Juldagen 2015

25 12 2015

Hoj Hoj,

Efter en mycket trevlig julafton ute hos Angelica och Patric med barn sitter jag här på juldagen och summerar lite av helgen.

Vintern kan man minst sagt säga är bikervänlig. Även jag måste väl erkänna att visst hade det varit vackertDSC_0897 med lite snö, men bara solen lyser så ser det inte så grått och trist ut ändå. Tänkte på det när vi var ut till Ted och Vickan idag. Solen sken så fint på en backe i en hage. Såg nästan sommaraktigt ut. Tyvärr så blåser det som satan vilket gör hojåkandet lite kämpigt.

Ibland kan man bli sådär riktigt glad åt egentligen inget speciellt. Det blev jag idag. Många gånger har jag sökt Beatles låtar på Spotify och bara hittat covers. Inget äkta, genuint Beatles. Så kom det äntligen. 6 album med äkta Beatles. Minns första Beatles låten jag hörde. Den sändes via Radio Nord. En illegal radiostation ute på Östersjön. Senare så toppade dom alla listor som fanns. All My Loving, Ticket To Ride, With A Little Help From My Firends. Penny Lane. Vilka låtar. Finns hur många som helst som är riktiga örhängen.

Otroliga minnen kommer med dom. Första kärleken i mellanstadiet. När jag och en barndomsvän (Göran Gustavsson) sov över i en koja. Hans storebror (Anders) kom på morgonen och väckte oss med en knall och några sekunder senare en hagelsvärm i väggen. Det var tider det. Vad mycket man egentligen upplevt. Pratade om det med Andreas på väg in till Norrtälje i eftermiddags.

Jag föddes 1956. Min pappa byggde en TV 1957. Ni såg rätt. Byggde. Det var program 30 minuter i veckan. Huset var fullproppat av folk från byn har jag fått berättat för mig. En mycket stor händelse. Bilder som skickas i luften. Magiskt.

Trådbandspelare – Hur många av er har sett en sådan? En persons röst kunde sparas på en mycket tunn metalltråd. Magiskt.
Rullbandspelare – med magnetband. Tråden var borta, kvalitén mycket bättre. Magiskt.
Färg TV – Några timmar i veckan sändes färg tv program. Huset fullt igen. Smalfilm – Super 8 och dubbel 8. 3 minuter filmer. Lämnades in för framkallning. Projektor, filmduk riggades upp för att njuta av en 3 minuter lång film. Pappa klippte ihop flera 3 minuters filmer till längre filmer.
VHS bandspelare – TV Program kunde spelas in för att ses senare. Magiskt.
Video kamera – Nu kunde man filma och se det direkt via TVn. Magiskt.
Trådlös telefon – Sladden till telefonen försvann och bara för att så kunde man sitta ute och prata. Magiskt.
Mobiltelefon – Första var fast monterad i bilen med en står låda i skuffen. Det gick att ringa ifrån bilen. Magiskt.
Mobiltelefon – Navelsträngen till bilen kapades och den gick att ta utanför bilen. Till och med stoppas i fickan med lite möda. Magiskt.
Ordbehandlare – Efterträdaren till skrivmaskinen. Det gick på ett lätt sätt att rätta det som man skrivit fel. Magiskt.
Dator- Den första tog upp 40 kvm och kunde mycket mindre än dagens minsta enkla räknare. Var endast kapabel att räkna ut paraboliska banor för projektiler. Magiskt.
Persondator – Nu började dom komma in till kontor och kanske några mycket välbärgade hem. Minns en bild från en IBM dator som lastades av en lastbil med truck och IBM konstataterade att nu kan dom inte bli mindre. Så fel dom hade. Magiskt.

Ja det var bara en bråkdel av vad man har varit med om. Nu sitter jag här. Lyssnar på Beatles från en iPad via Bluetooth till en Sony högtalare. Penny Lane strömmar ur högtalaren. Skriver på en dator som väger ett par hekto. I garaget står en hoj med fullsmetad teknik. Ett tryck på en knapp så öppnar jag garaget ifrån köket.

8 barn och 16 barnbarn är ändå det absolut mest magiska av allt jag varit med om.

Ha de!

 


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: