Arsenalen i Strängnäs

13 08 2015

Hoj Hoj,

När vi kom hemåt från semester turen i norr, så kom vi till Strängnäs strax före klockan 17:00. Vi såg muséet och svängde in. Inga bilar på parkeringen så vi anade att det var strax stängningsdags. Mycket riktigt så stängde dom klockan 17:00 så vi bestämde att vi skulle dit senare.

Nu har vi varit där och kollat. Man blir imponerad varje gång man besöker ett muséum. Som oftast har IMG_4101man lagt ner ett mycket bra jobb på att få så autentiska miljöer som möjligt. Här var det en tanks med personer runt den som tankade och laddade mer ammunition i den. Det var vinter och mycket verklig snö hade lagts ut. Till och med på dom rätta ställena vid banden. I snön hade smådjur trampat.

Väldigt många tanks var det. En del pytte små och en som inteIMG_4097 var av denna värld. En enorm stor tanks med ett enormt eldrör. Tyvärr noterade jag inte fakta, eller tog ett kort på tavlan bredvid som jag oftast brukar göra.

En  c:a 40 cm tjock stålplåt visade olika projektilers skadan. Ett av projektilerna trängde helt igenom dennaIMG_4095 från 1000 meters avstånd. Helt otroligt vilken kraft. Bli träffad av en sådan i en tanks kan inte vara kul. När man knackade på chassina till tanksen så vittnade det om gediget stål. Inget Trabant chassi där inte. Det behövdes starka skydd, men en direktträff av vissa projektiler trängde ändå in i dom. Man fick inte ha klaustrofobi är ett som är säkert. Otroligt små utrymmen, så jag funderade på hur dom egentligen togs sig dit.

Det fanns även motorcyklar vid utställningen. En som jag förstås fastnadeIMG_4104 för direkt var en KTM 400 LS-E som den civila beteckningen var för den. Årsmodellen var 2004 så den var alltså ganska ny. En maskin som föll mig i smaken. 34 hk och 190 kilo tung.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: