Adventure 2015 – Dag 6

25 07 2015

Hoj Hoj,

Jokkmokk. Som vanligt en rätt tidig start. 06:30 började vi göra allt i ordning. Här har man ingen frukost IMG_3866utan får fixa den själv dagen innan. Macka och kaffe har hållit många vid liv. Så också oss. Dusch, kaffe å macka och sedan packade vi. Lämnade in nyckeln strax efter klockan 08:00. Tvekade om vi skulle ta regnkläder från start, men vi skippade det. 14 grader varmt och himlen såg skaplig ut. Inte som molnen skulle bära med sig något regn. Ganska snart visade det sig att det kunde dom. Va hade väl bara kommit max en kilometer så stannade vi och tog på oss regnkläderna.

Tanken var att vi skulle ner till Vuollerim och sedan upp mot Pajala. Pajala hade jag förbokat två dagar innan. Testade appen för bokningar för en gångs skull. Efter några vändor i Vuollerim så lyckades vi komma ner till Spegeldammen. Det var mer vatten än jag hadeIMG_3868 inbillat mig. Jag klev ut på stenarna för att se efter hur det såg ut. Var lite osäker på om vi skulle köra över eller inte. Jag gick tillbaka och en bil kom. Den stannade och fotograferade och körde sedan vidare. Då fick jag svaret. Det blir ingen överfart. Det var vatten upp nästan på halva hjulen och jag såg att vattnet tog i bilen för den drogs åt höger. Nu hade det börjat regnat rejält igen. En rejäl åskskräll hördes. När vi stod där i skydd för regnet kom det en bil. Tror den var från vägverket och körde över. Den kom strax tillbaka och skulle stänga bommen. Överfart var för riskabelt. Jag fick köra upp hojen utanför bommen. Det kom en åskskräll till. Vi körde in igen mot Vuollerim och tig skydd under ett tak i Vikingabyn.

Då vi inte kom över där så kollade jag som hastigast på kartan och det såg ut som vi skulle behöva åka tillbaka till Jokkmokk för att ta oss till Pajala. Jag hade ju planerat en grusväg via Nattavara. Vi bestämde oss för att skippa Pajala och ta oss ner mot Boden istället. I bokningsmailet jag fick stod det ett nummer man skulle ringa för att avboka. Ringde dit och fick då veta att man skulle ringa Vandrarhemmet direkt för att avboka. Det visade sig att för att få tillbaka avgiften så skulle man avboka senast klockan 18:00 dagen innan ankomst så där rök dom 530 kronorna. Nästa dags rutt knappades in i GPS´n

Mot Boden. Fortsatte rv 97 och efter bron över Luleälv så visade den in oss åt höger. Lydde blint och rullade på. Efter en stund försvann asfalten och det blev grusväg. En grusväg som formligen dränkts i vatten och det regnade kraftigt fortfarande. Tjurskalliga som vi va så fortsatte vi. Ska väl gå bra det här. Vägen blev smalare och lösare. Nu var den riktigt lös och mjuk. Framhjulet skönk ner flera gånger och valde en annan väg mot vad jag tänkt. Nu var det ju bara 2 mil kvar till vi skulle svänga så vi fortsatte. Efter c:a 1 mil in så dök det upp en skylt som talade om att allmän väg slutade. Tyvärr så missade vi den och fortsatte. Kunde ju inte vända nu när vi var halvvägs. Vi kom fram till stället där GPS´n tyckte vi skulle svänga och det var in på en stig mer eller mindre. Nä vi fortsatte på den slippriga vägen. Vi behövde bara åka c:a 500 meter till innan vi kom ut på asfalt.

Nu rullade det på ganska bra mot Boden. Vi stannade i Boden för att leta upp Mekonomen. När vi stod där IMG_3873kom ett par och gick förbi och såg hojen som hade grus ända upp på tank och sadel. Vi såg inte så granna ut heller. Till Mekonomen och köpte lite olja. Det behövdes fyllas på en liten skvätt. Därifrån till OK/Q8 för en avspolning av både hoj och oss. Strax innan vi kom in i Boden såg vi en skylt med Lanthandel och Café. Sådant kan vi bara inte låta bli, så vi åkte tillbaka ut till den.

Vittjärvs Lanthandel heter den. Kommer ni norrifrån på rv97 så stanna till där och ta en fika. Hembakt bröd och varor från bygden. Honung, saft och en hel del annat. En altan att sitta och fika på. Perfekt för hojåkare som har en IMG_3871hel del skyddskläder på sig.

Jag har nu kört 950 mil med BMW´n sedan den 15 Maj. Hojar är till för att köras. Jag gillar den skarpt. Smidig, råstark, stabil. Det blir bokning av service snart. 50 mil innan service säger den så et kommer att bli några övermil.

Ha de!


Åtgärder

Information

2 responses

25 07 2015
Skye

Befinner oss i Storforsen på XL-TRÄFF med 12 Varaderos 3 transalp, crosstourer och Afrika twin

Så nära men ändå så långt bort

26 07 2015
Runar

Ja där ser man. Hade varit kul å träffas 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: