Adventure 2015 – Dag 5

24 07 2015

Hoj Hoj,

Storuman Annexet. Då var det dags att lämna Storuman för denna gång. Som vanligt så kommer vi hit på en torsdag då Cafét Utsikten är stängt. Ett fik Med utsikt över Storuman från ett utkikstorn. Allt i fiket är förstås hembakt. Rekommenderar det om ni är i Storuman. Vi var uppe ganska tidigt och lämnade nyckeln redan runt klockan 08:30. Strålande väder och 15 grader varmt. Dagens mål var Jokkmokk.

Klockan 08:40 var vi på väg igen. Väldigt lite trafik och bara några enstaka hojar har vi mött. Jag hade en waypoint IMG_3861inlagd i GPS´n men hade ingen aning om vad det var. Det fick bli en överraskning. Vi närmade oss Moskosel och fick se att där fanns ett Rallarmuseum. Vi svängde in för att se vad det var. Vi har ingen brådska när vi är ute. Vi tar den tid vi behöver. Museet låg bredvid Inlandsbanan. Vilket slit rallarna hade när dom byggde järnvägen. Intressant att se dom redskap dom använde när dom byggde järnvägen. Där fanns även ett fik så vi tog en festis och varsin morotskaka. Hembakt förstås.

Vi rullade vidare. Efter kanske 10 mil ledde GPS´n oss av på en lite mindre asfalterad väg. Efter ytterligare någon mil så blev det en grusväg. GPS´n ledde oss av från den till en omIMG_3863 ändå mindre väg. Efter någon kilometer så övergick den till 2 spår med grovt singel och gräs i mitten. En väg som aldrig verkade ta slut eller bli bättre. Vid ett parti så var det ett stup på högra sidan någon meter från ”vägen”. Det gällde att inte vingla till. GPS´n visade att om 19 kilometer skull vi svänga vänster. Efter nästan 2 mil på denna ”väg” så kom vi äntligen ut på en normal grusväg. Efter ytterligare ett par kilometer så kom vi till slut ut vid Skellefteälven och Övre Bastuselet. Där tog vi en bensträckare.

Nu hade vi inte så långt kvar till Arvidsjaur. Jag såg flaggan för den waypoint jag lagt in. När vi närmade oss såg vi en skylt om Arvidsjaur hembygdsmuseum och Café. Jag misstänkte då att det var dit som vi skulle. Så blev det. Vi tog en fika. Jag satsade på en hjortronkaka med grädde och Monica tog en äppelkaka med IMG_3851vaniljsås. Vi kollade in Arvidsjaurs äldsta hus, vapensmedjan och stallet. En kyrka låg här också en gång i tiden och det var lite som i Vilhelmina kyrkstad. Boende i socknarna runt i kring kom hit och var här ett par dagar om året. Det kunde gå lite hett till då det festades en del efter kyrkobesöket.

Klockan var nu efter 15:00, så jag kunde ringa vandrarhemmet i Jokkmokk för att boka nattens logi. Anna hade inte bokningspärmen med sig just då jag ringde så jag skulle återkomma senare. En halvtimma senare prövade jag igen och då hade hon koll på läget och det var ett rum kvar. Så var det fixat. Vi rullade fram till vandrarhemmet runt klockan 16:00 och checkade in. Ett fint IMG_3850rum igen förstås, men saknar ett bord i det. Nu har jag datorn i en stol och sitter i sängen och skriver. Inte så bra för ryggen.

Den lilla datorn var en bra investering vid sådana här resor. Så mycket smidigare att skriva på och med reservmobilens Telia Kontantkort så har jag tillgång till nätet överallt.

Ha de!

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: