Adventure 2015 – Dag 4

23 07 2015

Hoj Hoj,

Vaknde tidigt i Östersund. Kollade ut. Ett stilla regn föll. Himlen mulen. Det skulle bli en start med regnkläderna påIMG_3826. Gjorde oss i ordning och packade våra grejor. Vi vill gärna ha så mycket som möjligt klart till frukost. Då är det bara att städa av och packa hojen. Så blev det nu också. Vi tog på oss hojkläderna och regnställen. Det regnade fortfarande och såg inte ut att kunna avta. Värmen var det inget fel på. Vi hade 13 grader vid starten. Med regnkläder så är det en ganska lagom temperatur.

Med tanke på vädret och dom 34 mil vi hade framför oss till Storuman så tog viE45:an. Väldigt lite trafik. Ut ur Östersund och det regnade ganska bra på vissa ställen. Det hade även regnat en hel del då stora vattensamlingar samlats på vägen. Man fick parera för att undvika att plöja igenom dom. Efter runt 10 mil passade vi på att ta ett fikastopp mellan regnskurarna. Det såg ljusare ut på himlen framför oss. Jag kan säga att köra i regn med rätt kläder är inga som helst problem. Lite svårt att se bara då man får torka av visiret då och då. Undrar om visiret pallar med ett sådant där vattenavstötande medel som man kan ha på bilrutan? Troligen inte. Man skulle testa med bara bilvax.

Himlen sprack upp mer och mer och en del solglimtar fick vi också. Vi närmade oss Vilhelmina. Strax innan så var det rätt många renar som spatserade över vägen i lugn takt. Inte ett dugg rädda för bilarna. Gick alldeles vid vägkanten och betade. Finsoppa fylldes på i Vilhelmina. Hojen har dragit 0,48 l/ mil. Riktigt bra med packning och två personer. Underbart med stor tank på detta. Vi kommer 68 mil på en tankning, så det behövs inte tankas speciellt ofta. Vi ställde oss en bit bort vid macken och tog en fikarast. Rätt kul att iaktta folk som ska tanka. Det blir väldigt lätt kaos på en bensinmack. Mycket beroende på att dom som inte ska tanka utan bara handla lite ställer sig så nära ingången som möjligt. Detta gör i sin tur att dom som ska tanka med husvagn får trixa sig in till pumparna. En klassisk händelse var när en lyckades få till bil och husvagn till pumpen, så konstaterade han att tanklocket satt på andra sidan.

Nog med detta nöje och vi fortsatte mot Storuman. Kändes lite underligt att bara passera Vilhelmina, då vi ett flertal gånger övernattat där. Förra året var inget undantag. Vill pröva några andra alternativ och inte bara samma gamla IMG_3832vanliga. Vissa ställen blir det naturliga stopp på och ett obligatorisk har vi i Leksand. Desto närmare vi kom Storuman desto mörkare blev himlen. Fast som tur var lite åt öster om dit vi skulle. Nu var det bara att hoppas på att detta hade passerat och inte var på väg. Såg nästan ut som det kunde vara åska och det prövade vi på förra året. Ingen höjdare på hoj då den slår ner c:a 100 meter ifrån hojen. Vi stannade till i Strömsund för en fika igen. En kort runda på hembygdsgården och hälsade förstås på Jätten Jorm. Måste kolla på Dunderklumpen när vi kommer hem. En klassiker.

Ett lätt duggregn som avtog var det enda vi fick innan vi kom fram till Hotell Toppen. Det såg ut att regnat alldeles nyligen så molnen vi såg var nog på väg bort. Vi skulle sova i Annexet som är vandrarhemsdelen till hotellet. En egen IMG_3845byggnad nästan bredvid hotellet. Jag frågade i receptionen när jag checkade in om det hade regnat nyligen och det hade det gjort. Vi lastade in våra grejor på rummet och gick ner till centrum. Vi gick ner mot Stationen och där hittade vi Restaurang 3:an som hade husmanskost. Äntligen riktig mat. Inte nån flottig burgare eller pizza utan riktig mat. Inget fancy pancy för mig om jag får välja. Jag tog köttbullar med potatismos och lingonsylt. Så gott. Efter maten tog jag en parkerings öl och Monica ett glas rött för att fira hennes födelsedag lite. En promenad ner till campingen blev det också innan vi vände ”hemåt” igen.

Just nu är det en klarblå himmel och vi ser med förtjusning framemot turen upp till Jokkmokk i morgon. Vi har det så underbart trots det regn vi fått. Vårat humör är ändå på topp och då behövs inte så mycket mer.

Ha de!

 

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: