Cree LED på BMW´n

1 11 2015

Hoj Hoj,

Det gäller att vara upplyst. Inte minst när man åker hoj. Funderat ett tag på att sätta Cree LED lampor på hojen. Fick ju till slut fart på varselljusen, men det ger inte det där bettet i ljuset som jag är ute efter. Insåg att det måste till något alldeles extra utan att för den skull kosta en förmögenhet. Det fick bli som på Varaderon. LED lampor från Xenonkungen och fästen från adventuremc.se som jag vet fungerar bra. Lamporna är små, snygga och ett rejält aluminuim hölje. Fästena är av fiber förstärkt nylon.

Till Varaderon beställde jag av typen flood ljus för att få en bra spridning. Nu har jag varselljus som står förDSC_0078 en acceptabel spridning, så nu valde jag spot för att får räckvidden. Att så mycket ljus kan komma från dessa små lampor är lite underligt. En stor reflektor brukar ju ge det bästa ljuset.

Mycket lätta att installera då inget relä behövs. Strömförbrukningen ligger endast på 0,8 A och med två så blir det förstås 0,16 A. CAN-buss systemet känner inte av denna minimala ökning av ström. Om det blir för mycket slår systemet ifrån. Det fick jag veta när jag försökte använda en 12 V pump till det original uttaget på hojen. 2 sekunder, sen stannade pumpen. Det blev att skaffa ett nytt cigarettuttag och koppla det direkt på batteriet.

En GS Adventure är ganska tacksam att hänga på lite extra utrustning för utrymmet finns och bågar att edited_1446227092259fästa på. Hittade en bra placering för extraljusen ovanför varselljusen. Började spåna lite innan grejorna kommit på en bra plats och denna tyckte jag skulle vara den bästa. Hög punkt, kort dragning av kablar som dessutom ligger skyddade långt under själva ”läppen” på hojen och ganska högt upp.  Platsen passade perfekt för lysena. 4 olika gummi bussningar följer med lampfästena för att passa många olika dimensioner. Jag fick ta den näst största och komplettera med några varv vulktejp. Vulktejp är helt makalös när man pular med lite av varje. Tillfälliga packningar kan göras som räddar situationen just för tillfället.

Fästena dras fast med samma bult som lamporna fästs vid. Hålet till metallfästet fick borras upp för att passa bulten och en mutter i passande dimension plockades fram från min låda med bult, mutter och skruv. Vinkelslipen fick minska bulten så den kom in mellan fästet och lamphuset. Så var lamporna på plats och inkopplingen kunde börja.

Då dessa ska användas bara som extraljus behövde jag ingen extra kontakt. Sparade en del kabeldragning_20151031_115146 på det. Inkoppling skulle alltså ske vid helljuset. Ett litet hål i botten på skyddskåpan till helljuset borrades upp. Inkoppling vid kontakten. Prövade att löda först men hade inte tillräckligt smidig lödkolv och därmed var risken att förstöra kontakten överhängande. Gick på kablarna istället. Mot mina principer egentligen, men men. Nu var det bara att koppla ihop dessa kablar med lampornas. Skarvkrympkoppling från Clas Ohlson. En bra koppling som håller fukt ute. Som extra drog jag även vulktejp runt. Nu var det bara att testa och se att dom lyste. Startade hojen och på med helljuset och dom båda strålkastarna skickade iväg ett klarvitt ljus. Fäste upp alla kablar med buntband under ”läppen! där jag hade tänkt. Skyddade från vatten.

Så nöjd med placering och ljus. En rätt maffig syn framifrån. En riktning av vad jag tror skulle bli bra. Sedan blev det väntan på mörkrets inbrott. Klart att lysena skulle testas. +8 grader så det var ingen fara att frysa alls. När _20151031_115212jag prövade Varaderons var det några minusgrader. Ut från garaget och körde mot Finsta. Efter 70 skyltarna slog jag på helljuset och blev ännu en gång imponerad av vad dom levererade. Dessa små knappt märkbara lampor levererar ett mycket bra sken. Bra sikt c:a 200 meter fram. Lastbilar bländar av före och det är ett bra tecken på att lyset räcker till.

Nu kan man återigen ta en kvällstur om det inte blir alltför kallt.

En film som inte är så rättvis. Svårt att fånga det på film med telefonen.

Ha de!


Åtgärder

Information

2 responses

3 11 2015
Olle Skeppstad

Ser bra ut. Jag har letat på Xeonkungens hemsida, men kan inte hitta dem. Har du något namn på lamporna?

3 11 2015
Runar

Hej Olle,
Om du tittar under Arbetsbelysning och LED så hittar du dom. Finns i Flood och Spot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: