte hemifrån klockan 10 och var hemma igen klockan 22 så det blev som vanligt när vi är ute. Ingen brådska, men då har vi sett väldigt mycket också.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: